Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Πολιούχου Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)
Πάνδημα και σύμφωνα με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη η Θεσσαλονίκη τιμά τον Προστάτη και Πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη. Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025, τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού με τη συμμετοχή πλειάδας Ιεραρχών, ιερέων και διακόνων.
- Θεσσαλονίκη – Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης, ope.gr
Μαζί με τον ιερό κλήρο, χιλιάδες άνθρωποι ενώνουν τις προσευχές τους, αποτίοντας φόρο τιμής στον Άγιο Δημήτριο, προσκυνώντας το ιερό λείψανό του, την ιερά εικόνα του καθώς και την ιερά εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης “Βαθυρρύακος” η οποία εφέτος συνεορτάζει με τον Άγιο της Θεσσαλονίκης.
Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.
Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Δράμας κ. Δωρόθεος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ρηγίου κ. Ειρηναίος, Τανάγρας κ. Απόστολος, Χριστουπόλεως κ. Βαρνάβας, Δομενίκου κ. Αθηναγόρας, Επιδαύρου κ. Νικόδημος, Ταλαντίου κ. Θεολόγος και ο Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.
Παρέστησαν οι Υφυπουργοί Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης) κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτές, αυτοδιοικητικοί κ.α.
Τους Αρχιερείς καλωσόρισε στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και την πανήγυρη της Τοπικής Εκκλησίας ο Ποιμενάρχης κ. Φιλόθεος. Στη συνέχεια τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.
Παράλληλα, κατά τον Εσπερινό του Αγίου ετέθη προς προσκύνηση το ιερό κεράμιο, το οποίο φυλάσσεται με σεβασμό στο σκευοφυλάκιο του ναού, μαζί με τα ιερά σκεύη και τα ιερά λείψανα των αγίων μεγαλομαρτύρων. Πρόκειται για αρχαία στάμνα, που εμπεριέχει χώμα και αίμα από το μαρτύριο του προστάτη της πόλης.
Αύριο, Κυριακή 26 Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, θα τελεστεί Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στο οποίο θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων και εν συνεχεία Δοξολογία για την Απελευθέρωση της πόλης παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

































Διαβάστε επίσης:
Η Μεγάλη Παρασκευή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη
Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)
Λιτάνευση του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας Φανερωμένης “Βαθυρρύακος” στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.