ΥΓΕΙΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Για πρώτη φορά δυνατότητα σε άτομα με HIV – Έρχεται ειδική Μονάδα στο Αττικό – Ήδη 4 αιτήματα από οροθετικούς

Εξωσωματική: Ένα μεγάλο κενό έρχεται να καλύψει η ειδική μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης που θα δημιουργηθεί στο νοσοκομείο “Αττικόν” αποκλειστικά για άτομα που ζουν με HIV. Ηδη η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει δεχθεί τέσσερα αιτήματα  από οροθετικά άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με μεθόδους εξωσωματικής και μέχρι τώρα δεν μπορούσαν.

Τα τέσσερα αιτήματα ήρθαν και μόνο στο άκουσμα της επικείμενης δημιουργίας της Μονάδας, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, Νικόλαος Βραχνής. Η Μονάδα δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί αλλά η ελπίδα είναι να είναι έτοιμη προς το τέλος του 2023. Η δημιουργία της θα δώσει τη δυνατότητα σε οροθετικά άτομα να έχουν πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κάτι που έως σήμερα είναι απαγορευτικό. Μάλιστα, οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν.

Χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, τα άτομα που ζουν με HIV μπορούν πλέον να απολαμβάνουν ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Το πιο σημαντικό στοιχείο που διευκρίνισε ο κ. Βραχνής είναι ότι η σύλληψη είτε με φυσική διαδικασία είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV εφόσον το άτομο λαμβάνει αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή και έχει χαμηλό ιικό φορτίο. Ωστόσο, παρά τα επιστημονικά δεδομένα οι επιλογές για τα άτομα που ζουν με HIV και επιθυμούν να γίνουν γονείς είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Οι λόγοι που δεν μπορούν σήμερα οροθετικοί να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ιατρικοί, καθώς για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται δείγματα, γενετικό υλικό κτλ να βρίσκονται στους ίδιους χώρους. Κατά την επεξεργασία του γενετικού υλικού προκύπτουν ζητήματα ασφαλείας και χρειάζεται ειδικό εργαστήριο. Για αυτό και η Μονάδα που θα δημιουργηθεί στο Αττικό δεν θα είναι προσβάσιμη από άλλα, μη οροθετικά, άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Αρχή ΙΥΑ επιχειρεί από το 2007 να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά για τη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι οι οροθετικοί στην Ελλάδα είναι 10.000, με το 1/3 εξ αυτών να είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και ποσοστό πάνω από το 20% αντιμετωπίζει προβλήματα αναπαραγωγής. Η πλειονότητα των οροθετικών είναι άνδρες, ωστόσο ένα άτομο στα πέντε είναι γυναίκα.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

16 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

16 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

16 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

16 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

17 ώρες ago