Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφεται μικρή πτώση στην τιμή της βενζίνης, που παραμένει ωστόσο σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο από τον Μάρτιο και μετά.

Στελέχη της αγοράς καυσίμων επισημαίνουν στο CNN Greece πως στα τιμολόγια που παραλαμβάνουν τις τελευταίες μέρες τα πρατήρια, οι τιμές στα καύσιμα συνεχίζουν να εμφανίζουν σημάδια αποκλιμάκωσης.

Αποφεύγουν ωστόσο να κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία τους ακόμη και για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς τα πάντα παραμένουν ρευστά λόγω των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στα 2,279 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική η βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο στα 2,227 ευρώ το λίτρο και στη Θεσσαλονίκη στα 2,238 ευρώ το λίτρο.

Η τιμή μεσοσταθμικά έχει υποχωρήσει έπειτα από αρκετό καιρό κάτω από το 2,60 ευρώ στον νομό Κυκλάδων καθώς φτάνει πλέον στα 2,562 ευρώ το λίτρο ενώ και στα Δωδεκάνησα όπου καταγραφόταν η δεύτερη υψηλότερη τιμή μετάξυ των νομών της χώρας, διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 2,424 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται ότι ενδεικτικά, μία εβδομάδα πριν, στις 10 Ιουλίου, η μέση τιμή πανελλαδικά διαμορφωνόταν στα 2,352 ευρώ το λίτρο, στην Αττική στα 2,305 ευρώ το λίτρο και στις Κυκλάδες έφτανε τα 2,624 ευρώ το λίτρο.

H μείωση τη κατανάλωσης πάντως, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ήδη εμφανής από τις αρχές Ιουλίου – νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά- με τους κατοίκους να φεύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο οι ταξιδιώτες να επιλέγουν να μην πάρουν τα αυτοκίνητα τους όταν ταξιδεύουν στα νησιά προκειμένου να περιορίσουν, πέραν των καυσίμων, και το κόστος των ακτοπλοϊκών που φέτος έχουν αυξηθεί έως κατά 35% του τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Fuel Pass 2 στον ιστότοπο του gov.gr, περί τα τέλη Ιουλίου, με τους δικαιούχους να αναμένουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό στις αρχές Αυγούστου.