ΕΛΛΑΔΑ

Ελ. Βενιζέλος: Το θρίλερ με τα δύο Emirates και η ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου ασφάλειας

Από την πρώτη στιγμή  στα ιταλικά διαδικτυακά πρωτοσέλιδα βρέθηκε η είδηση της πτήσης που έφυγε από Αθήνα προς Νέα Υόρκη και που αναγκάστηκε να επιστρέψει αφού έφτασε πάνω από τη Σαρδηνία.

Σύμφωνα με την Corriere della sera: «δεν είναι σαφές προς το παρόν τι οδήγησε στον συναγερμό.Τα τοπικά μέσα μιλούν για έναν ύποπτο επιβάτη που καταγγέλθηκε από τη CIA, αλλά η επικοινωνία σίγουρα πυροδότησε πρωτόκολλα ασφαλείας στη μισή Ευρώπη».

Κατά τη Repubblica, σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, το πλήρωμα έχει σημάνει συναγερμό για «την παρουσία ύποπτου επιβάτη στο αεροσκάφος. Άλλες φήμες που συγκέντρωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά για βόμβα στο αεροσκάφος».

Θρίλερ στο Ελ. Βενιζέλος: Τι είπε επιβάτης που ήταν μέσα στην πτήση της Emirates για Ν. Υόρκη – Δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο στα δύο αεροπλάνα

Ο συναγερμός σήμανε στις αρχές στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έπειτα από ενημέρωση από μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας, ότι κάποιος ύποπτος έχει επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό του Ντουμπάι ή τη Νέα Υόρκη.

Επιβάτης που ήταν στην πτήση για τη Νέα Υόρκη η οποία γύρισε πίσω και με τη συνοδεία μαχητικών αεροπλάνων προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος μίλησε για την περιπέτεια του: ««Ανησυχήσαμε πολύ. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, όταν καταλάβαμε ότι το αεροπλάνο γυρίζει πίσω στην Αθήνα κι όταν μας έκοψαν το Ίντερνετ για να μην διαβάζουμε και να μην μαθαίνουμε τα νέα. Τότε καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει. Όσοι κάθονταν στα παράθυρα είδαν τα δυο μαχητικά αεροπλάνα να μας συνοδεύουν. Το μόνο που καταλάβαμε ήταν ότι γυρίζουμε πίσω , ήμασταν όλοι ήρεμοι παρόλο που δεν είχαμε καμία ενημέρωση». Η πτήση ΕΚ209 της Emirates είχε 209 επιβάτες και 8 άτομα πλήρωμα. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στον έλεγχο των εισιτηρίων και ακολούθως σε ξενοδοχείο, όπου θα διαμείνουν μέχρι αύριο, οπότε θα πετάξουν με άλλη πτήση προς τη Νέα Υόρκη. Τελικά, όπως αποδείχθηκε σε κανένα από τα δύο αεροπλάνα δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο.  

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Για το περιστατικό η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει: Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Το ιστορικό

Οι δύο πτήσεις είχαν μεταξύ τους διαφορά 40 λεπτών: Η πτήση ΕΚ210 με προορισμό το Ντουμπάι δεν πρόλαβε να απογειωθεί και ενώ το Boeing 777 βρισκόταν σε διαδικασία τροχοδρόμησης πήρε εντολή να επιστρέψει πίσω.

Οι  επιβάτες επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος κανονικά, οι πόρτες έκλεισαν και το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς το διάδρομο απογείωσης. Ωστόσο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο κυβερνήτης ειδοποίησε τους επιβάτες ότι έπρεπε να επιστρέψει πίσω λόγω τεχνικού προβλήματος.

Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στο χώρο στάθμευσης, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν παίρνοντας μαζί με όλες τις αποσκευές τους. Ωστόσο, αντί να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία για ανάλογες περιπτώσεις, που θέλει τους επιβάτες να πηγαίνουν απλά προς την αίθουσα αναμονής, οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό αστυνομικό έλεγχο (αναγκάστηκαν να βγάλουν μέχρι και τα παπούτσια τους) παρουσία δεκάδων αστυνομικών με πολιτικά.  Στις 22:06, η πτήση ΕΚ 210, που είχε καθηλωθεί στο έδαφος, αναχώρησε για Ντουμπάι, καθώς ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στους επιβάτες.

Ωστόσο, η πτήση ΕΚ 209 με προορισμό τη Νέα Υόρκη είχε ήδη απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία. Το αεροπλάνο βγήκε από το FIR Αθηνών, έφτασε Ιταλία και πριν μπει στη Γαλλία του απαγορεύτηκε η είσοδος στο FIR Παρισιού. Ξεκίνησε κύκλους και ο πιλοτος πήρε την απόφαση να γυρισει πίσω γιατί δεν έφταναν τα καύσιμα.

Στις 21:09, το ΝΑΤΟ διέταξε να απογειωθούν άμεσα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος μόλις μπει στο FIR Αθηνών Αμέσως, δύο F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας «Αλεπού» από την Κρήτη, απογειώθηκαν, εντόπισαν το αεροσκάφος της Emirates 120 ναυτικά μίλια δυτικά της Καλαμάτας και να το συνόδευσαν  μέχρι την Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον πύργο ελέγχου έστειλαν στο πλήρωμα τα χαρακτηριστικά του προσώπου που υπέδειξαν, αντίγραφο του διαβατηρίου του. Έγινε έλεγχος και δεν βρήκαν τίποτα, υπήρξε ωστόσο ο φόβος ότι ταξιδεύει με πλαστά στοιχεία. Στις 23:25, ολοκληρώθηκε  ο έλεγχος στο αεροπλάνο χωρίς να εντοπιστεί κάτι.

 

 

 

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

10 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

11 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

12 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

12 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

13 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

13 ώρες ago