Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Προμηνύματα της ανάστασης της Εκκλησίας της Ρουάντας

Η κυβέρνηση της Ρουάντας, εν όψει του ανοίγματος των Ναών στην Εκκλησία της Ρουάντας και σε ένδειξη καλής θέλησης, έδωσε άδεια δράσης της Επισκοπής Κιγκάλι και Ρουάντας.

Έτσι την Παρασκευή 23 Οκτβρίου 2026, η Επισκοπή οργάνωσε κοινωνική εκδήλωση στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Rwamagana με την παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Θεοφ. Επισκόπου Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου. Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε ο Ιερομόναχος π. Αναστάσιος Fidele Hamilka με την βοήθεια των συνεργατών της Επισκοπής. Το σύνθημα ήταν “ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ”. Συμμετείχαν περί τους 300 πιστούς, που τους περίμενε ένα Ιατρικό συνεργείο, όπου έκαναν πρώτες εξετάσεις, πίεσης, διαβήτη, κ.α. και δόθησαν συμβουλές υγείας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν έκπρόσωποι του Κράτους και του Δήμου και Δημοσιογράφοιμ που κατέγραψαν την εκδήλωση, για να την αναμεταδώσουν από τα Κοινωνικά Δίκτυα. Την εκδήλωση άνοιξε με θερμό χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοτικής Αρχής, που μίλησε για “τον θετικό ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ενότητα και την πρόοδο της πόλης”. Συνέχισε χορευτικό συγκρότημα, που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια τις Ρουάντας ντυμένοι παραδοσιακές στολές, που καταχειροκροτήθηκαν.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ, Ngrarombe Laurent ξεκινώντας από το θλιβερό γεγονός της Γενοκτονίας του 1995, μίλησε για τις προσπάθειες του Προέδρου κ. Kagame να φέρει την ενότητα και την πρόοδο στην χώρα της Ρουάντας. Επαίνεσε την Ορθόδοξη Εκκλησία για τον ρόλο της και κατέληξε, “ότι θα είναι διαπρήσιος υποστηρικτής του ανοίγματος των Ναών της και της κοινωνικής δράσεως της”.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Χρυσόστομος κλείνοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε την κυβέρνησης της Ρουάντας για “το χαρμόσηνο μήνυμα του προσεχούς ανοίγματος των Ναών”. Τόνισε τον σεβασμό της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τους νόμους του Κράτους και την συμμόρφωση της προς αυτούς, συμβάλλοντας στην ενότητα και την πρόοδο της Ρουάντας. “Φτιάξαμε ασφαλείς τους Ναούς με πυροπροστασία, μόνωση, κλιματισμό, WC, πολιτισμένο περιβάλλοντα χώρο. Σπουδάζουμε 8 Ιερείς στην Θεολογική Σχολή του Κιγκάλι, και 6 Ιεροσπουδαστές στην Ιερατική Σχολή Μπουκομπας και στο Κολλέγιο Μουάνζας. Κτίσαμε 40 σπίτια σε άστεγους, περιθάλψαμε 1.000 ασθενείς σε νοσοκομεία, οργανώσαμε φροντίδα για 200 παιδιά του δρόμου, που επέστρεψαν στα σπίτια και τα Σχολεία, πληρώσαμε την υγειονομική ασφάλιση 500 πολιτών και καλύψαμε τα έξοδα φοίτησης 200 μαθητών. Φροντίσαμε την κανονική μισθοδοσία 8 Ιερέων, 2 Διακόνων και 4 Υποδιακόνων. Αποτρέψαμε την προσπάθεια Σχίσματος από την Ρωσική Εξαρχία και βοηθήσαμε στην επιστροφή Ιερέων και λαικών από το Σχίσμα και ψευτοορθοδόξων Ομάδων”.

“Και αυτά έγιναν ενώ οι Ναοί μας είναι κλειστοί εδώ και δύο χρόνια. Ανοίξτε τους Ναούς μας και θα δείτε πόσο θα ώφελήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία το λαό της Ρουάντας. Η Ρουάντα είναι πανέμορφη, με λαμπερό ήλιο και ωραίους ανθρώπους. Αξίζει για κάτι καλλίτερο. Ο Θεός να ευλογεί την Ρουάντα!”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση του λαού και των επισήμων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.