Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

🔴 Συναγερμός για πυρκαγιές την Παρασκευή 14 Αυγούστου – Στο «κόκκινο» Αττική, Εύβοια και Στερεά Ελλάδα

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, καθώς ο ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θέτει αρκετές περιοχές της χώρας στην ανώτατη κατηγορία κινδύνου 5 – Κατάσταση Συναγερμού.

Σύμφωνα με τον χάρτη, στο «κόκκινο» βρίσκονται η Αττική, μεγάλο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα η Εύβοια, καθώς και περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας. Την ίδια ώρα, εκτεταμένες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στην κατηγορία 4 – πολύ υψηλού κινδύνου, μεταξύ αυτών τμήματα της Πελοποννήσου, νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη, καθώς και περιοχές της βόρειας και ανατολικής χώρας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι αναμένεται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν την Παρασκευή. Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συνεδρίασε την Πέμπτη με αντικείμενο ακριβώς την εξέλιξη των ισχυρών ανέμων που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι συνθήκες αυτές αυξάνουν σημαντικά όχι μόνο την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς αλλά και τον κίνδυνο ταχύτατης εξάπλωσής της, γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στην ύπαιθρο μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως εργασίες με μηχανήματα που δημιουργούν σπινθήρες, καύση ξερών χόρτων και κλαδιών, υπαίθριες ψησταριές και κάθε χρήση γυμνής φλόγας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στις περιοχές που στον χάρτη εμφανίζονται με πορτοκαλί χρώμα (κατηγορία 4), καθώς σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς οι καιρικές συνθήκες μπορούν να ευνοήσουν την πολύ γρήγορη εξάπλωσή της.

Ο αυριανός χάρτης επιβεβαιώνει ότι η χώρα παραμένει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση της αντιπυρικής περιόδου, με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα την Πυροσβεστική, ενώ είναι απαραίτητη η πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών και των μηνυμάτων του 112.