Τροπικά δάση: Έκταση ίση με την Ελβετία αποψιλώθηκε μέσα στο 2022
Μια έκταση στο μέγεθος της Ελβετίας αποψιλώθηκε μέσα στο 2022 από τα τροπικά δάση του κόσμου, παρά τις δεσμεύσεις των ηγετών για περιορισμό της καταστροφής τους.
Από τον Αμαζόνιο της Βολιβίας έως την Γκάνα, περίπου 11 γήπεδα ποδοσφαίρου σε έκταση καταστρέφονταν κάθε λεπτό πέρσι με σκοπό την εκτροφή βοοειδών, τη γεωργία και την εξόρυξη. Παράλληλα, σε ορισμένες χώρες οι κοινότητες των ιθαγενών που βρίσκονταν σε αυτά τα δάση εκδιώχθηκαν από τη γη τους από τις εξορυκτικές βιομηχανίες.
Οι τροπικές περιοχές έχασαν 4,1 εκατομμύρια εκτάρια παρθένου τροπικού δάσους το 2022, μια αύξηση περίπου 10% από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν ότι ο άνθρωπος καταστρέφει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τον μετριασμό της παγκόσμιας θέρμανσης και την ανάσχεση απώλειας της βιοποικιλότητας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο περιορισμός της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα είναι απίθανο να επιτευχθεί χωρίς να σταματήσει η καταστροφή των τροπικών δασών.
Στο συνέδριο Cop26 το 2021, περισσότεροι από 100 ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Τζο Μπάιντεν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, υπέγραψαν τη δέσμευση να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι ηγέτες αποτυγχάνουν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους.
Η Βραζιλία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Βολιβία ηγούνται στην αποψίλωση των τροπικών δασών. Σημειώνεται ότι η Βολιβία δεν υπέγραψε τις δεσμεύσεις του Cop26. Η Ινδονησία και η Μαλαισία κατάφεραν να διατηρήσουν τα ποσοστά αποψίλωσης σε χαμηλά επίπεδα μετά από σημαντικές κυβερνητικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια.
Η Γκάνα, σημαντικός παραγωγός κακάο για σοκολάτα, έχει υποστεί τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση της απώλειας δασών από κάθε άλλη χώρα τα τελευταία χρόνια, αν και τα απόλυτα νούμερα είναι μικρά.
Πηγή: Guardian