Μονή Σινά: Το τελευταίο εμπόδιο πριν τη συμφωνία και η διπλή κίνηση του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λατρευτικών χώρων της Μονής Σινά αποτελεί πλέον το τελευταίο εμπόδιο πριν την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Μονής. Το ζήτημα που έχει προκύψει εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, δοκιμάζοντας παράλληλα τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αίγυπτο, έχει προεκτάσεις και σε εκκλησιαστικό επίπεδο ύστερα και από το “πραξικόπημα” 15 μοναχών κατά του Ηγουμένου, Αρχιεπισκόπου Σιναίου κ. Δαμιανού, επιχειρώντας να τον κηρύξουν έκπτωτο.
Η έλευση του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Αμπτελάτι, την περασμένη στην Αθήνα και οι ανακοινώσεις του σχετικά με το ζήτημα της Μονής έφεραν μεν αισιοδοξία, καθώς έκανε λόγο για συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Μονής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έκλεισε το θέμα. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, η οποία επικαλείται πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, αυτή τη στιγμή έχουν συμφωνηθεί η απόδοση νομικής προσωπικότητας στη Μονή και η κατοχύρωση των κειμηλίων, που θα λάβουν καθεστώς ιδιωτικής συλλογής της Μονής στην Αίγυπτο. Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση για το ιδιοκτησιακό παραμένει ζωντανή αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος και σε αυτή την παράμετρο.
Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, από πλευράς εκκλησιαστικών εξελίξεων στην υπόθεση, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δαμιανός προέβη εχθές σε δύο κινήσεις. Η μία αφορά την αποστολή επιστολής προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο στο οποίο τονίζει ότι η αρχική του επιστολή είχε ως σκοπό την ενημέρωσή του για την αντικανονική δράση των 15 μοναχών, αλλά όχι την ανάμειξή του στα εσωτερικά της Αυτόνομης Ιεράς Μονής Σινά. Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα βρίσκεται ήδη η τριμελής επιτροπή που όρισε ο Μακαριώτατος για να διερευνήσει τα όσα έχουν συμβεί και να δώσει μία ειρηνική λύση στο εσωτερικό της Αδελφότητας.
Η δεύτερη κίνηση του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού, σύμφωνα με την Καθημερινή, αφορά την κλήση σε έγγραφη απολογία των 14 εκ των 15 μοναχών που υπέγραψαν το κείμενο για παύση του από τη θέση του Ηγουμένου. Ο 15ος είναι ο μοναχός Πάμφυλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει εδώ και χρόνια από τη Μονή Σινά και έχει μετακινηθεί σε μονή του Αγίου Ορους. Το κατηγορητήριο που αποδίδεται στους 14 μοναχούς οι οποίοι καλούνται σε απολογία είναι ιδιαίτερα βαρύ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα κανονικά αδικήματα της φατρίας, της παρασυναγωγής, της συνωμοσίας κατά του καθηγουμένου και αρχιεπισκόπου, της νοσφίσεως της εξουσίας του καθηγουμένου και αρχιεπισκόπου, του στασιασμού, της ανταρσίας, της αντιποίησης αρχής κ.λπ.
Στις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά αναφέρθηκε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος. Εκτός από την αναφορά του στην πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ στην Αθήνα και τις εξαγγελίες για υπογραφή συμφωνία σύντομα, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει και μία ειρήνευση μεταξύ των μοναχών..
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
                                                                                    Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.                                                                                          
 
						