ΝΕΑ

Σύμπλεγμα βιταμινών ενάντια στο… σύμπλεγμα ιών

Η διατροφή και η σωστή πρόσληψη βιταμινών είναι σημαντική για την υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυτό το αντιλαμβανόμαστε πολύ καλύτερα τον φετινό χειμώνα που βρίθει ιώσεων, γρίπης και, φυσικά, κορωνοϊού… Και μπορεί για τον τελευταίο να μην μπορούμε ακόμη να κάνουμε και πολλά πράγματα πέρα από το να έχουμε φροντίσει να είμαστε εμβολιασμένοι, εντούτοις για τη γρίπη, που επίσης παρουσιάζει έξαρση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.

Δυο πολύτιμες ασπίδες προστασίας

Δυο από τις πιο βασικές βιταμίνες που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας και δρουν ενάντια στα εποχικά κρυολογήματα είναι οι Βιταμίνες C και D. Ο οργανισμός μας ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τις απαραίτητες ποσότητες αυτών των βιταμινών, οπότε είναι αναγκαίο να τον τροφοδοτούμαστε τακτικά με αυτές. Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και γενικά μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τον κυριότερο και σημαντικότερο παράγοντα πρόσληψης βιταμινών, αλλά πολλές φορές δεν είναι αρκετή για να κάνει το ανοσοποιητικό μας αρκετά δυνατό ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια εποχική γρίπη. Έτσι, μερικές φορές χρειάζεται να λάβουμε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών μέσω κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής.

Βιταμίνη C για ταχύτερη ανάρρωση

Όσον αφορά την Βιταμίνη C, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφού λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού, του νευρικού συστήματος και στην προστασία των κυττάρων μας από το οξειδωτικό στρες.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αντοχή έναντι ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ μια υψηλότερη παροχή ενισχύει διάφορες παραμέτρους του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έδειξαν πως κινητοποιεί και διεγείρει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ συμμετέχει και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, συμμετέχει στην παραγωγή αντισωμάτων, βοηθώντας τον οργανισμό να αναρρώσει γρηγορότερα από ιώσεις, γρίπη, λοιμώξεις ή κρυολογήματα. Μάλιστα, αρκετές έρευνες δείχνουν πως η λήψη 1-3gr βιταμίνης C την ημέρα φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 1-1,5 ημέρα.

Βιταμίνη D για την εξουδετέρωση μικροβίων και ιών

Μια άλλη εξίσου σημαντική βιταμίνη και μεγάλος σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η Βιταμίνη D. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως «η βιταμίνη του ήλιου» και αυτό γιατί παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας, με την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Μελέτη στο JAMA Networks αναφέρει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουμε από ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Επίσης, η Βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση παθογόνων μικροβίων και ιών.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago