ΝΕΑ

Ερντογάν: Θετικός ο Μπάιντεν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα F-16 στην Τουρκία

Επιστρέφοντας από το Βίλνιους, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι θετική ως προς την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

 

«Τόσο ο ίδιος [ο Ερντογάν] όσο και ο υπουργός Εξωτερικών είπαν “ασχολούμαστε με το θέμα, το παρακολουθούμε”», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραχίμ Καλίν, «με τον ίδιο τρόπο θα φροντίσουν, ώστε αυτή η διαδικασία να μετατραπεί προς όφελος μας συναντώντας τους συνομιλητές τους».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε, ακόμη, ότι έλαβε θετικά μηνύματα από την ΕΕ για την τελωνειακή ένωση: «Στείλαμε τον σύμβουλό μου κ. Τσαγατάϊ. Θα έχουν συζητήσεις για αυτά τα θέματα εκεί. Θα συζητήσει τόσο το ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης όσο και τα θέματα απελευθέρωσης των θεωρήσεων (visa). Πιστεύω ότι αυτά θα είναι υπέρ της Τουρκίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μας είπε επίσης μερικά θετικά πράγματα για αυτό σήμερα. Νομίζω ότι ο σύμβουλός μου, θα επιστρέψει από εκεί με θετικές εξελίξεις».

«Διότι στην, τελευταία Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, ήταν σωστό βήμα να ζητηθεί από τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή να ετοιμάσουν μια έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένω ότι η έκθεση θα προετοιμαστεί με θετικό και στραμμένο προς το μέλλον τρόπο», επεσήμανε ο Ερντογάν.

«Με την Ε.Ε ως Τουρκία, στεκόμαστε πάντα πίσω από τις υποσχέσεις μας, και το κάνουμε. Θέλουμε να δούμε τα απτά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων να διεξάγονται με την αρχή ‘kazan- kazan’ (win-win) το συντομότερο δυνατό. Τα συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις υποσχέσεις που δόθηκαν είναι πρωτίστως ο τερματισμός των δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων στις εν λόγω χώρες και η έκδοση τρομοκρατών. Ως αποτέλεσμα των θετικών έργων που θα δούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, καταλήγοντας:

«Η διαδικασία έφτασε μέχρι σήμερα, καθώς τα θέματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι δεν υλοποιήθηκαν. Μετά από αυτό, αναλαμβάνουμε δράση σύμφωνα με την υλοποίηση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί. Εξηγήσαμε τη σαφήνειά μας στους συνομιλητές μας ότι είμαστε ασυμβίβαστοι σε αυτό το θέμα».

Μπάιντεν: «Σημαντικό βήμα» το OK της Τουρκίας για την Σουηδία στο ΝΑΤΟ – Η απάντηση Ερντογάν

Ο Ερντογάν απάντησε μέσω Twitter στα επαινετικά λόγια του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχετικά με το «πράσινο φως» που έδωσε τελικά η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Χθες, η Τουρκία κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πρόεδρε Ερντογάν, σας ευχαριστώ για το θάρρος, την ηγεσία και τη διπλωματία σας.

Αυτή η σύνοδος κορυφής επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στην άμυνα του ΝΑΤΟ και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να την κάνουμε ακόμη πιο ισχυρή», έγραψε ο Μπάιντεν.

 

Ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε, γράφοντας:

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της συμμαχίας μας με ειλικρίνεια, αίσθημα ευθύνης και στάση αρχών. Πιστεύω ότι η δημιουργία ισχυρών λύσεων από τη Συμμαχία μας ενάντια σε όλες τις προκλήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμμάχων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης. Θα διατηρήσουμε την εποικοδομητική μας στάση όσο θα ληφθούν υπόψη οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και οι περιφερειακές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες που διαμορφώνονται σε βάση ” καζάν καζάν᾽᾽'(win-win). Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την προσωπική σας υποστήριξη και τις ευχές σας».

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

9 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

10 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

12 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

12 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

12 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

13 ώρες ago