ΥΓΕΙΑ

«Όνειρα γλυκά» για σωστή ρύθμιση του σακχάρου

Ο ύπνος φαίνεται πως παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου μετά το γεύμα, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη.

Ποιο λάθος κάνουν όμως οι πάσχοντες και ο διαβήτης μένει αρρύθμιστος;

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη, τα άτομα που κοιμούνται αργά και έχουν κακής ποιότητας ύπνο έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και γενικότερα πτωχό έλεγχο του σακχάρου μετά από τα γεύματά τους.

Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου καθορίζει τις τιμές σακχάρου

Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Διαβήτη του Πανεπιστημίου Λουντ στο Μάλμε, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Paul Franks, μελέτησε αν οι νυχτερινές διακυμάνσεις του ύπνου, η επάρκεια ή η στιγμή που πέφτει ο πάσχων από διαβήτη για ύπνο επηρεάζουν τη μεταγευματική γλυκόζη μετά το πρωινό γεύμα.

Ως γνωστόν η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος είναι δομικά συστατικά ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ωστόσο, ο ρόλος του ύπνου στον τρόπο που το σώμα ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος σε υγιή άτομα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Η ποιότητα του ύπνου έχει άμεση αιτιολογική συσχέτιση με πολλές παθήσεις, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Επίσης, ο διαταραγμένος ύπνος που ενδεχομένως να είναι απόρροια της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας σχετίζεται τόσο με τον διαβήτη τύπου 2 όσο και με τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο. Αυτό το κλασσικό παράδειγμα αλλά και άλλα ανάλογα είναι μια απτή απόδειξη της άμεσης σχέσης της ποιότητας και διάρκειας του ύπνου και της ικανότητας του σώματος να ρυθμίζει σωστά τα επίπεδα της γλυκόζης.

Καλύτερα τα μεταγευματικά σάκχαρα εάν έχει προηγηθεί ποιοτικός ύπνος

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση ύπνου (διάρκεια και επάρκεια) και μεταγευματικής γλυκαιμικής ανταπόκρισης (η αλλαγή στη γλυκόζη του αίματος μετά από ένα γεύμα) μετά από πρωινό γεύμα σε μια ομάδα 953 υγιών ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι όταν το άτομο κοιμόταν περισσότερο από το σύνηθες είχε μειωμένο μεταγευματικό σάκχαρο την επόμενη ημέρα και αφότου είχε καταναλώσει ένα πρωινό με πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες.

Γιατί δεν πρέπει να ξενυχτάτε

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, ότι και η χρονική στιγμή που έπεφτε κάποιος για ύπνο επηρέαζε τη μεταγευματική γλυκόζη. Συγκεκριμένα, εκείνοι που έπεφταν για ύπνο αργά είχαν χειρότερο γλυκαιμικό έλεγχο.

«Η διάρκεια και η επάρκεια του ύπνου παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μεταγευματική γλυκόζη. Μια ακόμη μελέτη, λοιπόν, αναδεικνύει την αξία του ύπνου στην μεταβολική υγεία και την ανάγκη της εφαρμογής ολιστικών στρατηγικών στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

3 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

12 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

13 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

13 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

15 ώρες ago