ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η νέα υγειονομική βόμβα σε οίκο ευγηρίας και το καμπανάκι Τσιόδρα για την διασπορά

Σε κατάσταση συνεχούς συναγερμού βρίσκεται η χώρα, με τις εστίες της Covid-19 να πολλαπλασιάζονται.

Ο ιός «τρύπωσε» σε ακόμη έναν οίκο ευγηρίας, στον Αγιο Παντελεήμονα Αττικής, όπου και εντοπίστηκαν τουλάχιστον 32 θετικοί στον ιό, αυξάνοντας κατά πολύ την ανησυχία με δεδομένο ότι η θνητότητα στους ηλικιωμένους εξαιτίας της νόσου είναι ιδιαίτερα υψηλή. Την ίδια στιγμή, σε υψηλό επίπεδο κινείται η κυκλοφορία του κορονοϊού, με επιπλέον 354 νέες μολύνσεις να καταγράφονται χθες, η Αττική να παραμένει σταθερά στο επίκεντρο και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία αναφοράς στους 78. Παράλληλα, ισχυρή σύσταση για… lockdown απευθύνει η Πολιτική Προστασία σε κατοίκους συγκεκριμένων οικισμών σε Θήβα και Χαλκίδα μέχρι να διεξαχθούν τεστ.

«Γεύση» από την πολύ άσχημη εξέλιξη της επιδημίας εξαιτίας της παρουσίας του ιού σε οίκους ευγηρίας – στο πρώτο κύμα χώρες της Ευρώπης μετρούσαν εκατόμβες θυμάτων- πήρε η χώρα μας πολύ πρόσφατα με την «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, από όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 20 ηλικιωμένοι. Κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην κλινική-κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων «Ταξιάρχαι», αλλά και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη, κατά το πρώτο επιδημικό κύμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στον οίκο ευγηρίας του Αγίου Παντελεήμονα με 70 φιλοξενουμένους, 32 δείγματα αποδείχθηκαν θετικά και αφορούν τόσο σε φιλοξενουμένους όσο και σε εργαζομένους. Το γηροκομείο αποκλείστηκε άμεσα και λίγο πριν τις 8 χθες το βράδυ στο σημείο έφτασαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανησυχία

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το γηροκομείο, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε την πολύ σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αθήνα λόγω της επιδημίας. «Στη Θεσσαλονίκη το πήραμε το μάθημα. Στην Αθήνα δεν το έχουμε πάρει. Η Αθήνα δεν πάει καλά…», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τη μετάδοση στον οίκο ευγηρίας, ο γνωστός λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι λογικά προέκυψε από εργαζόμενο, καθώς τα επισκεπτήρια είναι απαγορευμένα, και ανέφερε ότι το 80% των φιλοξενουμένων στη δομή φέρει υποκείμενα νοσήματα.

Οι Αρχές πραγματοποιούν… αγώνα δρόμου προκειμένου να μείνουν όσο γίνεται αλώβητες από την Covid-19 δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων. Kλιμάκια του ΕΟΔΥ, όπως και της Περιφέρειας Αττικής, διενεργούν εκτεταμένους εργαστηριακούς ελέγχους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την απογευματινή ενημέρωση της Τρίτης ο κ. Χαρδαλιάς, από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν τη βαριά επίπτωση στην τρίτη ηλικία. Οι νεότεροι κολλάνε τον ιό, οι ηλικιωμένοι χάνουν τη ζωή τους. Ειδικότερα και με βάση τα μέχρι χθες στοιχεία, η μέση ηλικία των περιστατικών κορονοϊού στην Ελλάδα είναι τα 39 έτη, των θανάτων, όμως, τα 78 χρόνια. Μέχρι και χθες από το σύνολο των 391 ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους, το 80,3% (314 ασθενείς) είναι από 65 ετών και πάνω.

Rapid tests σε «κόκκινες» πλατείες

Στα «ύψη» παραμένουν οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 354 κρούσματα, από τα οποία τα 25 προέκυψαν μετά από δράσεις δειγματοληψίας στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τα rapid tests που πραγματοποιούν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ σε «κόκκινες» πλατείες και γειτονιές, με μεγάλες συγκεντρώσεις αλλοδαπών και ευάλωτων ανθρώπων όπως άστεγοι και ουσιοεξαρτημένοι.

Το λεκανοπέδιο Αττικής εξακολουθεί να μετρά καθημερινά τριψήφιους αριθμούς νέων κρουσμάτων, εντείνοντας τον προβληματισμό των ειδικών και της κυβέρνησης για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να έχουν φανεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Χθες, καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα στο μετρό, σημαίνοντας συναγερμό στη ΣΤΑΣΥ. Ο οδηγός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, απομονωμένος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήρθε σε επαφή με επιβάτες καθώς η δουλειά του είναι σε ειδική καμπίνα.

Στο μεταξύ, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση 63χρονης ημεδαπής που βρέθηκε θετική στον Covid-19 και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ» -η οποία είχε πάει σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή σε κηδεία στο Μουρίκι Βοιωτίας όπου παρευρέθησαν 70 άτομα και οι ιχνηλατημένες επαφές ανέρχονται σε… 1.200- απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους των εξής οικισμών του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του Δήμου Χακιδέων Ευβοίας:

  • Μουρίκι, Πλατανάκια, Υπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και
  • Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,

για πιστή τήρηση των εξής μέτρων αυτοπροστασίας (μέχρι την ολοκλήρωση δειγματοληπτικών ελέγχων):

▪ Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

▪ Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

▪ Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και

▪ μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.

Κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν στις επιχειρήσεις τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να αποδεχθούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση. Επίσης, σήμερα το πρωί αναμένονται τέσσερις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago