ΝΕΑ

Καύσωνας: Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία του κλιματιστικού, σύμφωνα με τους ειδικούς

Καύσωνας: Ασταμάτητα θα δουλέψουν αυτές τις μέρες του καύσωνα τα κλιματιστικά σε σπίτια και χώρους εργασίας προκειμένου να προσφέρουν τις απαραίτητες ανάσες δροσιάς.

 

Άλλωστε αυτά τα μηχανήματα είναι και ο λόγος που πλέον από τους καύσωνες δεν θρηνούμε θύματα όπως πριν μερικές δεκαετίες.

Καύσωνας: Τι ισχύει για το κλιματιστικό

Ο καθηγητής Πνευμολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ για το τι να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες αλλά και έδωσε τις κατάλληλες θερμοκρασίες για τη χρήση του κλιματιστικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Φυσικά τον κλιματισμό, είναι καλό να τον χρησιμοποιούμε εάν έχουμε κλιματιστικά.Δεν είναι ανάγκη να το βάλουμε στους 18 ή 19 βαθμούς. Ούτως ή άλλως αν βγούμε έξω, η διαφορά της θερμοκρασίας θα είναι τεράστια, μία άνετη θερμοκρασία 23-24 βαθμών είναι εντάξει. Εάν δεν έχουμε κλιματιστικά, ένας ανεμιστήρας και συχνά ντους με δροσερό νεράκι, μπορούν κάλλιστα να μειώσουν τις συνέπειες.»

Το βασικό λάθος είναι να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή στους 19 και τους 20 βαθμούς, θεωρώντας ότι έτσι βγάζει πιο δροσερό αέρα. Όπως εξήγησε ο ίδιος αν το κάνουμε αυτό το κλιματιστικό θα δουλεύει συνεχώς αδυνατώντας να πετύχει αυτή τη θερμοκρασία στο χώρο όταν έξω έχει 40 βαθμούς Κελσίου. Ενδέχεται μάλιστα ο συμπιεστής, η εξωτερική μονάδα δηλαδή, να υποστεί βλάβη και να μείνουμε χωρίς κλιματιστικό ψάχνοντας για τεχνικό. Τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμίζονται 12-13 βαθμούς χαμηλότερα από την εξωτερική, αναφέροντας ως ενδεδειγμένη ρύθμιση για το κλιματιστικό μας τους 24-26 βαθμούς Κελσίου, για να μπορεί το μηχάνημα μας να ανταποκριθεί σωστά, να μην καταναλώνει συνεχώς ρεύμα.

Καύσωνας: Ανάρπαστα κλιματιστικά και ανεμιστήρες

Οι παραλίες της χώρας είναι ασφυκτικά γεμάτες, ενώ στις πόλεις όλοι ψάχνουν απεγνωσμένα για μία ανάσα δροσιάς είτε με βεντάλιες και νερά είτε κάτω από έναν ανεμιστήρα ή κλιματιστικό.

«Ό,τι μπορούμε, με όσο το δυνατόν μειωμένη κατανάλωση ενεργειακή γιατί δεν υπάρχει μεγάλο αποθεματικό και μεγάλη ευρωστία οικονομική».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ φωτιά παίρνουν αυτές τις μέρες τα τηλέφωνα στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών, με τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες να γίνονται ανάρπαστα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα δεν προλαβαίνουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση.

Ο Δημήτρης Κοντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδας δήλωσε χαρακτηριστικά, «Είναι μέρες οι οποίες είναι πολύ δύσκολες για τον κλάδο. δυστυχώς είναι και το πρόβλημα που σαν Έλληνες τα αφήνουμε όλα πάντα τελευταία στιγμή, δεν προνοεί κάποιος από πριν».

Με τον καύσωνα να δείχνει ότι ήρθε για να μείνει πάντως οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να μεριμνούν έγκαιρα για τη συντήρηση των οικιακών μηχανημάτων ψύξης και κλιματισμού προτού κορυφωθεί η ζήτηση τις πιο καυτές ημέρες.

Καύσωνας: Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Από την ακραία ζέστη προκαλούνται διάφορες ασθένειες. Η πιο σοβαρή από αυτές είναι η θερμοπληξίακαι, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

«Αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματός σας ξεπερνά τους 40 βαθμούς περίπου, και εκεί αρχίζουν να καταρρέουν οι μηχανισμοί σας» έχει αναφέρει η Τζούντιθ Λίντεν, εκτελεστική αντιπρόεδρος του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης και καθηγήτρια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (συχνά πάνω από 40 βαθμούς)
  • Ζάλη
  • Κεφαλαλγία
  • Ναυτία ή εμετοί
  • Διαταραχές της εγκεφαλικής λειτουργίας ή της συμπεριφοράς που κυμαίνονται από σύγχυση, ευερεθιστότητα ή διέγερση, διαταραχές ομιλίας και ψευδαισθήσεις μέχρι σπασμούς ή κώμα
    Ερυθρό, θερμό και συχνά ξηρό δέρμα (σπανιότερα υγρό, όταν η θερμοπληξία είναι αποτέλεσμα έντονης σωματικής άσκησης)
  • Έντονη ταχυκαρδία
  • Ταχύπνοια ή/και δύσπνοια
  • Υπόταση, λιποθυμική τάση
hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

20 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

21 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

21 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

21 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

21 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

22 ώρες ago