ΝΕΑ

Εκλογές-θρίλερ στην Τουρκία: Προηγείται ο Ερντογάν στο 50% της ενσωμάτωσης – Στις 10 μονάδες μείωσε τη διαφορά ο Κιλιτσντάρογλου

Ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 52,03% με καταμετρημένο το 51,03% των ψήφων. Ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 42,11%.

Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,33%. Πάντως ο Κιλιτσντάρογλου με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Προηγούμαστε».

 

Όπως φαίνεται σε χάρτη του Anadolu που μεταδίδει ζωντανά τα αποτελέσματα, το 61% των ψηφοφόρων στη Σμύρνη ψήφισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ειδικότερα, τα χρώματα του κόκκινου στον χάρτη συμβολίζουν το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου και το πορτοκαλί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν. Όπως φαίνεται στα μικρασιατικά παράλια, ο Ερντογάν επικρατεί μόνο στο Μπαλικεσίρ. Η οργή των σεισμόπληκτων, από την άλλη, αποτυπώνεται στη μεγάλη επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου στο Ντιγιαρμπακίρ, το Αρνταχάν, το Χακάρι, το Σιρνάκ, το Μπατμάν, το Μαρντίν, το Σίιρτ, το Αγκρί, το Μπιτλίς, το Βαν.

Στο μεταξύ, σε κοινή δήλωση τους οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς ανακοίνωσαν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στην εκλογική μάχη. Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την αντιπολίτευση της Τουρκίας είναι αισιόδοξη και προειδοποιεί να μην αντιμετωπίζονται τα πρώιμα αποτελέσματα ως αξιόπιστα. «Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι αρκετά θετική», δήλωσε ο Φαίκ Οζτράκ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Παράλληλα προειδοποίησε τους Τούρκους να μην δώσουν προσοχή στα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, κατηγορώντας το ότι «διεξήγαγε μια επιχείρηση που δεν πρέπει να εμπιστευτούν οι πολίτες». «Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ρεκόρ προσέλευσης», είπε ο Oζτράκ. Ωστόσο, προέτρεψε τους Τούρκους να περιμένουν πιο σημαντικούς αριθμούς καθώς ανοίγουν οι κάλπες.

Ο Faik Oztrak, εκπρόσωπος του CHP, είπε ότι το κόμμα του βλέπει μια «θετική εικόνα» στα αποτελέσματα των ψηφοφοριών και κατηγόρησε το κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι χειραγωγεί τα δεδομένα που λαμβάνει. «Το πρακτορείο Anadolu κάνει την παραδοσιακή του χειραγώγηση για τελευταία φορά», είπε, προσθέτοντας: «Αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή θα είναι σε επίπεδο ρεκόρ». «Ζητάμε από τους πολίτες μας να ακολουθήσουν τις δηλώσεις μας», πρόσθεσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το κλείσιμο της κάλπης ανάφερε: «Αγαπητοί συνταξιδιώτες… Δόξα τω Θεω η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε με τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία μας, Τώρα, όπως πάντα, ήρθε η ώρα να κρατηθούμε σφιχτά από τις κάλπες. Μέχρι να είναι οριστικά τα αποτελέσματα, συνεχίζουμε να προστατεύουμε τη βούληση του έθνους μας!..».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας και πρόεδρος του κεμαλικού κεντροαριστερού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετέβη στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, απ’ όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών γενικών εκλογών. Ο Κιλιτσντάρογλου, πόζαρε στο φακό με κατοίκους της γειτονιάς του στην περιοχή Τσουκούραμπαρα της Άγκυρας και τα παιδιά που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο σπίτι του, και μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του, δήλωσε: «Όλα θα πάνε πολύ καλά».

Επίσης φόβους για νοθεία εκφράζει εμμέσως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζητώντας από τους εκπροσώπους του να μην αποχωρήσουν από τα εκλογικά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την παράδοση των υπογεγραμμένων εκθέσεων της κάλπης. Ειδικότερα, μέσω Twitter ο βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχολίασε: «Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους ήρωες της δημοκρατίας μας. Μην αποχωρήσετε από τα εκλογικά κέντρα σε καμία περίπτωση μέχρι να παραδοθεί η τελευταία υπογεγραμμένη έκθεση της κάλπης. Η πλήρης και ορθή εκδήλωση της βούλησης του έθνους εξαρτάται από τη δική σας αποφασιστικότητα. Θα δείτε, θα αξίζει η κούραση σας».

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

11 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

12 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

13 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

13 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

13 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

14 ώρες ago