Skip to content
Πε. Ιούν 1st, 2023
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΝΕΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • LIFESTYLE
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΝΕΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • LIFESTYLE
  • ΥΓΕΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΑ Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός

ΗΛΕΚΤΡΑ Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός

Δύναμη στην ενημέρωση…. ποιότητα στην ψυχαγωγία

Primary Menu
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για να μάθουμε πως λειτουργεί [εικόνες]
  • ΕΛΛΑΔΑ

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για να μάθουμε πως λειτουργεί [εικόνες]

2 έτη ago
Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για να μάθουμε πως λειτουργεί [εικόνες] - ΕΛΛΑΔΑ
Share
Tweet
Share
Pin
0 Shares

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, ανακοίνωσαν ότι έλυσαν ένα σημαντικό μέρος του αινίγματος που περιβάλλει τον αρχαίο ελληνικό αστρονομικό υπολογιστή, γνωστό ως Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μια -απρόσμενα για την εποχή της- πολύπλοκη συσκευή που επέτρεπε την πρόβλεψη διαφόρων αστρονομικών γεγονότων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση όλων των δυνατοτήτων του Μηχανισμού και του πώς κατάφερνε να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τα ουράνια φαινόμενα.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για να μάθουμε πως λειτουργεί [εικόνες] - ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μηχανισμός, ο οποίος φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο και είναι το πιο πολύπλοκο δείγμα μηχανικής που έχει βρεθεί από τον αρχαίο κόσμο. Η ηλικίας περίπου 2.000 ετών συσκευή χρησιμοποιείτο για να προβλέψει τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, των θέσεων των πλανητών, ακόμη και των ημερομηνιών των Ολυμπιακών αγώνων.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για να μάθουμε πως λειτουργεί [εικόνες] - ΕΛΛΑΔΑ Οι επιστήμονες της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας “UCL Antikythera Research Team”, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόνι Φριθ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports”, ρίχνουν φως στον τρόπο λειτουργίας των γραναζιών στο μπροστινό μέρος του Μηχανισμού. Όπως είπε ο Φριθ, «ο Ήλιος, η Σελήνη και οι πλανήτες παρουσιάζονται με τρόπο που αποτελεί ένα εντυπωσιακό άθλο της αρχαίας ελληνικής μεγαλοφυΐας».

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για να μάθουμε πως λειτουργεί [εικόνες] - ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μηχανισμός από μπρούντζο, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1901 από Έλληνες αλιείς σε ναυάγιο πλοίου κοντά στα Αντικύθηρα, αποτελείται από ένα πολύπλοκο συνδυασμό 30 γραναζιών. Η συνεχής μελέτη του από Έλληνες και ξένους επιστήμονες αυξάνει συνεχώς την κατανόηση για τις λειτουργίες του. Μέχρι σήμερα όμως δεν είχε καταστεί εφικτή η πλήρης κατανόηση του συστήματος των γραναζιών, καθώς μόνο το ένα τρίτο του Μηχανισμού εκτιμάται ότι έχει διασωθεί και αυτό σε 82 θραύσματα.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για να μάθουμε πως λειτουργεί [εικόνες] - ΕΛΛΑΔΑ

Η χρήση ακτίνων-Χ από το 2005 έχει αποκαλύψει χιλιάδες χαρακτήρες κειμένου κρυμμένους μέσα στα θραύσματα. Οι επιγραφές περιλαμβάνουν μια περιγραφή του Κόσμου, με τους πλανήτες να κινούνται σε δακτυλίους. Είναι αυτή η απεικόνιση του σύμπαντος που αναδημιούργησαν οι Βρετανοί ερευνητές.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για να μάθουμε πως λειτουργεί [εικόνες] - ΕΛΛΑΔΑ

Δύο σημαντικές γνώσεις που αποκαλύπτονται στο μηχανισμό, είναι οι αριθμοί των 462 και 442 ετών, που αντιστοιχούν στους κύκλους της Αφροδίτης και του Κρόνου αντίστοιχα. Όταν παρατηρούνται από τη Γη, οι κύκλοι των πλανητών μερικές φορές αναστρέφουν την κίνηση τους σε σχέση με τα άστρα. Οι ειδικοί πρέπει να παρακολουθούν αυτούς τους μεταβαλλόμενους κύκλους (πλανητικές περιόδους) για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μπορέσουν να προβλέψουν τις θέσεις των πλανητών στο μέλλον.

