Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες – Τι έδειξε έρευνα

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρούνταν για πολλά χρόνια ασθένεια που πλήττει κυρίως ηλικιωμένους, όμως τα κρούσματα σε άτομα κάτω των 55 ετών αυξάνονται σταθερά από τη δεκαετία του ’90.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να τροφοδοτούν αυτή την ανησυχητική αύξηση στις νεαρές γυναίκες -και οι άνδρες θα πρέπει να δώσουν προσοχή επίσης.

«Αυτό είναι μήνυμα για ολόκληρο τον πληθυσμό», δήλωσε η Δρ. Christine Molmenti, επίκουρη καθηγήτρια και επιδημιολόγος καρκίνου στο Northwell Health. «Όλα όσα τρώμε αγγίζουν το έντερό μας, είτε θετικά είτε αρνητικά», πρόσθεσε η Molmenti, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Η έρευνα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε γυναίκες

Για την έρευνα, επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από 29.105 νοσηλεύτριες χωρίς καρκίνο μεταξύ 1991 και 2015. Κατά τη διάρκεια 24 ετών παρακολούθησης, εντοπίστηκαν 1.189 συμμετέχουσες που ανέπτυξαν πρώιμα αδενώματα και 1.598 με οδοντωτές αλλοιώσεις -δύο τύποι προκαρκινικών πολυπόδων του παχέος εντέρου που μπορούν ενδεχομένως να γίνουν κακοήθεις, όπως αναφέρει η New York Post.

Μελετώντας πιο προσεκτικά τη διατροφή τους μέσω ερωτηματολογίων που συμπληρώνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πρώιμων αδενωμάτων.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα», είπε η Molmenti. «Φέρνει στο προσκήνιο ένα θέμα που δεν είχε λάβει επαρκή προσοχή όλα αυτά τα χρόνια, και πλέον μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό με πολύ σοβαρό τρόπο».

Χαμηλή θρεπτική αξία και πολλά πρόσθετα

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, εξήγησε, έχουν χαμηλή θρεπτική αξία και συχνά περιέχουν πρόσθετα όπως τεχνητές αρωματικές ουσίες, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές και συνθετικά χρώματα τροφίμων.

«Αυτά τα πρόσθετα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος, αλλά σίγουρα μειώνουν την ικανότητα του ατόμου να ζήσει υγιεινά και δεν προάγουν την πρόληψη του καρκίνου», σημείωσε η Molmenti.

Παρά το γεγονός ότι τα ανθυγιεινά τρόφιμα αποτελούν μέρος της διατροφής για δεκαετίες, η Molmenti τόνισε ότι η πρόσφατη αύξηση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία των ανθρώπων να αναγνωρίζουν ποια τρόφιμα είναι πραγματικά υγιεινά.

«Οι διαφημιστές έχουν γίνει πιο έξυπνοι», είπε. «Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα που τρώμε είναι όλα υγιεινά, ενώ στην πραγματικότητα είναι υπερ-επεξεργασμένα».

Παράδειγμα αποτελεί το ψωμί του εμπορίου. Πολλές μάρκες περιέχουν χρωστικές, σπορέλαιο σόγιας, υπερ-επεξεργασμένους κόκκους και άλλα συστατικά που δεν βρίσκονται στη φύση -όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών.

«Τα ανθυγιεινά και τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα. Μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολική διαταραχή, με αποτέλεσμα το σώμα και το έντερο να μην είναι σε ισορροπία», εξήγησε.

Προσοχή συνιστούν οι ειδικοί

Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μεταξύ νεαρών γυναικών κάτω των 50 που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αυτών των τροφίμων. Αν η ίδια μελέτη γινόταν σε άνδρες, πιθανότατα θα έδινε παρόμοια αποτελέσματα.

«Η διατροφή και ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέονται σαφώς και χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση και ενημέρωση, και η μελέτη αυτή φέρνει το θέμα στο προσκήνιο», τόνισε η Molmenti.

Στις ΗΠΑ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο για άνδρες κάτω των 50 και η δεύτερη για γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας, σύμφωνα με την American Cancer Society.

Για να αποφύγετε την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, η Molmenti συνιστά να διαβάζετε προσεκτικά τη λίστα συστατικών -πριν καν κοιτάξετε τις διατροφικές πληροφορίες. «Αν δεν καταλαβαίνετε κάθε συστατικό, προσπαθήστε να το αποφύγετε», λέει.

Επίσης, συνιστά να προετοιμάζετε όσο το δυνατόν περισσότερα φαγητά στο σπίτι και να έχετε έτοιμα υγιεινά συστατικά στο ψυγείο, όπως πλυμένα και κομμένα φρούτα και λαχανικά.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους καρκίνους που προλαμβάνονται πιο εύκολα, όχι μόνο μέσω της πρόληψης αλλά και μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Εκεί πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο», κατέληξε.