ΚΟΣΜΟΣ / Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025, 07:30 / Συν 1

Τρεις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ισάριθμων πλεούμενων σε διεθνή ύδατα του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού πραγματοποίησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σκοτώνοντας οκτώ άνδρες.

Οι αμερικανικές αρχές κάνουν λόγο για «ναρκωτρομοκράτες», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Ανακοίνωση της SOUTHCOM

Όπως ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Νότια Αμερική (SOUTHCOM), τα σκάφη κινούνταν «κατά μήκος γνωστών θαλάσσιων οδών διακίνησης ναρκωτικών» και φέρονται να εμπλέκονταν σε δραστηριότητες λαθρεμπορίου.

Η SOUTHCOM επικαλέστηκε «πληροφορίες» των αμερικανικών υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία ή περαιτέρω λεπτομέρειες για το είδος των φορτίων που μετέφεραν τα πλεούμενα ή για την ταυτότητα των επιβαινόντων.

Σε διεθνή ύδατα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε διεθνή ύδατα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αμερικανικών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών μέσω θαλάσσης, μια δραστηριότητα που η Ουάσιγκτον συνδέει συχνά με οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα και ένοπλες ομάδες στη Λατινική Αμερική.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από κυβερνήσεις της περιοχής, ενώ δεν διευκρινίστηκε αν προηγήθηκε προσπάθεια αναχαίτισης ή προειδοποίησης των σκαφών πριν από τα πλήγματα.

Πηγή: naftemporiki.gr