Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

6 φρούτα που πρέπει να τρώτε για καλύτερη υγεία των νεφρών

Οι νεφροί εργάζονται σκληρά κάθε μέρα για να φιλτράρουν τα άχρηστα προϊόντα και να στηρίζουν τη συνολική υγεία του οργανισμού. Αυτά τα όργανα σε σχήμα φασολιού έχουν τον κρίσιμο ρόλο της απομάκρυνσης των τοξινών, της ισορροπίας των υγρών και της διατήρησης των σωστών επιπέδων βασικών θρεπτικών συστατικών στο σώμα.

Για να λειτουργούν όμως σωστά και να επιτελούν το σημαντικό έργο τους χρειάζονται και αυτά φροντίδα και οι τροφές που καταναλώνετε μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Τα φρούτα, ειδικότερα, προσφέρουν έναν ισχυρό συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που βοηθούν στην προστασία αυτών των ζωτικών οργάνων.

Μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 98.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων συνδέθηκε με 6% έως 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου. Ωστόσο δεν είναι όλα τα φρούτα ίδια όσον αφορά την υγεία των νεφρών. Ακολουθούν αυτά, , που σύμφωνα με τους ειδικούς στο Eating Well, προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος…

1. Κόκκινα σταφύλια

Τα κόκκινα σταφύλια είναι ιδιαίτερα φιλικά προς τα νεφρά χάρη σε μια ειδική φυτική ένωση. Περιέχουν το φυτοχημικό ρεσβερατρόλη, που στηρίζει την υγεία των νεφρών. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών.

Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο σε σύγκριση με πολλά άλλα φρούτα, γεγονός που τα καθιστά έξυπνη επιλογή για την υγεία των νεφρών.

2. Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα ίσως κάνει περισσότερα από το να κρατά τον γιατρό μακριά. Και σίγουρα μπορεί να βοηθήσει και τα νεφρά σας. Τα μήλα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και διαλυτές φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Και τα δύο αυτά οφέλη είναι ζωτικής σημασίας για τη διαβητική και υπερτασική νεφρική νόσο.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες των μήλων στηρίζουν επίσης την υγεία του πεπτικού συστήματος και σας βοηθούν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

3. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην προστασία των νεφρών. Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και βιταμίνη C, που προσφέρουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Οι ανθοκυανίνες είναι οι ενώσεις που δίνουν στα μύρτιλα το βαθύ μπλε χρώμα τους και βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που μπορούν να βλάψουν τα νεφρικά κύτταρα με την πάροδο του χρόνου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που κατανάλωναν περισσότερα μούρα και μήλα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου χάρη στα φλαβονοειδή αυτών των φρούτων.

4. Λεμόνια

Αυτά τα όξινα εσπεριδοειδή προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία των νεφρών, ιδιαίτερα στην πρόληψη των νεφρικών λίθων. Τα εσπεριδοειδή παρέχουν κιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και να ενισχύσουν την ενυδάτωση.

Επιπλέον, η βιταμίνη C στα λεμόνια (και τα λάιμ) προσφέρει επίσης αντιοξειδωτική προστασία. Τέλος η προσθήκη λεμονιού στο νερό κάνει την ενυδάτωση πιο ευχάριστη και η σωστή ενυδάτωση είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τα νεφρά σας.

5. Ανανάς

Αυτό το τροπικό φρούτο συνδυάζει γεύση και λειτουργικότητα σε μια διατροφή φιλική προς τα νεφρά. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και περιέχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά φυτοχημικά που στηρίζουν την υγεία των νεφρών.

Ο ανανάς περιέχει επίσης βρομελαΐνη, ένα ένζυμο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όπως και τα κόκκινα σταφύλια, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο από πολλά άλλα φρούτα, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό για άτομα που παρακολουθούν την πρόσληψη αυτού του μετάλλου. Η δε φυσική του γλυκύτητα τον καθιστά χορταστική επιλογή για επιδόρπιο ή σνακ.

6. Σμέουρα

Τα σμέουρα είναι πραγματικές «βόμβες» φυτικών ινών. Θεωρούνται από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με 8 γραμμάρια ανά μερίδα ενός φλιτζανιού. Και οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Η σταθεροποίηση του σακχάρου είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας σε ασθενείς με διαβήτη, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για νεφρική νόσο. Τα σμέουρα προσφέρουν επίσης βιταμίνη C, μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Θρεπτικά στοιχεία και ιατρική φροντίδα

Οι νεφροί σας εργάζονται ασταμάτητα για να διατηρούν το σώμα σας υγιές και τα φρούτα που καταναλώνετε μπορούν να στηρίξουν αυτή τη ζωτική λειτουργία. Αν όμως έχετε υπάρχουσα νεφρική νόσο ή λαμβάνετε συγκεκριμένα φάρμακα, η συνεργασία με επαγγελματία υγείας διασφαλίζει ότι η διατροφή σας καλύπτει τις προσωπικές σας ανάγκες.