ΝΕΑ

Εκλογές στην Τουρκία: Φοβάται νοθεία ο Κιλιτσντάρογλου – Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Στις 17:00 έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία, με τους πολίτες να συρρέουν στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να δώσουν «μάχη» στήθος με στήθος, αφού οι δημοσκοπήσεις τούς θέλουν να βρίσκονται πολύ κοντά σε ποσοστά.

 

Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας απαγορεύεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πριν τις 21:00 τοπική ώρα. Σύμφωνα με το Politico, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει τον πρώτο γύρο με ποσοστό 49%, με τον Ερντογάν να συγκεντρώνει ποσοστό 47%. Κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε δεύτερο γύρο. Εκεί, πάντα με βάση τα στοιχεία του Politico, ο Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να αναδειχθεί νικητής με 51%, έναντι 49% του Ερντογάν. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και δεν υπάρξει νικητής από τον πρώτο γύρο, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες από σήμερα, δηλαδή στις 28 Μαΐου.

Με καταμετρημένο το 10,86% των ψηφοδελτίων για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 58,34% και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί με 35,84%.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το κλείσιμο της κάλπης ανάφερε: «Αγαπητοί συνταξιδιώτες… Δόξα τω Θεω η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε με τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία μας, Τώρα, όπως πάντα, ήρθε η ώρα να κρατηθούμε σφιχτά από τις κάλπες. Μέχρι να είναι οριστικά τα αποτελέσματα, συνεχίζουμε να προστατεύουμε τη βούληση του έθνους μας!..».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας και πρόεδρος του κεμαλικού κεντροαριστερού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετέβη στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, απ’ όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών γενικών εκλογών. Ο Κιλιτσντάρογλου, πόζαρε στο φακό με κατοίκους της γειτονιάς του στην περιοχή Τσουκούραμπαρα της Άγκυρας και τα παιδιά που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο σπίτι του, και μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του, δήλωσε: «Όλα θα πάνε πολύ καλά».

Επίσης φόβους για νοθεία εκφράζει εμμέσως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζητώντας από τους εκπροσώπους του να μην αποχωρήσουν από τα εκλογικά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την παράδοση των υπογεγραμμένων εκθέσεων της κάλπης. Ειδικότερα, μέσω Twitter ο βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχολίασε: «Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους ήρωες της δημοκρατίας μας. Μην αποχωρήσετε από τα εκλογικά κέντρα σε καμία περίπτωση μέχρι να παραδοθεί η τελευταία υπογεγραμμένη έκθεση της κάλπης. Η πλήρης και ορθή εκδήλωση της βούλησης του έθνους εξαρτάται από τη δική σας αποφασιστικότητα. Θα δείτε, θα αξίζει η κούραση σας».


Εκλογές στην Τουρκία-Ανάλυση: Το κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι της Τουρκίας


Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον βασικό αντίπαλο του προέδρου Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, να έχει -οριακό- προβάδισμα. Πάντως, αν κανένας από τους δύο δεν εξασφαλίσει ποσοστό υψηλότερο του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Οι εκλογές διεξάγονται μόλις τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που προκάλεσε φοβερή καταστροφή στη νοτιοανατολική Τουρκία και στοίχισε τη ζωή σε κάπου 50.000 ανθρώπους. Παρότι πολλοί σεισμοπαθείς εξοργίστηκαν για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι αρχές την καταστροφή, τουλάχιστον αρχικά, δεν είναι μετρήσιμο προς το παρόν το αν ή πόσο η τραγωδία θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.


Εκλογές στην Τουρκία: Τα βασικά στοιχεία με μια ματιά


Η σύνθεση του αυριανού τουρκικού κοινοβουλίου έχει επίσης κρίσιμη σημασία. Οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται και σε αυτή την αναμέτρηση σκληρή μάχη ανάμεσα στο ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν και το σύμμαχό του ακροδεξιό Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από τη μια και, από την άλλη, την Εθνική Συμμαχία του κ. Κιλιτσντάρογλου, αποτελούμενη από έξι παρατάξεις, με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δημιούργημα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν στις 17:00. Βάσει της τουρκικής νομοθεσίας, απαγορεύεται αυστηρά η μετάδοση των αποτελεσμάτων πριν από τις 21:00. Αργά το βράδυ πάντως αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago