Skip to content
Σα. Σεπ 23rd, 2023
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΝΕΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • LIFESTYLE
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΝΕΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • LIFESTYLE
  • ΥΓΕΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΑ Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός

ΗΛΕΚΤΡΑ Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός

Δύναμη στην ενημέρωση…. ποιότητα στην ψυχαγωγία

Primary Menu
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Στη Γαλλία κάνουν λιτανείες για να…βρέξει
  • ΝΕΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ

Στη Γαλλία κάνουν λιτανείες για να…βρέξει

6 μήνες ago
Στη Γαλλία κάνουν λιτανείες για να...βρέξει - ΝΕΑ
Share
Tweet
Share
Pin
0 Shares

Γαλλία: Η λιτανεία στο Περπινιάν είχε ελάχιστη σχέση με τη παράδοση και την καλλιέργεια θρησκευτικών εθίμων, αλλά σίγουρα προκάλεσε εντυπώσεις. Για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια αγρότες και καθολικοί κληρικοί μαζεύτηκαν στην πόλη που βρίσκεται μόλις 30 χλμ. από τα γαλλο-ισπανικά σύνορα το περασμένο Σάββατο για να ζητήσουν από τον Άγιο Γκωντερίκ, τον προστάτη των αγροτών, να βρέξει στη περιοχή της Καταλονίας. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή λόγω της ξηρασίας που ταλαιπωρεί την περιοχή τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο δεν είναι η μοναδική περιοχή της χώρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και σε άλλα μεγάλα τμήματα της Γαλλίας τα αποθέματα υπόγειων υδάτων έχουν εξαντληθεί και η κυβέρνηση ανησυχεί.Άραγε υπάρχει κίνδυνος για ένα δεύτερο καλοκαίρι ξηρασίας;

 

Ο απολογισμός των βροχοπτώσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απελπιστικός. Από το 1959 που ξεκίνησε η καταγραφή των μετεωρολογικών φαινομένων δεν υπήρξε ποτέ στη Γαλλία τόσο μακρά περίοδος δίχως βροχή το χειμώνα, όπως ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France. Αυτό οδήγησε σε μια πρωτοφανή για την εποχή ξηρασία του εδάφους, το οποίο είχε ήδη αποδυναμωθεί από την έντονη λειψυδρία του προηγούμενου καλοκαιριού. Οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου βελτίωσαν τη κατάσταση σε ένα μέρος της χώρας. Στη νότια Γαλλία όμως εξακολουθεί να υφίσταται ξηρασία μεγαλύτερη του φυσιολογικού, σύμφωνα με τη Météo-France.

Πρώτα μέτρα από τη γαλλική κυβέρνηση

Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι η αιτία της πρόσφατης λειψυδρίας ήταν ένα υψηλό βαρομετρικό που κράτησε τις βροχοπτώσεις μακριά από τη Γαλλία για εβδομάδες. Ωστόσο, όπως δείχνει μελέτη που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), η αύξηση της θερμοκρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη, προκαλεί την επέκταση των υψηλών βαρομετρικών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το φαινόμενο.

Λόγω της έντονης λειψυδρίας στη νότια Γαλλία έχουν τεθεί ήθη σε ισχύ ορισμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση του ποτίσματος των κήπων και των αθλητικών σταδίων, το γέμισμα των πισινών και το πλύσιμο των αυτοκινήτων. Οι περιορισμοί αυτοί είναι πρωτοφανείς για αυτή την εποχή του χρόνου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε επίσης σε εθνικό επίπεδο την εξοικονόμηση νερού. «Έχουμε ξηρό χειμώνα και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν έχουμε αρκετό νερό για να γεμίσουμε τις δεξαμενές μας» δήλωσε. «Επομένως ξέρουμε ότι όπως πέρυσι το καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα έλλειψης». Αντί της βραχυπρόθεσμης διαχείρισης του προβλήματος είναι καλύτερος ο έγκαιρος προγραμματισμός.

Δέηση στο Άγιο Γκωντερίκ

Η πρωτοβουλία για τη λιτανεία στο Περπινιάν ξεκίνησε από τον οινοποιό Ζόρζ Πουί. «Βρέχει παντού στη Γαλλία, απλώς όχι εδώ», παραπονιέται. Όπως λέει ο πρώτος εφημέριος του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, αββάς Κριστόφ Λεφέβρ, η πομπή ξεκίνησε από τον καθεδρικό ναό και πέρασε από την ιστορική πύλη της πόλης μέχρι τον ποταμό Τετ. Οι άνθρωποι μετέφεραν μαζί τους τα λείψανα του προστάτη των αγροτών Γκωντερίκ. Οι 100 περίπου πιστοί που συμμετείχαν έκαναν στάση στη σχεδόν αποξηραμένη κοίτη του ποταμού. Η πομπή αποτελεί αναβίωση της παράδοσης των Βησιγότθων από τον Μεσαίωνα.

Οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας προκαλούν πολλά προβλήματα στους αμπελουργούς στην περιοχή του Μεσογείου. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπελουργίας από το 2021 έχει αφιερώσει μια μελέτη στον αναπροσανατολισμό της αμπελουργίας εν όψει της κλιματική αλλαγής. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την προσαρμογή της παραγωγής και της χρήσης νερού από τους αμπελοκαλλιεργητές στα περιφερειακά κλιματικά δεδομένα. Συνιστάται επίσης η καλλιέργεια πιο ανθεκτικών στο κλίμα ποικιλιών και η λήψη μέτρων για να γίνει η αμπελοκαλλιέργεια όσο το δυνατόν πιο κλιματικά ουδέτερη. Μακροπρόθεσμα ο κλάδος του κρασιού στη Γαλλία θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας στο Παρίσι. Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει στη δημιουργία μιας στρατηγικής για αυτό τον σκοπό.

Πηγή: Deutsche Welle

Share
Tweet
Share
Pin
0 Shares
Tags: λειψυδρία

Continue Reading

Previous: Γιώργος Καραϊβάζ: «Έχουμε ανηφόρα, αλλά βλέπουμε τον δρόμο», λέει η σύζυγός του Στάθα Αλεξανδροπούλου
Next: Τέμπη: Εικονοστάσι στο σημείο του πολύνεκρου δυστυχήματος – Σε βαρύ κλίμα το μνημόσυνο για τα θύματα της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

65D23389-0EA9-4410-ACC5-447E19033436 Αγρίεψε ο πρωθυπουργός τη Πολωνίας: «Ζελένσκι μην ξαναπροσβάλλεις τους Πολωνούς»
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΝΕΑ

Αγρίεψε ο πρωθυπουργός τη Πολωνίας: «Ζελένσκι μην ξαναπροσβάλλεις τους Πολωνούς»

9 ώρες ago
3B8D4486-31E5-4819-B329-5B6F3738A0F2 Τραγωδία στην Αίγινα: Αυτοκτόνησε 14χρονος μαθητής – Βρέθηκε απαγχονισμένος
  • ΕΚΤΑΚΤΟ
  • ΝΕΑ

Τραγωδία στην Αίγινα: Αυτοκτόνησε 14χρονος μαθητής – Βρέθηκε απαγχονισμένος

11 ώρες ago
B28CB5AD-FAB9-454A-B795-08C05B0C1988 Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, “οι 9 διακρίσεις στα ΟΤΑ Awards 2019 – 2023 αποτελούν επιβράβευση των προσπαθειών της περιφερειακής Αρχής αυτά τα 4 χρόνια”
  • ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  • ΝΕΑ

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, “οι 9 διακρίσεις στα ΟΤΑ Awards 2019 – 2023 αποτελούν επιβράβευση των προσπαθειών της περιφερειακής Αρχής αυτά τα 4 χρόνια”

12 ώρες ago
FFC9B423-6188-4E8E-A7AE-1040E341F1F9 Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες για θέματα Πολικής Προστασίας
  • ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  • ΝΕΑ

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες για θέματα Πολικής Προστασίας

13 ώρες ago
6567FA30-7613-4885-A834-AF9410CEB7C6 Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στον μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο
  • ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  • ΝΕΑ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στον μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο

13 ώρες ago
B150018B-41AC-4411-AABC-FE2584778E3F Εκταμίευση 1.086.626,03 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου
  • ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  • ΝΕΑ

Εκταμίευση 1.086.626,03 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου

14 ώρες ago

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Αγρίεψε ο πρωθυπουργός τη Πολωνίας: «Ζελένσκι μην ξαναπροσβάλλεις τους Πολωνούς»
  • Τραγωδία στην Αίγινα: Αυτοκτόνησε 14χρονος μαθητής – Βρέθηκε απαγχονισμένος
  • Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, “οι 9 διακρίσεις στα ΟΤΑ Awards 2019 – 2023 αποτελούν επιβράβευση των προσπαθειών της περιφερειακής Αρχής αυτά τα 4 χρόνια”
  • Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες για θέματα Πολικής Προστασίας
  • Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στον μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο



ΗΛΕΚΤΡΑ - Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ 64 Κόρινθος, 20100
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή08:00 – 23:00
Σάββατο, Κυριακή10:00 – 18:00
2741 111388



  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΝΕΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • LIFESTYLE
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΝΕΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • LIFESTYLE
  • ΥΓΕΙΑ
Copyright © All rights reserved ΗΛΕΚΤΡΑ - Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός | Magnitude by AF themes.