Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Πόσο υγιή είναι τα vegan παιδιά; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τι συμβαίνει όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με φυτική διατροφή

Η φυτική διατροφή κερδίζει διαρκώς έδαφος σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα πολλοί γονείς επιλέγουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με όσο το δυνατόν λιγότερα ζωικά προϊόντα – ει δυνατόν και καθόλου – πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν την υγεία τους. Είναι όμως αυτή η επιλογή η σωστή για έναν οργανισμό που αναπτύσσεται;

Μια μεγάλη διεθνής επιστημονική μελέτη έρχεται να ρίξει φως στο τι πραγματικά συμβαίνει όταν τα παιδιά ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή. Τα ευρήματά της αποκαλύπτουν τόσο κάποια σημαντικά οφέλη για την καρδιά και το μεταβολισμό όσο όμως και ορισμένους σημαντικούς κινδύνους που δεν πρέπει να αγνοούνται.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που ακολουθούν τέτοιου είδους διατροφή μπορεί να μην λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Τι έδειξε η έρευνα

Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους, καθώς εξέτασε 48.000 παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα με τον Independent, από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες θερμίδων, πρωτεΐνης, λιπαρών, ψευδαργύρου – ενός βασικού μετάλλου – και βιταμίνης Β12, η οποία είναι σημαντική για το νευρικό σύστημα.

Παρόμοια μοτίβα παρατηρήθηκαν και στα παιδιά που ακολουθούσαν vegan διατροφή. Σε αυτά, μάλιστα, τα επίπεδα ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη Β12 δεν έφτανε σε επαρκή επίπεδα χωρίς συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα, ενώ η πρόσληψη ασβεστίου, ιωδίου και ψευδαργύρου βρισκόταν συχνά στο χαμηλό όριο των συνιστώμενων επιπέδων», ανέφερε η δρ Jeannette Beasley, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Η έρευνα ανέλυσε συνολικά 59 μελέτες από 18 χώρες και συνέκρινε τα διατροφικά και υγειονομικά αποτελέσματα 7.280 χορτοφάγων, 1.289 vegans και 40.059 παιδιών που ακολουθούσαν παμφάγο διατροφή, δηλαδή κατανάλωναν τόσο φυτικά όσο και ζωικά τρόφιμα.

Οφέλη για την καρδιά

Παρότι η ανάλυση ανέδειξε σημαντικές ελλείψεις, υπογράμμισε και τα οφέλη των φυτικών διατροφών. Τα χορτοφάγα παιδιά κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες που ενισχύουν το έντερο, το σίδηρο, το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη C σε σύγκριση με τα παιδιά που έτρωγαν και ζωικά προϊόντα. Επιπλέον, τόσο τα vegan όσο και τα χορτοφάγα παιδιά παρουσίαζαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Τα παιδιά αυτά είχαν χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, της λιπαρής ουσίας που μπορεί να συσσωρευτεί και να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια αργότερα στην ενήλικη ζωή.

«Όσο περισσότερα ζωικά προϊόντα καταναλώνει κάποιος – τα οποία εκτοπίζουν τα πλήρη φυτικά τρόφιμα – τόσο χειρότερη είναι η καρδιαγγειακή του υγεία», τόνισε η δρ Dana Hunnes, ανώτερη διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan UCLA, που μίλησε στον Independent.

Τα vegan και χορτοφάγα παιδιά ήταν επίσης πιο κοντά στο ύψος, αλλά είχαν και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με τα παμφάγα παιδιά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά και την καρδιά.

Το ιδανικό είναι η ισορροπία

Διατροφολόγοι υπογραμμίζουν πως με το σωστό σχεδιασμό, η φυτική διατροφή μπορεί να προσφέρει επαρκείς ποσότητες από ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη B12 και ο ψευδάργυρος.

Παρότι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι συνήθως πιο πλούσια σε ψευδάργυρο, οι φακές, οι κολοκυθόσποροι και τα κάσιους αποτελούν από τις καλύτερες φυτικές πηγές. Τα κάσιους, μάλιστα, περιέχουν σχεδόν οκτώ γραμμάρια ψευδαργύρου ανά φλιτζάνι. Επίσης τα φύκια και τα μανιτάρια σιτάκε μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη της βιταμίνης B12. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια από το συγκεκριμένο είδος μανιταριών περιέχουν κατά μέσο όρο 5,6 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις συστάσεις, τα παιδιά χρειάζονται από 3 έως 11 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία τους, και από 0,9 έως 2,4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο δρ Wolfgang Marx, εκ των συγγραφέων της μελέτης και ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας, «τα ευρήματα δείχνουν ότι μια ισορροπημένη προσέγγιση είναι απαραίτητη».

«Οι οικογένειες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά – ειδικά στη βιταμίνη Β12, το ασβέστιο, το ιώδιο, τον σίδηρο και τον ψευδάργυρο – ώστε να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν όλα όσα χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά», κατέληξε.