διαιτα & μεταβολισμος

Χοιρινό, μοσχάρι, κυνήγι

Μοσχαράκι ρολό, με γέμιση από μανιτάρια, πράσα και θυμάρι

Υλικά

    • 2½ κιλά μοσχαράκι, καπάκι
    • 150ml κονιάκ
    • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 300γρ. μανιτάρια άσπρα, σε λεπτές φέτες
  • 1 πράσο μέτριο, μόνο το άσπρο μέρος, σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Ζητήστε από τον χασάπη να σας ανοίξει το κρέας σε ορθογώνιο κομμάτι για γέμισμα.

Το ανοίξαμε, το γεμίσαμε με πλούσια γέμιση πράσου και μανιταριών, το τυλίξαμε ρολό και μετά το ψήσαμε περιχυμένο με κονιάκ και λάδι. Αν το προτιμάτε, γίνεται και με χοιρινό κρέας. Όλα είναι θέμα γούστου…

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε μέχρι να πιουν το νερό τους. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε το μίγμα να βράσει μέχρι να πιει το νερό του.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνετε το κρέας στον πάγκο και το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Στρώνετε ομοιόμορφα από πάνω τη γέμιση αφήνοντας 5εκ. περιθώριο στις άκρες. Τυλίγετε το κρέας σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά και το δένετε με σπάγκο σε κοντινά διαστήματα. Τοποθετείτε το ρολό στη γάστρα και το περιχύνετε με το κονιάκ και το λάδι. Προσθέτετε δύο φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος και σκεπάζετε τη γάστρα.

Βήμα 3

Ψήνετε το ρολό στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά και μετά στους 180 βαθμούς για 1,5-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Κατά διαστήματα το αλείφετε με τον ζωμό του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Πρέπει να μείνει με δύο φλιτζάνια περίπου ζωμό στο τέλος.

Βήμα 4

Αφήνετε το κρέας να κρυώσει λίγο. Κόβετε σε λεπτές φέτες και τις σερβίρετε σε πιατέλα ή στα πιάτα. Συνοδεύετε με πιλάφι και το περιχύνετε με τη σάλτσα του.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

39 λεπτά ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

2 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

2 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

2 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

2 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

2 ώρες ago