Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με την την ελπίδα της αναστάσεως των νεκρών, ιερείς, η Αγιοταφική Αδελφότητα και πληθος πιστών προέπεμψαν τον μακαριστό Ηγούμενο της Μονής Θαβωρίου Όρους, Αρχιμανδρίτη Ιλαρίωνα Γραμμένο έναν από τους τελευταίους ηγουμένους της Αγίας Γης που έφυγε το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουνίου 2026 από τα επίγεια.
Την Εξόδιο Ακολουθία τέλεσε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2026, στην Ιερά Μονή Θαβωρίου Όρους ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου Γέροντας Χρυσόστομος, ο οποίος επίσης δίνει μάχη με την επάρατη νόσο.

Στην εξόδιο παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ, ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο.
Ο μακαριστός Γέροντας υπήρξε φάρος πίστεως, ταπεινώσεως και αγάπης. Με λόγο παρηγορητικό, με προσευχή αδιάλειπτη και με πατρική στοργή καθοδήγησε ψυχές στο φως της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Η μορφή του θα παραμένει ζωντανή στη μνήμη όλων ως παράδειγμα μοναχικής πολιτείας και ολοκληρωτικής αφοσιώσεως στο θέλημα του Θεού.
Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης υπηρέτησε με ζήλο επί πολλά χρόνια σε διάφορες διακονίες, κυρίως όμως στην Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως στο Όρος Θαβώρ, την οποία ανέδειξε μέσα από σημαντικό ανακαινιστικό έργο. Διακόνησε τη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο Θαβώρ με αγάπη στον Χριστό και στα Πανάγια Προσκυνήματα μέσα σε συνθήκες πολέμων συρράξεων επιθέσεων. Στους Αγίους Τόπους που πάσχουν από λειψανδρία έμεινε θυσιαζόμενος μέχρι την τελευταία του πνοή αφήνοντας την σφραγίδα του στην Αγιοταφική Αδελφότητα.

Όταν ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Ιλαρίων Γραμμένος είχε μιλήσει στην Pemptousia TV
Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Ιλαρίων Γραμμένος είχε μιλήσει στην κάμερα της Pemptousia TV από το Όρος Θαβώρ, τον τόπο όπου σύμφωνα με τη βιβλική διήγηση πραγματοποιήθηκε το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Ο εκλιπών είχε μιλήσει για το γεγονός της Μεταμορφώσεως και την ιστορία και πορεία μέσα στους αιώνες της Ιεράς Μονής Θαβώρ, ενός εκ των ιερών προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων.
Ιδιαίτερη αναφορά είχε κάνει στο επαναλαμβανόμενο θαύμα που συμβαίνει κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, κατά την Ιερά Αγρυπνία, οπότε μπροστά στα μάτια χιλιάδων πιστών, κατεβαίνει πάνω από το ιερό βουνό η Αγία Νεφέλη κι ένα εξαίσιο άρωμα σαν λιβάνι απλώνεται στον αέρα. Μάλιστα κάποιες φορές το σύννεφο είναι τόσο πυκνό που δεν μπορείς να διακρίνεις τίποτα σε απόσταση δύο μέτρων.
Δείτε την εκπομπή στην Pemptousia TV με ένα κλικ εδώ ή στην παρακάτω εικόνα





H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.