ΝΕΑ

Παγκόσμιος συναγερμός: Κίνδυνος κώφωσης για πάνω από 1 δισεκατομμύριο νέους – Τι αποκαλύπτει ισπανική έρευνα

Σπάνια βλέπει κανείς έναν νέο να κυκλοφορεί, να δουλεύει ή να γυμνάζεται χωρίς ακουστικά στα αφτιά. Αυτή η καθημερινή συνήθεια πιθανόν να προκαλέσει απώλεια ακοής, σύμφωνα με έρευνα, που επιβεβαιώνει ότι η αναπαραγωγή μουσικής στη διαπασών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Οι μελετητές εκτιμούν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι και νέοι αντιμετωπίζουν δυνητικά τον κίνδυνο να χάσουν μέρος της ακοής τους, καλώντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θέσουν σε προτεραιότητα πολιτικές «ασφαλούς ακρόασης».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λορίν Ντίλαρντ του Τμήματος ΩΡΛ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Global Health», ανέλυσαν και αξιολόγησαν όλες τις σχετικές διαθέσιμες έρευνες (33), οι οποίες αφορούσαν συνολικά 19.046 άτομα 12-34 ετών. Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων 12-34 ετών υπολογίστηκε σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια.

Η μελέτη έδειξε ότι οι πρακτικές μη ασφαλούς ακρόασης είτε λόγω της συχνής χρήσης ακουστικών είτε της συχνής συμμετοχής σε εκδηλώσεις με πολύ δυνατή μουσική αφορούν αντίστοιχα στο 24% και το 48% των νέων. Ο παγκόσμιος αριθμός των εφήβων και νέων με δυνητικό κίνδυνο για απώλεια ακοής εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 670 εκατομμύρια έως 1,35 δισ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμάει ότι τουλάχιστον 430 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ήδη μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια ακοής. Οι έφηβοι και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως δείχνει και η νέα μελέτη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σημειώνουν πως τα ασφαλή επίπεδα θορύβου είναι περίπου 85 ντεσιμπέλ για 40 ώρες την εβδομάδα. Εάν κάποιος ακούει 2,5 ώρες ημερησίως, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 92 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στην αναπαραγωγή ηχητικού αρχείου μέσω «έξυπνου» τηλεφώνου, οι χρήστες συχνά επιλέγουν ένταση έως και 105 ντεσιμπέλ, η οποία στους χώρους διασκέδασης συχνά κυμαίνεται από 104 έως 112 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ειδικοί σημειώνουν πως θα πρέπει κανείς να ακούει τη μουσική του χαμηλότερα και να περιορίζεται σε μικρά χρονικά διαστήματα.

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

8 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

8 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

9 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

16 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

17 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

19 ώρες ago