Αλβανίας Ιωάννης: Ευχαρίστησε από την Καππαδοκία τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη διαχρονική στήριξη
Τις ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τη διαχρονική στήριξη της Μητρός Εκκλησίας Εκκλησίας προς την Εκκλησία της Αλβανίας εξέφρασε από την Καππαδοκία ο Προκαθήμενος Αυτής, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ.κ. Ιωάννης με την ευχή όπως αυτή η στήριξη συνεχιστεί και στο μέλλον.
Το απόγευμα της Κυριακής του Τυφλού, 17 Μαΐου 2026, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος κατά τον εσπερινό που τελέστηκε χοροστατούντος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Ιωάννη, στον περικαλλή Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Νεάπολη (Nevşehir), ο οποίος σήμερα λειτουργεί σαν χώρος τέχνης.
Mετά την απόλυση, ο Παναγιώτατος απευθύνθηκε με συγκίνηση στους προσκυνητές λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νεαπόλεως καταθέτουμε και εμείς αυτήν την εσπέραν τον απεριόριστο σεβασμό μας προς την Παναγία, και τις ελπίδες μας, όπως και οι πρόγονοί μας, εδώ, στον αγιασμένο αυτόν τόπο, αντλώντας κουράγιο για τον αγώνα της ζωής. Οι ψυχές των προγόνων μας, οι οποίοι αναπαύονται στα άγια χώματα της Καππαδοκίας, προσδοκώντες ανάστασιν νεκρών, σκιρτούν και αγάλλονται μαζί μας, συμψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη».
Κι αν δεν συναντούμε σήμερα στην αγιοτόκο Μικρασιατική γη τις ακμάζουσες κοινότητες των Ρωμιών, τα ευαγή ιδρύματα, τις ενορίες και μοναστήρια, βρίσκουμε παντού το αποτύπωμα της Ρωμιοσύνης, την ανεξίτηλη σφραγίδα της, ίχνη ορατά και απτά, που μαρτυρούν και διαλαλούν παρουσία αιώνων και παράγουν ζωτικές αποκαλύψεις σε όλους τους προσκυνητές όσες φορές κι αν έλθουν σε αυτόν τον ασύγκριτο τόπο.
Όλα τα μνημεία και τα προσκυνήματα του Γένους μας είναι μία θεολογική και πολιτισμική γλώσσα, η οποία αποκαλύπτει την άυλη κληρονομιά του Γένους, την πίστη στον Θεό και στην Θεία πρόνοια, το Ορθόδοξο φρόνημα, τις αξίες, την αγάπη για τα γράμματα και την τέχνη, τον τρόπον του βίου, την προτεραιότητα της σχέσης και της αλληλεγγύης, όσα μεταδίδονταν από γενεά σε γενεά μέσα από την οικογένεια, τις κοινωνικές πρακτικές και τη συμμετοχή στον πόνο και τη χαρά του άλλου, τα έθιμα, τις εορτές και τις παραδόσεις, όχι ως επιβολή του παρελθόντος επάνω στο παρόν, αλλά ως παρακαταθήκη ζωής και ελευθερίας.
Ήταν αυτό το ήθος, αυτός ο άυλος θησαυρός, που λειτουργούσε ως έμπνευση, θεμέλιο και κίνητρο για την ειρηνική συμβίωση με τον άλλον, τον διαφορετικό. Δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι από αιώνες εφαρμοζόταν στην Καππαδοκία, μέσα σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον, η αρχή της διαπολιτισμικότητας, η αλληλοκατανόηση, ο αλλολοσεβασμός και η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτισμών, που στην εποχή μας είναι το ζητούμενο, το οποίο προσκρούει όμως σε πολλά εμπόδια.” Ο Παναγιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και στην τουρκική γλώσσα, ευχαριστώντας τις Αρχές για την άδεια και συγχαίροντας για την άρτια ανακαίνιση του Ναού της Παναγίας.
Στη συνέχεια, σύντομη ομιλία έκανε στην αγγλική γλώσσα και ο Μακ. Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψή του στην αγιοτόκο Καππαδοκία. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Εκκλησία στην Αλβανία, και στην σημερινή δυναμική μαρτυρία της. Επισήμανε δε τη σημασία της Αναστάσεως στη ζωή των Χριστιανών, υπενθυμίζοντας μάλιστα και τους λόγους του προκατόχου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.
“Εάν έχουμε την Εκκλησία στην καρδιά μας κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιωάννης, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, και ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την πρόσκληση, αλλά και για τη διαχρονική στήριξή του προς τον μακαριστό προκάτοχό του, Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, και προς την Εκκλησία της Αλβανίας, εκφράζοντας την ευχή αυτή η στήριξη να συνεχιστεί και στο μέλλον. Ευχήθηκε, επίσης, υγεία και δύναμη στον Παναγιώτατο για να συνεχίζει την πολυεύθυνη διακονία του.
Διαβάστε επίσης:
Στην Καππαδοκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου






H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.