Categories: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κάνετε ευνοϊκή ρύθμιση για μη δηλωθέντα αναδρομικά – Ποιους συνταξιούχους αφορά

Περικοπή προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης υποβολής μόνο για το έτος έναρξης καταβολής της σύνταξης και όχι για τα υπόλοιπα έτη πληρωμής της προβλέπει πρόσφατα ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση για χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι, λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση των συντάξεών τους, έλαβαν τα ποσά των συντάξεών τους αναδρομικά για πολλά έτη πίσω, αλλά δεν τα δήλωσαν εμπρόθεσμα με αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Στις περιπτώσεις αυτές, δηλαδή, επειδή η καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων οφείλεται σε υπαιτιότητα των ασφαλιστικών φορέων, η διάταξη προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι θα γλιτώνουν τα υπέρογκα ποσά προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης αναδρομικών μόνο για το πρώτο έτος στο οποίο έπρεπε να λάβουν κανονικά τη σύνταξη. Η περικοπή των προστίμων και των τόκων θα έχει τη μορφή της επιβολής πλαφόν 20% επί του κύριου φόρου εισοδήματος στο ύψος μέχρι το οποίο μπορούν να φθάσουν οι επιπλέον αυτές επιβαρύνσεις.

Διαδικασία

Προκειμένου να κερδίσουν τον περιορισμό των προστίμων και των τόκων μέχρι το επίπεδο του 20% του κύριου φόρου εισοδήματος για το έτος έναρξης καταβολής των συντάξεών τους, οι υπόχρεοι που δεν έχουν δηλώσει εμπρόθεσμα τα αναδρομικά τους θα πρέπει να συνυποβάλουν με τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος αιτήσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ μαζί με ορισμένα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι εκλήθησαν από την ΑΑΔΕ – με ειδοποιήσεις που έλαβαν τον Ιανουάριο του 2020 – να πληρώσουν επιπλέον φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και τόκους για αναδρομικά ποσά συντάξεων εισπραχθέντα το 2013 αλλά αναγόμενα στα έτη 2001-2012, τα οποία φέρονται να μην έχουν δηλώσει με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις είτε του οικονομικού έτους 2014 είτε προηγουμένων οικονομικών ετών.

Η εγκύκλιος

Τα παραπάνω προκύπτουν μεταξύ άλλων από αναλυτική εγκύκλιο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, με την οποία διευκρινίζεται λεπτομερώς ο τρόπος εφαρμογής της νέας αυτής νομοθετικής ρύθμισης (περίπτωσης α’ της παραγράφου 54 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών). Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο:

* Η ευεργετική αυτή ρύθμιση καταλαμβάνει το πρώτο έτος καταβολής της σύνταξης για όλες τις συντάξεις, ανεξαρτήτως αν είναι κύριες ή επικουρικές ή άλλης μορφής.

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να τύχουν της ρύθμισης αυτής, κατά την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης των αναδρομικών ποσών συντάξεων, οφείλουν μαζί με τη φορολογική δήλωση να υποβάλουν αίτηση για τη μη εφαρμογή του προστίμου των 100 ευρώ, καθώς και για τον περιορισμό των τόκων στο 20% του κύριου φόρου. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από κάθε πρόσφορο μέσο (όπως για παράδειγμα την απόφαση της συνταξιοδότησης συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής), με το οποίο πρέπει να αποδεικνύεται το έτος κατά το οποίο ο φορολογούμενος εισέπραξε καθυστερημένα για πρώτη φόρα σύνταξη (κύρια, επικουρική, μερίσματα κ.λπ.) από τον ασφαλιστικό του φορέα. Στην περίπτωση που τα αναδρομικά ποσά της σύνταξης ανάγονται σε περισσότερα έτη, πρέπει να συνυποβληθούν με την αίτηση και δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτουν τα έτη, όπως για παράδειγμα η ετήσια βεβαίωση του φορέα στην οποία αναφέρονται διακεκριμένα τα εισοδήματα ανά έτος ή τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων.

Οι ως άνω εκπρόθεσμες δηλώσεις αναδρομικών συντάξεων με τα συνοδευτικά έγγραφα μπορούν να υποβληθούν με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρμόδια ΔΟΥ ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των δηλώσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της ΔΟΥ.

Οι πράξεις προσδιορισμού του φόρου που θα εκδίδονται με βάση τα ανωτέρω θα αναρτώνται στην θυρίδα του φορολογουμένου στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ, και θα ακολουθεί ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εναλλακτικά, οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού θα κοινοποιούνται με απλή επιστολή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

3 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

3 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

5 ώρες ago

Πυροβολισμοί με νεκρό στο Μαρούσι: Πώς έγινε η συμπλοκή

Φονικός διαπληκτισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, με…

6 ώρες ago

Κόρινθος: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθη, χθες (26.4.2024) το πρωί, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας, 17χρονος ημεδαπός,…

6 ώρες ago

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο Eisenhower

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “USS Dwight D. Eisenhower”. Το…

6 ώρες ago