ΝΕΑ

Xωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πεντέλη – Συναγερμός και απομάκρυνση κατοίκων στη Ζάχουλη Μεγάρων

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής στις 15.10 «αυτή τη στιγμή, στην πυρκαγιά της Πεντέλης δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Πιο συγκεκριμένα, η πυρκαγιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες αντιμετωπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι».

Όμως, όπως ανακοίνωσε ο επιπυραγός κ. Αρτοποιός ξέσπαε νεά πυρκαγιά στη Βένιζα Μεγάρων και απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Ζάχουλη με μήνυμα του 112 προς Αλεποχώρι.

«Στις 13:41 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων. Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, στις 14:35 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του μικρού οικισμού Ζάχουλη με μήνυμα από το 112, για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς Αλεποχώρι. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν, 45 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό και με τη συνδρομή των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος», είπε ο εκπρόσωπος.

Προειδοποίηση για κίνδυνο φωτιάς και στην Κορινθία, αύριο

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Πέμπτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 για τις εξής περιοχές: Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και τα νησιά Χίο, Σάμο, Ικαρία. Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 3 αναμένεται αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η φωτιά της Πεντέλης

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν ισχυρές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η ιδιαίτερη αξιοποίηση των 19 εναερίων μέσων, που διατίθενται αυτή τη στιγμή για την πυρόσβεση από αέρος, έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση σημειακών εστιών μέχρι τον πλήρη  έλεγχο της πυρκαγιάς.

Στο έργο των Πυροσβεστών και των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος συνδράμουν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες εθελοντές.

Από νωρίς το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό του.

Διαρκής είναι η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ. Τα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα.

Ενημερώνουμε ότι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο τηλέφωνο 213 15 10 100 και να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση. Μέχρι στιγμής, έχει διασφαλιστεί η δωρεάν προσωρινή φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης.

Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης του πύρινου όλεθρου που παρουσιάσε η Πυροσβσετική

 

 

 

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

19 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

1 ημέρα ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

1 ημέρα ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

1 ημέρα ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

1 ημέρα ago