«Η κλασσική αστρονομία της πρώτης χιλιετίας προ Χριστού γεννήθηκε στη Βαβυλώνα, όμως τίποτε σε αυτή την αστρονομία δεν υπάρχει που να δείχνει πως κατάφεραν οι αρχαίοι Έλληνες να βρουν τον άκρως ακριβή κύκλο των 462 ετών για την Αφροδίτη και των 442 ετών για τον Κρόνο», δήλωσε ο Έλληνας υποψήφιος διδάκτορας του UCL ‘Αρης Δακάναλης.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για να μάθουμε πως λειτουργεί [εικόνες] - ΕΛΛΑΔΑ

Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει και μία ακόμη Ελληνίδα του UCL, η ειδική στα αρχαιολογικά υλικά δρ Μυρτώ Γεωργακοπούλου.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για να μάθουμε πως λειτουργεί [εικόνες] - ΕΛΛΑΔΑ

Χρησιμοποιώντας μια αρχαία ελληνική μαθηματική μέθοδο που περιγράφει ο φιλόσοφος Παρμενίδης, οι ερευνητές όχι μόνο εξήγησαν πώς βρήκαν οι Έλληνες τους κύκλους της Αφροδίτης και του Κρόνου, αλλά επίσης κατάφεραν να αναδημιουργήσουν τους κύκλους όλων των άλλων πλανητών του Μηχανισμού, για τους οποίους έχουν χαθεί τα σχετικά δεδομένα.

«Πρόκειται για μια σημαντική θεωρητική πρόοδο, όσον αφορά του πως ο Κόσμος αναπαρίστατο στον Μηχανισμό. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε την εφαρμοσιμότητα του, κάνοντας το με τις αρχαίες τεχνικές», δήλωσε ο δρ ‘Ανταμ Βόιτσικ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του UCL.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

Share
Tweet
Share
Pin
0 Shares

Continue Reading

Previous: Κέρκυρα: Στις φλόγες το κρουαζιερόπλοιο MSC Lirica
Next: Κορωνοϊός: «Φωτιά» με 57 νέα κρούσματα στην Κορινθία – 2405 στην Ελλάδα – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ilektrologoi Συνελήφθησαν 3 «ηλεκτρολόγοι» που ξάφριζαν ηλικιωμένους στα νότια προάστια – Βρέθηκε λεία 230.000 ευρώ
  • ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν 3 «ηλεκτρολόγοι» που ξάφριζαν ηλικιωμένους στα νότια προάστια – Βρέθηκε λεία 230.000 ευρώ

15 λεπτά ago
nosokomeio-larisas-koronoios-1024x616 Η συγκλονιστική ιστορία από τον Τύρναβο – Ψάχνει την αδερφή του που αγνοείται 60 χρόνια: «Πιστεύω ότι ζει»
  • ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ

Η συγκλονιστική ιστορία από τον Τύρναβο – Ψάχνει την αδερφή του που αγνοείται 60 χρόνια: «Πιστεύω ότι ζει»

1 ώρα ago
panellinies-1-1024x683 Πανελλήνιες 2023: Χωρίς προβλήματα η εξέταση των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ
  • ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2023: Χωρίς προβλήματα η εξέταση των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ

2 ώρες ago
64771a988c0f2 Κρήτη: «Ήταν εδώ χωρίς νερό και φαγητό» είπε ο γιος της 48χρονης που είχε εξαφανιστεί 4 μέρες
  • ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: «Ήταν εδώ χωρίς νερό και φαγητό» είπε ο γιος της 48χρονης που είχε εξαφανιστεί 4 μέρες

5 ώρες ago
kairos_vroxi_kakokairia_α_grtimes_eidiseis-1 Θεσσαλονίκη: 60 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική λόγω της σφοδρής νεροποντής – Ποτάμια οι δρόμοι
  • ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 60 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική λόγω της σφοδρής νεροποντής – Ποτάμια οι δρόμοι

16 ώρες ago
petamena-dielimena0ix.jpg-1024x512 Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για περιβαλλοντική ρύπανση -Πετούσαν διαλυμένα ΙΧ [εικόνες]
  • ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για περιβαλλοντική ρύπανση -Πετούσαν διαλυμένα ΙΧ [εικόνες]

17 ώρες ago

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Συνελήφθησαν 3 «ηλεκτρολόγοι» που ξάφριζαν ηλικιωμένους στα νότια προάστια – Βρέθηκε λεία 230.000 ευρώ
  • Υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας την σύμβαση για την αντικατάσταση της γέφυρας στον Ερασίνο
  • Η συγκλονιστική ιστορία από τον Τύρναβο – Ψάχνει την αδερφή του που αγνοείται 60 χρόνια: «Πιστεύω ότι ζει»
  • Πανελλήνιες 2023: Χωρίς προβλήματα η εξέταση των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ
  • Εκλογές 2023 – Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ εξαφάνισε το πρόγραμμά του μετά τις δηλώσεις για τη φορολογία



ΗΛΕΚΤΡΑ - Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ 64 Κόρινθος, 20100
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή08:00 – 23:00
Σάββατο, Κυριακή10:00 – 18:00
2741 111388



  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΝΕΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • LIFESTYLE
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΝΕΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • LIFESTYLE
  • ΥΓΕΙΑ
Copyright © All rights reserved ΗΛΕΚΤΡΑ - Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός | Magnitude by AF themes.