καιρος

Καιρός-Θεσσαλονίκη: 110 ακραία καιρικά φαινόμενα σε 40 χρόνια

Εμφανή αυξητική τάση παρουσιάζει ο μέσος ετήσιος αριθμός έντονων καιρικών φαινομένων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που παρουσιάστηκαν χθες στο 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και τις Νέες Τεχνολογίες, υπό τον τίτλο «Safe Thessaloniki».

Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία, ο συγκεκριμένος αριθμός υπερδιπλασιάστηκε, καθώς αυξήθηκε σε επτά έναντι τριών ετήσιων συμβάντων (τις δεκαετίες πριν το 2000)! Ο μεγαλύτερος ετήσιος αριθμός με 18 έντονα και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε το 2014, ένα έτος με συνολικές βροχοπτώσεις 1.052,4 χιλιοστά, δηλαδή 398,5 χιλιοστά περισσότερα από το κανονικό!Η μελέτη που παρουσιάστηκε φέρει την υπογραφή των μελών της διαρκούς ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών του ΤΕΕ/ΤΚΜ: Μιχάλη Σιούτα, Βασίλη Λεκίδη και Κωνσταντίνου Κοκολάκη. Εξετάζει την πορεία της κλιματικής αλλαγής στη Θεσσαλονίκη με βάση τα δεδομένα επανανάλυσης των τελευταίων 43 ετών (1979-2021) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προγνώσεων (ECMWF).

Αύξηση θερμοκρασίας

Η θερμοκρασία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει αυξητική τάση, με τη μέση ετήσια τιμή να έχει ξεπεράσει την κανονική τιμή κατά ένα βαθμό κελσίου (!) την τελευταία δεκαετία. Οι συνολικές ετήσιες βροχοπτώσεις επίσης αυξάνονται, μια αύξηση που αποδίδεται κυρίως στις έντονες βροχοπτώσεις λόγω της μεγάλης ραγδαιότητας.

Οι μήνες

«Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη συχνότητα σφοδρών καιρικών φαινομένων, που ανέρχεται στο 15,5% των συνολικών γεγονότων. Ακολουθεί ο Ιούνιος με 13,6% και στη συνέχεια ο Ιανουάριος και ο Δεκέμβριος με 10,9%. Καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις που σχετίζονται με πλημμύρες, κεραυνούς, ανεμοθύελλες και χαλαζοπτώσεις σημειώνονται κατά μέσο όρο 23 ημέρες στη Θεσσαλονίκη με βάση τα δεδομένα μετεωρολογικού ραντάρ που εξετάσθηκαν. Πλημμύρες έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα κατά τα έτη 2014, 2015, 2018, 2019, 2020 και 2022», πρόσθεσε ο διευθυντής του ΙΤΣΑΚ, Βασίλης Λεκίδης.

Πιο καταστροφικά

Και οι τρεις επιστήμονες συμφώνησαν ότι η κλιματική κρίση αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις πόλεις, επειδή τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να είναι περισσότερο καταστρεπτικά σε πολύπλοκα αστικά περιβάλλοντα. «Σφοδρά καιρικά φαινόμενα δεν είναι ασυνήθιστα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ισχυρές καταιγίδες, καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, ανεμοθύελλες, κεραυνοί, χαλαζοπτώσεις, καθώς και εποχιακά φαινόμενα, όπως χιονοθύελλες, παγετός και ομίχλη. Μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε υποδομές, κτίρια και περιουσίες, σοβαρά προσωρινά προβλήματα, αλλά και τραυματισμούς και ανθρώπινες απώλειες», ανέφεραν.

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

14 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

14 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

15 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

16 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

17 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

17 ώρες ago