Ημέρα 21η του πολέμου: Πώς εξελίσσεται η μάχη στα τρία βασικά μέτωπα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για την 21η ημέρα σε ποικίλα μέτωπα. Το Ντονμπάς συνεχίζει να αποτελεί ακόμη «το μάτι του κυκλώνα» στα ανατολικά, ενώ οι Ρώσοι πολιορκούν ακόμη πιο επιθετικά το λιμάνι της Οδησσού, η κατάληψη του οποίου θα τους επιτρέψει να αποκόψουν εντελώς την Ουκρανία από την Μαύρη θάλασσα. Παράλληλα, η επίθεση στο Κίεβο εντείνεται, μετά από μια πολυήμερη καθυστέρηση και αδυναμία των Ρώσων να προχωρήσουν στην περιοχή, λόγω της αντίστασης των ντόπιων αλλά και τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπισε το πεζικό τους.

Αυτή είναι η κατάσταση στα τρία κύρια μέτωπα, αυτή την στιγμή:

 

Κίεβο

Το κέντρο του Κιέβου πλήττεται ανά διαστήματα από πυραύλους «κρουζ» και βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ  σφοδρές μάχες διεξάγονται στα βόρεια προάστια.

Αλλά οι Ρώσοι έχουν ακόμη περιορισμένες δυνατότητες. Κάνουν σχετικά μικρές επιθέσεις, μεγέθους ενός τάγματος, οι οποίες δεν αρκούν για να κάνουν σημαντικές προόδους στην ουκρανική πρωτεύουσα. Φαίνεται πως η μαχητική τους ισχύς δεν θα τους επιτρέψει, για την ώρα, να καταλάβουν το πολυπόθητο κέντρο της πόλης, είναι ωστόσο αρκετή ώστε οι Ρώσοι να ασκούν μια μικρή, αλλά σταθερή πίεση στην Ουκρανία, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται.

Οδησσός 

Οι ρωσικές ναυτικές  βομβάρδισαν χθες το λιμάνι της Οδησσού με περίπου 90 οβίδες, προτού επιστρέψουν ξανά με βομβαρδισμούς σήμερα (16/3) το πρωί.   Ανεξάρτητοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του Naval News, παρατήρησαν την κίνηση 14 πολεμικών πλοίων του ρωσικού στόλου διά μέσου δορυφορικών φωτογραφιών, νότια της γραμμής των αποβατικών σκαφών της Μόσχας στην περιοχή.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη εξαπολύσει στην Ουκρανία πλήρους κλίμακας επίθεση από θαλάσσης και περιορίζονται μέχρι στιγμής σε έναν «πόλεμο νεύρων», πλήττοντας την πόλη κυρίως από αέρος.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι χερσαίες δυνάμεις υποστήριξης, που θα απαιτούνταν για να πραγματοποιηθεί μια πλήρους κλίμακας επίθεση από θαλάσσης, δεν είναι αυτή την στιγμή επαρκείς και βρίσκονται ως επί το πλείστον αρκετά μακριά από την Οδησσό. Αρκετοί στρατιώτες έχουν «μπλοκαριστεί» στην περιοχή του Μικολάιβ, όπου η προέλασή τους συνάντησε αρκετά σθεναρή αντίσταση.

Περιοχή Ντονμπάς 

Οι σκληρότερες μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά, ιδιαίτερα γύρω από το Λουχάνσκ που κατέχεται από τη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκεί προσπαθούν να κινηθούν δυτικά προς το Ντνίπρο για να συνδεθούν με τα στρατεύματά τους από το νότο – αν το καταφέρουν αυτό, ο κίνδυνος είναι ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονται ακόμη στην περιοχή του Ντονμπάς θα περικυκλωθούν.

Με πληροφορίες από BBC

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

10 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

19 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

20 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

20 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

22 ώρες ago