Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

«Τρίποντο στην πρόληψη»: Το μπάσκετ ένωσε τις δυνάμεις του με τη μάχη κατά των γυναικολογικών καρκίνων

Το μπάσκετ έγινε αφορμή για να αναδειχθεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας: η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό στίγμα που συχνά συνοδεύει τη νόσο.

Με σύνθημα «Τρίποντο στην Πρόληψη!», ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» και ο Γ.Σ. Δάφνη Δαφνίου συνδιοργάνωσαν έναν φιλικό αγώνα μπάσκετ γυναικών, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μέσο ενημέρωσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026, στο Κλειστό Γήπεδο «Χρήστος Αγγουράκης» στο Χαϊδάρι, υπό την αιγίδα του Δήμου Χαϊδαρίου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Δύο ομάδες, ένας κοινός στόχος

Στο γήπεδο συναντήθηκαν οι γυναικείες ομάδες του Γ.Σ. Δάφνη Δαφνίου και του Γ.Σ. Περιστερίου, σε έναν αγώνα με συμβολικό χαρακτήρα, όπου η ενημέρωση για την πρόληψη είχε μεγαλύτερη σημασία από το αγωνιστικό αποτέλεσμα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό των ακαδημιών και συνεχίστηκε με χαιρετισμούς εκπροσώπων του αθλητισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.».

ΚΕΦΙ

Μεταξύ αυτών ήταν ο πρόεδρος του Γ.Σ. Δάφνη Δαφνίου, Βασίλης Συργιαμιώτης, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Κ.Ε.Φ.Ι.», Μαίρη Χήναρη, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Αλεξία Παναγοπούλου.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Παναγιώτης Τέτας, ως εκπρόσωπος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, φορέων και οργανισμών.

Παρόντες ήταν ακόμη ο γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου, Σταύρος Χριστάκος και η ομότιμη πρόεδρος του «Κ.Ε.Φ.Ι.», Ζωή Γραμματόγλου.

Την παρουσίαση του αγώνα ανέλαβε η Μαρία Σπηλιοπούλου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Γ.Σ. Δάφνη Δαφνίου.

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι και η σημασία της ενημέρωσης

Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης για τους γυναικολογικούς καρκίνους και συνδέθηκε με τη διεθνή εκστρατεία GO Day – World Gynecologic Oncology Day, η οποία έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) και του ευρωπαϊκού δικτύου συλλόγων ασθενών ENGAGe.

Η διεθνής πρωτοβουλία GO Day έχει στόχο να ενισχύσει την ενημέρωση για τους γυναικολογικούς καρκίνους, να ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια και να περιορίσει το στίγμα που μπορεί να συνοδεύει μια διάγνωση.

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι περιλαμβάνουν διαφορετικές μορφές κακοήθειας, όπως:

  • ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας,
  • του ενδομητρίου,
  • των ωοθηκών,
  • του αιδοίου και
  • του κόλπου.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση δεν είναι ίδιες για όλες αυτές τις μορφές καρκίνου. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού κατά του HPV και του κατάλληλου προσυμπτωματικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμος, ενώ η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεων μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισής του.

Αντίθετα, για άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, δεν υπάρχει καθιερωμένη αποτελεσματική μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον γενικό πληθυσμό. Γι’ αυτό είναι σημαντική η αναγνώριση επίμονων ή ασυνήθιστων συμπτωμάτων και η κατάλληλη ιατρική αξιολόγηση.

Το κοινωνικό στίγμα μπορεί να καθυστερήσει την αναζήτηση βοήθειας

Η φετινή εκδήλωση του «Κ.Ε.Φ.Ι.» έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μέρος των γυναικών με γυναικολογικό καρκίνο.

Ο φόβος, η αμηχανία ή η δυσκολία συζήτησης συμπτωμάτων που αφορούν την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία μπορεί να αποτρέψουν ορισμένες γυναίκες από το να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική συμβουλή.

Η ενημέρωση έχει, επομένως, διπλή σημασία: βοηθά στην αναγνώριση πιθανών συμπτωμάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση προκαταλήψεων που μπορεί να επιβαρύνουν ψυχολογικά τις ασθενείς.

Εξίσου σημαντική είναι η υποστήριξη των οικογενειών και των φροντιστών τους, καθώς η εμπειρία του καρκίνου δεν περιορίζεται στη θεραπευτική διαδικασία, αλλά επηρεάζει πολλές πλευρές της καθημερινής και κοινωνικής ζωής.

ΚΕΦΙ

Η στήριξη των ασθενών δεν σταματά στη θεραπεία

Μέσα από τη συμμετοχή του στη διεθνή πρωτοβουλία ESGO-ENGAGe, ο Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.» επιδιώκει να ενισχύσει την πρόσβαση των γυναικών στην ενημέρωση για τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας και υποστήριξης.

Η δράση στο Χαϊδάρι ανέδειξε την ανάγκη οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν γυναικολογικό καρκίνο να αισθάνονται ότι μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για τη νόσο, να ζητήσουν βοήθεια και να συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική ζωή.

Η ψυχολογική στήριξη, η σωστή πληροφόρηση και η κοινωνική αποδοχή αποτελούν σημαντικά στοιχεία της συνολικής φροντίδας των ασθενών, παράλληλα με την ιατρική αντιμετώπιση.

Ένα τρίποντο με μήνυμα αλληλεγγύης

Ο φιλικός αγώνας ολοκληρώθηκε με θετικό απολογισμό, σύμφωνα με τους διοργανωτές, επιβεβαιώνοντας ότι μια αθλητική διοργάνωση μπορεί να προσφέρει χώρο για ουσιαστική συζήτηση γύρω από την υγεία.

Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνέβαλαν ως χορηγοί η Animal Print, το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, η επιχείρηση Άριστον και τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τις υπηρεσίες του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του και στην πλατφόρμα «Δικαίωμά μου», που παρέχει ενημέρωση για τα δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών, μπορείτε να ακολουθήσετε το λογαριασμό του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook, να αποστείλετε email στο [email protected] ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2106468222.

Το μήνυμα που έστειλαν οι δύο ομάδες από το γήπεδο του Χαϊδαρίου ήταν ότι η πρόληψη, η ενημέρωση και η αλληλεγγύη αποτελούν μια κοινή προσπάθεια, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι.