ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νυμφοκτονίες, οι γυναικοκτονίες της μυθολογίας

Από τις Νυμφοκτονίες στις γυναικοκτονίες του 2021. Μια διαδρομή στα χνάρια του τραγοπόδαρου Πάνα, που κυνηγούσε θανάσιμα τις Νύμφες που τον απέρριπταν.

Στην Ελλάδα τού σήμερα ο αριθμός των γυναικοκτονιών αυξάνεται καθημερινά, με την ευχή να σταματήσει… Στο μικρό και περιεκτικό νέο βιβλίο με τίτλο «Το “αιγιπόδειο” σύμπλεγμα και οι Νυμφοκτονίες» (εκδόσεις «Οδός Πανός») της επίτιμης γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δρος Βιβής Βασιλοπούλου, συναντάμε μια άκρως ενδιαφέρουσα και συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο των δυνατών, των εχόντων εξουσία που διεκδικούν τη «μερίδα του Πανός» από μυθολογία μέχρι σήμερα.

Συνυφαίνοντας αριστοτεχνικά τα αμέτρητα νήματα της μακράς θητείας της αρχαιολόγου με ανασκαφές και σπουδαία ευρήματα που μαρτυρούν τον χαρακτήρα του τραγοπόδαρου Πάνα στο Ελικώνιο Πεδίο της Βοιωτίας, η κ. Βασιλοπούλου μάς βάζει μέσα σε λίγες σελίδες στο μυαλό και την καρδιά των γεγονότων.

«Μόνον όταν ο μύθος οδηγηθεί ξανά πίσω στη γενεσιουργό του πηγή μπορεί να γίνει μια ζώσα πραγματικότητα, αναγκαία για τη ζωή, έξω από τον περιορισμό της στις λέξεις και τα βιβλία», γράφει η πολυγραφότατη συγγραφέας και ξεκινάει μια συζήτηση για το μικρό σε μέγεθος αλλά με μεγάλες έννοιες και συμβολισμούς βιβλίο της, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες.

Η πραγματικότητα

Το βιβλίο είναι απότοκο προϊόν του δοκιμίου «Λευκός και Μαύρος Πάνας. Παν Ανθρωπισμός», μας περιγράφει η κ. Βασιλοπούλου και η σύνδεση με την επίκαιρη ζοφερή πραγματικότητα γεννήθηκε μετά τα οδυνηρά γεγονότα του 2021, που μετρήσαμε τότε 17 γυναικοκτονίες. Στις σελίδες ξετυλίγεται η ζωή του θεού Πάνα, που από μικρός βίωσε την απόρριψη από τη μητέρα του και το «μπούλινγκ» από τους θεούς.

Οταν ο Ερμής τον τοποθετεί στον Ολυμπο, όλοι οι θεοί βάζουν τα γέλια. «Ο Πάνας είναι το κακομαθημένο παιδί της οικογένειας του Ολύμπου, που δεν γνώρισε πατέρα, αντίθετα γνώρισε την απόρριψη της μητέρας του, αμέσως μετά τη γέννησή του», περιγράφει η κ. Βασιλοπούλου. Από το γνωστό «οιδιπόδειο», στις σελίδες αυτού του βιβλίου περνάμε στο «αιγιπόδειο» σύμπλεγμα… Ο τραγοπόδαρος θεός είχε εμμονή με τις Νύμφες, τις οποίες καταδίωκε για να τις κατακτήσει. Κι όταν εκείνες δεν ανταποκρίνονταν, χρησιμοποιούσε βία.

«Τη Νύμφη Ηχώ την τεμαχίζει, τη Νύμφη Σύριγγα τη μεταμορφώνει σε καλάμι και στη συνέχεια την κομματιάζει, ώστε να την έχει πάντα μαζί του παίζοντας με τους αυλούς», περιγράφει η συγγραφέας σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα του αιγιπόδη θεού.

Εμμονική φαντασίωση

«Η συμπεριφορά του κυριαρχείται από μια εμμονική φαντασίωση για τις Νύμφες και το ανέφικτο τον οδηγεί στα άκρα. Τον είπαν Εφιάλτη (πηδηχτή), θηριώδη και τραχύ, άπλυτο, μαλλιαρό, παχύ. Το “μαύρος” εννοείται. Ποιος μπορεί ν’ αντέξει τόσο “body shaming”, χωρίς να πληγωθεί; Και η συνέχεια είναι γνωστή: “Ο πληγωμένος άνθρωπος πληγώνει τους ανθρώπους”», γράφει με σύγχρονο και άμεσο λόγο η συγγραφέας εγείροντας προβληματισμό και στοχασμό.

Το «αιγιπόδειο» σύμπλεγμα έχει τις ρίζες του «σε κάθε ανασφάλεια, δυσμορφία ή τραγική μειονεξία, ορατή και μη, σωματική ή ψυχική, υπαρκτή ή φαντασιακή, που εκδηλώνεται με βία, εναντίον του πλησιέστερου και πιο ευάλωτου άλλου. Εχει σχέση με την απόρριψη», σημειώνει η συγγραφέας και επισημαίνει πως η ελληνική μυθολογία μάς βοηθάει να κατανοήσουμε αυτά που συμβαίνουν σήμερα και αντίστροφα: Με ό,τι συμβαίνει στον 21ο αιώνα μεθερμηνεύουμε και την ελληνική μυθολογία.

Και έτσι η συζήτηση μεταβαίνει στις σύγχρονες «Νύμφες» του κόσμου, «τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Αλήθεια, την Ειρήνη, τη Λογική, τη Νοημοσύνη, που παρενοχλούνται και παραβιάζονται, ανελέητα, από παντός είδους “αιγιπόδειες” δυνάμεις και συμπλέγματα, στο όνομα της ειρήνης και της ελευθερίας!».

«Η εξουσία και η ανασφάλεια οδηγούν στη βία»

Στην ερώτηση «Τι ωθεί τον άνθρωπο στην άσκηση βίας από αρχαιοτάτων χρόνων;» η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Βιβή Βασιλοπούλου, απαντάει: «Η εξουσία και η ανασφάλεια. Χρειάζεται αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση και να ασχολείται κανείς με τα τραύματά του. Ο αδύναμος εκδηλώνει την ανασφάλειά του με βία για να δείξει δυνατός». Τα πρόσφατα γεγονότα το επιβεβαιώνουν… και όπως μας επισημαίνει η συγγραφέας: «Βρισκόμαστε στα δίχτυα της παραπληροφόρησης, της παράνοιας και της παρανόησης, στην πανδημία της μετάλλαξης των λέξεων και των εννοιών, γι’ αυτό ας κάνουμε κάτι, ό,τι μπορούμε, όλες και όλοι, ως άνθρωποι, μαζί».

Info

«TO “ΑΙΓΙΠΟΔΕΙΟ” ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ

ΚΑΙ ΟΙ ΝΥΜΦΟΚΤΟΝΙΕΣ»

Δρ Βιβή Βασιλοπούλου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: «Οδός Πανός»

 

hlektragr

Recent Posts

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

2 λεπτά ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

7 λεπτά ago

Συνελήφθησαν 40 άτομα σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε…

18 λεπτά ago

Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου : Πασχαλινό Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου ανακοίνωσε το Πασχαλινό Ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

29 λεπτά ago

Δήμος Σικυωνίων: Stymphalia Lake Run 2024

Ο Δήμος Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και Αθλητικός Σύλλογος Σίσυφος, σε συνεργασία…

34 λεπτά ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

5 ώρες ago