Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Είδαμε την «Ντάμα Πίκα» στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας και κουβεντιάσαμε με την Εύα Σιμάτου, μετά την παράσταση

Μιλώντας με την Εύα Σιμάτου για τη «Ντάμα Πίκα» γίνεται αμέσως φανερό ότι πρόκειται για μία παράσταση που ξεπερνά την απλή αφήγηση μιας ιστορίας.

Πρόκειται για το έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. «Ντάμα Πίκα» η Μπέττυ Αρβανίτη στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, εκεί όπου μετά την παράσταση κουβεντιάσαμε με την Λιζαβέτα Ιβάνοβνα, την Εύα Σιμάτου.

Η Εύα Σιμάτου κινείται με ακρίβεια σε μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αφήγηση και στην δράση, παρασύροντας τον θεατή στην ατμόσφαιρα και στο σύμπαν της ηρωίδας της, όπως έρχεται στο φως μέσα από τις σελίδες σε αυτής της ξεχωριστής νουβέλας του Αλεξάντρ Πούσκιν.

Για τον θεατή η «Ντάμα Πίκα» δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις

Η «Ντάμα Πίκα» δεν είναι μόνο ένα έργο για την τύχη, τον έρωτα και την εμμονή, είναι μια βαθιά ανθρώπινη διαδρομή της ανάγκης του ανθρώπου να ελέγξει τη ζωή του, «να δαμάσει την τύχη του» όπως χαρακτηριστικά λέει ο Πούσκιν και του τιμήματος που πληρώνει από την στιγμή που πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει.

Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα. Οι ήρωες πιστεύουν πως υπάρχει ένας κρυφός μηχανισμός, ένα μυστικό που αν το κατακτήσουν θα τους εξασφαλίσει σιγουριά, πλούτο, ή κοινωνική δικαίωση. Όμως όσο οι χαρακτήρες πλησιάζουν αυτό που ποθούν, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται η απουσία, η μοναξιά και η φθορά που το συνοδεύει. Η σκηνοθετική ματιά του Στάθη Λιβαθινού φωτίζει αυτή την εύθραυστη ισορροπία, εστιάζοντας στις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων και στις εσωτερικές τους συγκρούσεις.

Η Εύα Σιμάτου ερμηνεύει την Λιζαβέτα Ιβάνοβνα, έναν ρόλο λεπτό και απαιτητικό

Η Εύα Σιμάτου ερμηνεύει την Λιζαβέτα Ιβάνοβνα, έναν ρόλο λεπτό και απαιτητικό

Η παράσταση αντιμετωπίζει το έργο ως έναν ζωντανό οργανισμό σχέσεων. Η Εύα Σιμάτου ερμηνεύει την Λιζαβέτα Ιβάνοβνα, έναν ρόλο λεπτό και απαιτητικό. Η Λίζα είναι μια νέα γυναίκα που κινείται ανάμεσα στην ανάγκη για αγάπη και στην ψευδαίσθηση πως αυτή μπορεί να υπάρξει χωρίς κόστος. Δεν είναι μια ηρωίδα με τη συμβατική έννοια, αλλά ένας άνθρωπος ευάλωτος, που προσπαθεί να καταλάβει τι της συμβαίνει τη στιγμή που τα γεγονότα την προσπερνούν. «Με συγκινεί στη Λίζα η αθωότητά της», λέει η Εύα Σιμάτου στο iefimerida.gr «όχι ως αφέλεια, αλλά ως βαθιά ανάγκη να πιστέψει ότι κάτι αληθινό, μπορεί να υπάρξει στη ζωή».

Ο ρόλος της βασίζεται στην ακρίβεια και στην εσωτερικότητα. Δεν χτίζεται μέσα από μεγάλες εξάρσεις, αλλά μέσα από μικρές μετατοπίσεις, παύσεις, βλέμματα. Είναι ένας ρόλος που απαιτεί απόλυτη παρουσία, χωρίς προστατευτικά στρώματα. Για την Εύα Σιμάτου, αυτή η έκθεση είναι και το μεγάλο στοίχημα της δουλειάς της στη συγκεκριμένη παράσταση: «Όταν δεν κρύβεσαι πίσω από τον ρόλο, τότε ο ρόλος αρχίζει πραγματικά να μιλά».

Για τον θεατή, η «Ντάμα Πίκα» δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις ή προετοιμασία. Αρκεί να έρθει ανοιχτός, πρόθυμος να ακολουθήσει τη διαδρομή των χαρακτήρων. Η παράσταση δεν επιδιώκει να δώσει απαντήσεις, αλλά να δημιουργήσει ένα πεδίο συνάντησης, όπου ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει κάτι από τις δικές του επιθυμίες, φόβους ή εμμονές.

