ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Η άγνωστη ιστορία γύρω από την ονομασία της Coca Cola

Αποτελεί ίσως το πιο αναγνωρίσιμο προϊόν στον κόσμο και έχει το όνομά της έχει συνδεθεί με θετικές ή και αρνητικές έννοιες, αναλόγως πώς ο καθένας αξιολογεί την επιχειρηματικότητα και το κέρδος στη λεγόμενη καπιταλιστική οικονομία.

Προέρχεται από τις ΗΠΑ – και αυτό έχει συντελέσει στη θετική φήμη της αλλά και στο να της αποδοθεί μία χροιά ιμπεριαλιστικής ορμής – καθώς για κάποιους η άκρως επιτυχημένη παρουσία της στο διεθνές μάρκετινγκ, είναι ό,τι το κόκκινο χρώμα για τον ταύρο.

Φυσικά πρόκειται για την Coca Cola, το αναψυκτικό που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε ράφια καταστημάτων, τραπέζια καταναλωτών και κυριαρχεί στις διαφημιστικές καμπάνιες. Ωστόσο η ιστορία του διάσημου ποτού, καθώς και τα συστατικά του, δεν είναι εξίσου γνωστά με αυτό.

Όλα ξεκίνησαν από έναν φαρμακοποιό

Η ιστορία της Coca Cola ξεκίνησε το 1886, όταν ο φαρμακοποιός Τζον Πέμπερτον, προσπάθησε να φτιάξει ένα σκεύασμα για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου και την τόνωση του οργανισμού. Έτσι, δοκιμάζοντας διάφορους συνδυασμούς, κατέληξε σε ένα σιρόπι με χρώμα καραμέλας. Σίγουρος για την επιτυχία της συνταγής του, ο φαρμακοποιός επέδειξε το δημιούργημά του σε έναν συνάδελφό του. Οι δυο τους πρόσθεσαν ανθρακούχο νερό στο σιρόπι και άρχισαν να το πουλάνε για 5 σεντς το ποτήρι.

Ο κόσμος, αν και στην αρχή βρήκε τη γεύση του σιροπιού παράξενη, άρχισε να το αγοράζει και στο τέλος της χρονιάς ο Πέμπερτον είχε πουλήσει συνολικά 25 γαλόνια σιροπιού. Σύντομα, το σιρόπι απέκτησε όνομα, το γνωστό μέχρι και σήμερα «Coca Cola»,  χάρη στον λογιστή του φαρμακοποιού, που χρησιμοποίησε το γράμμα «C» από την κοκαΐνη, που ήταν αρχικά ένα από τα βασικά συστατικά του σιροπιού. Αργότερα, βέβαια, η κοκαΐνη αφαιρέθηκε από τα συστατικά και τετραπλασιάστηκε η καφεΐνη. Ένας λογιστής έγραψε τη φίρμα με το χέρι, χρησιμοποιώντας τον δικό του γραφικό χαρακτήρα και δημιούργησε το λογότυπο. Ο δημιουργός του σιροπιού δεν μπορούσε να διαχειριστεί την εμπορική προώθηση, όπως ο επιχειρηματίας που αγόρασε την «Coca Cola». Τρία χρόνια μετά πούλησε τα δικαιώματα της εταιρείας του στον επιχειρηματία Άιζα Κάντλερ. Εκείνος ίδρυσε την «Coca Cola Company» και εργάστηκε για την προώθηση του προϊόντος. Οι προσπάθειές του επικεντρώθηκαν να γίνει οικείο το λογότυπο στους καταναλωτές. Έτσι, διένειμε παντού διάφορα αντικείμενα με το σήμα κατατεθέν του αναψυκτικού, από ρολόγια, ημερολόγια, αφίσες μέχρι και φαρμακευτικές ζυγαριές.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newsbeast.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Σαν σήμερα 21 Μαΐου

1819: Το πρώτο ποδήλατο κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Νέας Υόρκης. 1864: Τα Επτάνησα προσαρτώνται στην…

1 ώρα ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 21 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη των Κωνσταντίνου και…

2 ώρες ago

Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Βραβεύθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου. Γιορτή ανακύκλωσης για τη βράβευση των…

15 ώρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι από τις…

15 ώρες ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

Την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την «Προμήθεια προθηκών-Λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού…

15 ώρες ago

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, το…

15 ώρες ago