Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Σεισμοί σε Κολομβία και Βενεζουέλα: Νέο κάλεσμα για προσευχή από τον Επίσκοπο Άσσου

Έκκληση για προσευχή προς τους Έλληνες απευθύνει, μέσα από βιντεοσκοπημένα μηνύματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος, ενημερώνοντας για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε σεισμόπληκτες περιοχές της Κολομβίας, αλλά και για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Βενεζουέλα.

«Η δική μας γη ακόμα τρέμει», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι μετασεισμοί συνεχίζονται, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ουίλα και σε γειτονικές περιοχές της Κολομβίας. Όπως σημειώνει, αρκετές πόλεις και χωριά έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, ενώ οι κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες και αβέβαιες συνθήκες.

Ο Θεοφιλέστατος υπογραμμίζει ότι η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων, οργανώνοντας ομάδες για τη μεταφορά και διανομή βοήθειας. «Εμείς ως Ορθόδοξοι προσφέρουμε κάθε βοήθεια που μπορούμε σε κάθε αδελφό. Τρέχουμε», αναφέρει, εξηγώντας ότι έχουν συγκροτηθεί ομάδες που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να στηρίξουν τους σεισμόπληκτους.

Σε νεότερο μήνυμά του, ο Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος ενημερώνει ότι σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 3,2 βαθμών, τονίζοντας πως, παρά τη μικρότερη έντασή του, προκαλεί ανησυχία, καθώς πολλά από τα σπίτια που άντεξαν τις αρχικές δονήσεις παραμένουν ευάλωτα. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει», σημειώνει.

Ο Θεοφιλέστατος αναφέρεται παράλληλα στην πρόσφατη παρουσία του στη Βενεζουέλα, όπου, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιάκωβο, επισκέφθηκαν το Καράκας και τη Λα Γκουάιρα, περιοχές που επίσης επλήγησαν από ισχυρούς σεισμούς. Περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής, κάνει λόγο για κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ σημειώνει ότι στο Καράκας σημειώθηκαν και σοβαρές πλημμύρες.

Κλείνοντας τα μηνύματά του, ο Επίσκοπος Άσσου ζητεί από τους πιστούς στην Ελλάδα να εντείνουν την προσευχή τους για τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους. «Κάντε προσευχή για εμάς», επαναλαμβάνει, εκφράζοντας την πίστη ότι, παρά τις δοκιμασίες, οι άνθρωποι μπορούν να αντλήσουν δύναμη από τον Χριστό.

«Είμαστε στερεωμένοι επάνω στην πίστη του Χριστού», τονίζει, παρακαλώντας τον Θεό να ελεήσει τους πληγέντες και την Παναγία να πρεσβεύει για την προστασία και την ανακούφισή τους.

Κολομβία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 15 νομοί μετά τον φονικό σεισμό – Στους 319 οι νεκροί

Σεκατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα 30 ημερών κήρυξε η κυβέρνηση της Κολομβίας 15 νομούς που υπέστησαν τις σοβαρότερες συνέπειες από τον καταστροφικό σεισμό της 10ης Αυγούστου.

Ο νεότερος απολογισμός της κολομβιανής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών (UNGRD) ανεβάζει στους 319 τους νεκρούς, ενώ περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Παράλληλα, οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό 260 ανθρώπων των οποίων τα ίχνη αγνοούνται.

«Η κλίμακα αυτής της τραγωδίας απαιτεί να δράσουμε σε διάφορα μέτωπα ταυτόχρονα: να συνεχίσουμε τις έρευνες για τους αγνοούμενους, να φροντίσουμε τους τραυματίες και τους πληγέντες, να αποκαταστήσουμε υποδομές ζωτικής σημασίας και να ξεκινήσουμε από τώρα τις προετοιμασίες για την ανοικοδόμηση στις πληγείσες περιοχές», ανέφερε στο Χ ο πρόεδρος Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από μόλις δυο εβδομάδες.

Tο κόστος ανοικοδόμησης υπολογίζεται σε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Tiempo.

Ο σεισμός της 10ης Αυγούστου, μεγέθους 7,4 βαθμών, συγκλόνισε μεγάλο τμήμα της δυτικής Κολομβίας. Το ισχυρότερο πλήγμα υπέστησαν οι νομοί Βάγιε ντελ Κάουκα, Τσοκό και Ρισαράλντα. Ο σεισμός ισοπέδωσε 361 κτίρια, 31.461 σπίτια καταστράφηκαν και άλλα 163,492 υπέστησαν σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από την UNGRD.

Βενεζουέλα: 6.509 oι νεκροί, δύο μήνες μετά τον διπλό σεισμό

Ο διπλός σεισμός που έπληξε τη Βενεζουέλα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 6.509 ανθρώπους, κατά νεότερο προκαταρκτικό απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα (24/8) από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς εθελοντές και συγγενείς αναζητούν ακόμη πτώματα στα συντρίμμια, δυο μήνες μετά την τραγωδία.

Προηγούμενος επίσημος προκαταρκτικός απολογισμός, που ανακοινώθηκε τη 17η Αυγούστου, έκανε λόγο για 6.438 νεκρούς.

Τουλάχιστον 190 κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων 7,2 και 7,5 βαθμών που έπληξαν με διαφορά 39 δευτερολέπτων ο πρώτος από τον δεύτερο την 24η Ιουνίου τη βόρεια Βενεζουέλα, ειδικά την παραθαλάσσια πολιτεία Λα Γουάιρα, βόρεια της πρωτεύουσας Καράκας.

Δυο μήνες μετά την καταστροφή, εθελοντές διασώστες και συγγενείς θυμάτων συνεχίζουν την αναζήτηση στη Γουάιρα για να εντοπίσουν πτώματα.

Μέχρι σήμερα, οι αρχές αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν αριθμούς για τους αγνοούμενους.

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα, κάπου 25.240 ακίνητα θεωρούνται πλέον μη κατοικήσιμα. Στη Γουάιρα, οι αρχές προχωρούν σε ελεγχόμενες κατεδαφίσεις κτιρίων που εκτιμήθηκε πως υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσουν.

Χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινούς καταυλισμούς, συχνά υπό επισφαλείς συνθήκες και στο έλεος των καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της προέδρου Ντέλσι Ροδρίγκες έχει υποσχεθεί νέα σπίτια στους σεισμοπαθείς. Ως αυτό το στάδιο, έχει ανακοινωθεί πως διατέθηκαν 335 από τα 4.000 που υποσχέθηκε πως θα δοθούν σε δικαιούχους ως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.