Όπως τονίζει η Εύα Σιμάτου, πρόκειται για μια εμπειρία που συνεχίζει να λειτουργεί και μετά το τέλος της παράστασης. Οι εικόνες, τα πρόσωπα, οι σχέσεις δεν κλείνουν με την αυλαία. Αντίθετα, σε ακολουθούν, υπενθυμίζοντας ότι το πιο επικίνδυνο παιχνίδι δεν είναι αυτό της τύχης, αλλά εκείνο που παίζεται μέσα μας».

«Με συγκινεί στη Λίζα η αθωότητά της», λέει η Εύα Σιμάτου στο iefimerida.gr «όχι ως αφέλεια, αλλά ως βαθιά ανάγκη να πιστέψει ότι κάτι αληθινό, μπορεί να υπάρξει στη ζωή»

«Με συγκινεί στη Λίζα η αθωότητά της», λέει η Εύα Σιμάτου στο iefimerida.gr «όχι ως αφέλεια, αλλά ως βαθιά ανάγκη να πιστέψει ότι κάτι αληθινό, μπορεί να υπάρξει στη ζωή»

Στη «Ντάμα Πίκα» στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, τους ρόλους μοιράζονται οι: Μπέττυ Αρβανίτη, Νίκος Αλεξίου, Παναγιώτης Καμμένος, Εύα Σιμάτου, Γιάννης Σύριος, Δήμητρα Χατούπη.

Η ιστορία και ο κεντρικός άξονας του έργου

Η Ντάμα Πίκα, του Πούσκιν, γνωστή και από την ομώνυμη όπερα του Τσαϊκόφσκι, αποτελεί το αρχέτυπο των έργων του Ντοστογιέφσκι Έγκλημα και τιμωρία και Ο παίκτης. Είναι ένα έργο που κινείται με λεπτή ειρωνεία μεταξύ υπερφυσικού ρομαντισμού και ενός ιδιάζοντος ρεαλισμού.

Άξονα του διηγήματος αποτελεί η μεταστροφή του νεαρού Χέρμαν από πρότυπο συγκρατημένου ανθρώπου σε εμμονικό παίκτη. Όταν μαθαίνει πως η η γριά κόμισσα Άννα Φεντότοβνα γνωρίζει ένα μεγάλο μυστικό που θα του εξασφαλίσει σίγουρο κέρδος στα χαρτιά, ο περιορισμένης οικονομικής επιφάνειας νεαρός, που ποτέ ως τότε δεν έχει ρισκάρει, όχι απλώς υποκύπτει στον πειρασμό, αλλά βάζει ως στόχο ζωής να υποτάξει την ίδια τη μοίρα. Στην προσπάθειά του να ελέγξει τα καπρίτσια της τύχης, κυνηγώντας μιαν εύκολη και σίγουρη νίκη στην πράσινη τσόχα, ο Χέρμαν θα αποκαλύψει έναν εαυτό που έλκεται από το σκοτάδι. Δεν υπολογίζει τίποτε και εμφανίζει ελάχιστη αντίσταση στα κελεύσματα της παντοδύναμης μοχθηρίας.

Προκειμένου να αποσπάσει το μυστικό της κόμισσας, χρησιμοποιεί με απίστευτο κυνισμό τους ανθρώπους και αφήνει πίσω του νεκρούς. Κι όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, ο ακραίος ατομικισμός και η μανική επιθυμία του να «πιάσει την καλή» θα υφάνουν τη μοιραία του κατάληξη.

Info : Κάθε Τετάρτη 19.00, Πέμπτη & Παρασκευή 20.30, Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.00 . Τιμές εισιτηρίων : Διακεκριμένη 23 ευρώ / Α Ζώνη 20 ευρώ / Μειωμένο 17 ευρώ

(Το μειωμένο εισιτήριο αφορά σε φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ)

Δήμητρα Χατούπη, Ευα Σιμάτου, Μπέττυ Αρβανίτη

Δήμητρα Χατούπη, Ευα Σιμάτου, Μπέττυ Αρβανίτη

Σημείωση: Μετά την έναρξη της παράστασης η είσοδος στο θέατρο δεν επιτρέπεται. To Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας παρακαλεί το κοινό για την έγκαιρη προσέλευσή του. Kεφαλληνίας 18, Κυψέλη, +30.210.8838727 – [email protected] / Προπώληση : ticketservices.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο