Γιατί οι καρδιολόγοι λένε ότι αυτή είναι η χειρότερη περίοδος του χρόνου για την καρδιά σας και τι μπορείτε να κάνετε
Ψήσιμο μπισκότων, αγορές δώρων, διακόσμηση, οικογενειακά τραπέζια και κοινωνικές υποχρεώσεις γεμίζουν το ημερολόγιο των γιορτών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η υγεία συχνά περνά σε δεύτερη μοίρα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Όμως, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, αυτή είναι ίσως η πιο κρίσιμη περίοδος του χρόνου για την καρδιά.
«Οι γιορτές είναι μια εποχή χαράς, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιπλέον άγχος στις καρδιές μας», επισημαίνει ο καρδιολόγος David Sabgir, MD. Υπάρχει μάλιστα και επίσημος ιατρικός όρος γι’ αυτό: το Σύνδρομο Καρδιάς των Γιορτών (Holiday Heart Syndrome), όπως περιγράφεται και από το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ.
Τι είναι το Σύνδρομο Καρδιάς των Γιορτών
Σύμφωνα με τον Dr. Sabgir, το Σύνδρομο Καρδιάς των Γιορτών αναφέρεται σε ανώμαλες καρδιακές διαταραχές που εμφανίζονται εξαιτίας των ασυνήθιστων (και συχνά ανθυγιεινών) συνηθειών της εορταστικής περιόδου.
«Είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε για ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, όπως η κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι εμφανίζονται συχνά μετά από περιόδους έντονης κατανάλωσης αλκοόλ, κάτι που παρατηρείται συχνά τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες», εξηγεί. Όπως τονίζει, ακόμη και άτομα που συνήθως πίνουν λίγο ή καθόλου αλκοόλ μπορεί να επηρεαστούν, αν το παρακάνουν σε ειδικές περιστάσεις.
Ποια συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- αίσθημα παλμών,
- δυσφορία ή πόνο στο στήθος,
- δύσπνοια.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκύψουν από έναν συνδυασμό παραγόντων: αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, λιγότερο θρεπτικές τροφές, καθιστική ζωή καθώς ο καιρός κρυώνει, αλλά και αυξημένο στρες.
«Η καρδιά είναι ένας μυς και το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει άμεσα το πόσο καλά λειτουργεί», σημειώνει ο καρδιολόγος. Παράλληλα, η αφυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο: το αλκοόλ δρα ως διουρητικό, αυξάνει την ούρηση και οδηγεί σε απώλεια ηλεκτρολυτών. Σε αυτά προστίθενται η υπερκατανάλωση φαγητού (ιδίως αλμυρών ή πλούσιων σε νάτριο τροφών που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση) και το ψυχολογικό άγχος των ημερών.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο χωρίς στερήσεις
Κανείς δεν προτείνει να αποχαιρετήσετε τα εορταστικά τραπέζια. Όπως τονίζει ο καρδιολόγος, κάθε τρόφιμο και ποτό μπορεί να έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή, το ζητούμενο είναι το μέτρο.
«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απλά βήματα για να προστατεύσουμε την καρδιά μας κατά τη διάρκεια των γιορτών και μετά», υποστηρίζει ο Dr. Sabgir. Πρώτο και βασικό: μέτρο στο αλκοόλ, το οποίο χαρακτηρίζει ως το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο. Εξίσου σημαντικά είναι:
- επαρκής ενυδάτωση,
- αρκετός ύπνος,
- διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η διατροφή σύμμαχος της καρδιάς
Όταν δεν βρίσκεστε σε εορταστικό πάρτι, η έμφαση στη θρεπτική διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Η επιλογή τροφών φιλικών προς την καρδιά βοηθά στη μείωση της πρόσληψης νατρίου», εξηγεί ο Dr. Sabgir.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως αβοκάντο, αχλάδια και εσπεριδοειδή, ιδανικές επιλογές για τον χειμώνα, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση. «Η συμβουλή μου είναι να συμπεριλαμβάνετε ένα φρέσκο φρούτο ή λαχανικό σε κάθε γεύμα, ακόμη και στις γιορτές», σημειώνει. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει σε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια, που συμβάλλουν και στην ενυδάτωση.
Μικρές αλλαγές με μεγάλο όφελος
Στην πράξη, αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερες συνταγές με θρεπτικά συστατικά στο καθημερινό μενού, όπως μια σαλάτα εσπεριδοειδών με ρόκα ή ένα smoothie με αβοκάντο και μπανάνα. Παράλληλα, η αντικατάσταση ορισμένων αλκοολούχων ποτών με mocktails μπορεί να προσφέρει γιορτινή διάθεση χωρίς να επιβαρύνει την καρδιά.
Γιατί, τελικά, οι γιορτές είναι για να τις απολαμβάνουμε και όχι για να πληρώνουμε το τίμημα με την υγεία μας.