Το πιο υγιεινό είδος τσαγιού για να πίνουμε κάθε μέρα
Όταν η θερμοκρασία πέφτει, είναι η εποχή για ζεστά ροφήματα και το τσάι είναι μια από τις δημοφιλείς και υγιεινές επιλογές. Υπάρχει όμως κάποιο είδος τσαγιού που ξεχωρίζει για τα οφέλη του στον οργανισμό μας;
Σύμφωνα με διατροφολόγους στο Health, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: το πράσινο τσάι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο ευεργετικών ροφημάτων και μάλιστα με επιστημονική τεκμηρίωση.
Ο βασικός λόγος είναι πως περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως η L-θεανίνη και οι φλαβονοειδείς ενώσεις (όπως η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα – EGCG), που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες – ασταθή μόρια που βλάπτουν τα κύτταρα.
Οφέλη για τον εγκέφαλο
Το μεγαλύτερο όφελος του πράσινου τσαγιού είναι η ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Ανασκόπηση του 2017 έδειξε ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στην χαλάρωση και την αντιμετώπιση του άγχους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Επιπλέον, μελέτη του 2025 αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι που έπιναν τακτικά πράσινο τσάι παρουσίαζαν λιγότερες εγκεφαλικές βλάβες που συνδέονται με την άνοια σε σύγκριση με όσους δεν το κατανάλωναν.
Οφέλη για την καρδιά
Τα οφέλη επεκτείνονται και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της συνολικής χοληστερόλης, γεγονός που υποστηρίζει την καρδιακή υγεία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρόμοια οφέλη έχουν παρατηρηθεί και με το μαύρο τσάι.
Τι ισχύει για την πρόληψη του καρκίνου;
Η σύνδεση του πράσινου τσαγιού με την πρόληψη του καρκίνου είναι λιγότερο τεκμηριωμένη. Παρ’ όλα αυτά, μελέτη βρήκε κάποια ένδειξη, αν και «ασθενή», ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του οισοφάγου. Το μαύρο τσάι δεν έδειξε αντίστοιχη σύνδεση.
Υπάρχουν αντενδείξεις;
Γενικά, ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού αποτελεί υγιεινή επιλογή, είτε το πίνετε ζεστό τον χειμώνα είτε παγωμένο το καλοκαίρι. Ωστόσο, περιέχει καφεΐνη (περίπου 30–50 mg ανά φλιτζάνι), κάτι που ίσως δεν είναι κατάλληλο για όλους.
Για παράδειγμα για τις έγκυες και τις θηλάζουσες, οι ειδικοί συνιστούν κατανάλωση κάτω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 καλό είναι να την αποφεύγουν εντελώς. Επίσης όσοι έχουν διαταραχές άγχους που επιδεινώνονται με την καφεΐνη ίσως χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.
Πάντως οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν μέχρι και 400 mg καφεΐνης ημερησίως, δηλαδή περίπου οκτώ φλιτζάνια πράσινο τσάι. Παρ’ όλα αυτά, η ανεκτικότητα στην καφεΐνη διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Συμπερασματικά…
Όλα τα είδη τσαγιού προσφέρουν οφέλη για την υγεία, όμως αν έχετε να διαλέξετε μόνο ένα είδος τσαγιού για καθημερινή κατανάλωση – επιλέξτε το πράσινο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες υποστηρίζουν τα κύτταρα, τον εγκέφαλο και την καρδιά, καθιστώντας το αναμφίβολα την πιο υγιεινή επιλογή.