Categories: ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Τι γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου

Η ανεύρεση και η ύψωση του Τιμίου Σταυρού είναι ασφαλώς μέγα γεγονός της παγκοσμίας ιστορίας, διότι αφορά στο σύνολον της ανθρωπότητας, ανεξαρτήτως αν δεν έχουν ακόμα αποδεχθεί την Χριστιανική Πίστη και δεν γνωρίζουν όλοι την αλλαγή πορείας της ιστορίας.

Ιδιαίτερα, όμως, είναι κορυφαίο γεγονός στην Ιστορία της Εκκλησίας, διότι επιβεβαιώνει και επισφραγίζει την δωρεάν της σωτηρίας σε όλον τον κόσμον και καλεί αδιαλείπτως κάθε άνθρωπο να επιστρέψει στην αληθινή πατρίδα του Παραδείσου.

Δεν είναι απλώς συμβολική και ενδεικτική η μεταστροφή του Ιούδα, που έγινε Χριστιανός και ’γιος Μάρτυς της Εκκλησίας, ωσάν να αποπλύνει την προδοσία του άλλου Ιούδα του Ισκαριώτη, που παρέδωσε τον Θεάνθρωπο στους σταυρωτές του.

Και είναι τούτο μέγα δίδαγμα για κάθε άνθρωπο, που όσον και αν έχει πέσει στο έσχατο άκρον της αμαρτίας, όπως ο Ισκαριώτης, μπορεί και πρέπει να διανύσει την απόσταση μεταξύ αμαρτίας και σωτηρίας, μεταξύ προδοσίας και μετανοίας, πού δεν έκανε ο πρώτος Ιούδας, αλλά αγχονίσθηκε μέσα στην απελπισία του.

Αυτή η μέγιστη μεταστροφή του δεύτερου Ιούδα είναι ο αιώνιος και εμπράγματος αντίλαλος της προσευχής του Θεανθρώπου την ώρα της θυσίας του, όταν παρακάλεσε τον Θεό Πατέρα και είπε για τους σταυρωτές του τον λόγον της ύψιστης συγνώμης για όλους τους άρνητές του, άρα και του Ιούδα:

-«Πάτερ, άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι » ( Λουκ. ΚΓ’ 34).

Κλείνοντας τις λίγες αυτές γραμμές για τον εορτασμόν του Τιμίου Σταυρού, θα θέλαμε να αναφέρουμε τον σχετικόν λόγον ενός μακαριστού Γέροντος, που έλεγε:

-«Η ύψωση του Τιμίου Σταυρού, παιδιά μου, δεν γίνεται μόνον κατά την εορτήν της 14ης Σεπτεμβρίου, αλλά κάθε φορά, πού μετανοεί μια ψυχή και πηγαίνει κοντά στον Χριστόν. Μας το είπε ο ίδιος ο Θεάνθρωπος: «Λέγω δε υμίν ότι ούτω χαρά έσται εν τω ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι » ( Λουκ. ΙΕ’ 7).

Γιατί η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού φανερώνει τον θρίαμβον της θυσιαστικής αγάπης και αυτός ο θρίαμβος αποτελεί μεγάλη χαρά στον ουρανόν του Θεού και γίνεται κάθε φορά, που μετανοεί αληθινά ένας άνθρωπος. Γι’ αυτό ας μετανοούμε όλοι μας συνεχώς και αληθινά, για να κυρίαρχη πάντοτε η χαρά και στην γη και στον ουρανόν. Αμήν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

19 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

19 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

19 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

19 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

20 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

20 ώρες ago