ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζέφρι Πάιατ: «Στη σωστή πλευρά της ιστορίας» η Ελλάδα – Τι είπε για τη θητεία του στην Αθήνα

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ υποστήριξε απόλυτα την καθαρή θέση της Ελλάδας σε σχέση με τον πόλεμο που μαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και απολαμβάνει τη στήριξη των ΗΠΑ σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η επιθετική ρητορική της Τουρκίας» σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συζήτηση για την εξέλιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου για την Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας.

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πως η Ελλάδα κατάφερε να ανακάμψει από την δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση με επιτυχία και πως έχει επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου εργάστηκα στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας στον τομέα της οικονομίας, της εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας, αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής», είπε. Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Τζέφρι Πάιατ στάθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τώρα στην ουκρανική κρίση έχει μεγάλη σημασία καθώς η Β. Μακεδονία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ.

Στην ίδια συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Θάνος Ντόκος, ο σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα διπλωματίας Ευάγγελος Καλπαδάκης και ο πρώην υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Θάνος Ντόκος είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία αβέβαιη και ασταθή γειτονιά, αλλά με μερικές σταθερές, όπως οι δυνατοί δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας. «Η Ελλάδα με το να υπηρετεί κάποιους βασικούς κανόνες (σεβασμός στους διεθνείς κανόνες και ειρηνική επίλυση διαφορών) αποτελεί πλέον έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η θέση της χώρας μας στην ουκρανική κρίση δεν είναι χωρίς κόστος, είμαστε όμως διατεθειμένοι να το πληρώσουμε. Από αυτή την κρίση δεν θα βγει κανείς νικητής. Ο στόχος μας πρέπει να είναι “η επόμενη ημέρα”, τόσο στον τομέα της ενέργειας, με τη δημιουργία αγωγών που να μας καθιστούν -ως Ευρώπη -ανεξάρτητους ενεργειακά όσο γίνεται από τη Ρωσία, όσο και στρατηγικά. Πρέπει να εργαστούμε στην βελτίωση της αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης. Εμείς -ως χώρα- ειδικότερα πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί» σημείωσε ο κ. Ντόκος.

hlektragr

Recent Posts

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

59 λεπτά ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

2 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

2 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

2 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

3 ώρες ago

Ασυνείδητος οδηγός στην Κρήτη παρέσυρε και εγκατέλειψε 8χρονο

Στο νοσοκομείο ένα 8χρονο παιδί που τραυματίστηκε σε τροχαίο με εγκατάλειψη στην Κρήτη. Εκτός κινδύνου…

3 ώρες ago