ΔΙΕΘΝΗ

Οικονομικό κλίμα Σεπτεμβρίου: Κατήφεια στην Ευρώπη, αισιοδοξία στην Ελλάδα

Οι ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση της οικονομίας επιδείνωσαν σημαντικά το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα ο δείκτης εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να καταγράψει μεγάλη βουτιά.

Αντίθετα  στην Ελλάδα, προφανώς λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού, το κλίμα ήταν πολύ θετικό και αυτό αποτυπώνεται στη μεγάλη άνοδο του δείκτη, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Η χώρα μας είχε το καλύτερο οικονομικό κλίμα.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία εξετάζει την εξέλιξη του κλίματος εμπιστοσύνης και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη.

Υποχώρηση

Ειδικότερα, στο σύνολο της ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κατά 3,6 μονάδες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 93,7 από 97,3 μονάδες τον Αύγουστο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Φεβρουάριο, που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο βασικός δείκτης του οικονομικού κλίματος έχει υποχωρήσει στην  Ευρωζώνη και την Ε.Ε. περίπου 20 μονάδες. Στο σύνολο της Ε.Ε. ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε 3,5 μονάδες στις 92,6 από 96,1 μονάδες τον Αύγουστο.

Σχετικά με τους κλαδικούς δείκτες στην ευρωζώνη, τα στοιχεία της Κομισιόν κατέγραψαν υποχώρηση στις υπηρεσίες (-3,2 μονάδες), στη βιομηχανία (-1,4 μονάδες), στα νοικοκυριά (-3,8), στο λιανικό εμπόριο (-1,9), στις κατασκευές (-1,8) και στην απασχόληση (-1,2 μονάδες). Ο μόνος δείκτης που βελτιώθηκε αφορούσε τον χρηματοπιστωτικό τομέα (+3,9 μονάδες) προφανώς λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Στην Ελλάδα ο βασικός οικονομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 3,4 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 105,1 μονάδες από 101,7 τον Αύγουστο. Η Ελλάδα έχει σήμερα την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη από πλευράς οικονομικού κλίματος.

Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους στη χώρα μας, αύξηση καταγράφηκε στους εξής κλάδους: +17 μονάδες στις υπηρεσίες, +2,5 μονάδες στις κατασκευές, +12,9 μονάδες στο χρηματοπιστωτικό τομέα, +3 μονάδες στους καταναλωτές-νοικοκυριά, +1,8 μονάδες στην απασχόληση, +2,9 μονάδες στο λιανικό εμπόριο. Υποχώρηση καταγράφηκε μόνο στο δείκτη της βιομηχανίας (-3 μονάδες).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκαν στις 14 Ιουλίου, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 2,6% το 2022 και στο 1,4% το 2023. Στην Ελλάδα, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 4,0% φέτος και 2,4% του χρόνου. Οι παραπάνω προβλέψεις τουλάχιστον για το 2023 φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί προς το χειρότερο γι’ αυτό και η υποχώρηση του δείκτη.

hlektragr

Recent Posts

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

7 δευτερόλεπτα ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

10 λεπτά ago

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Μεγάλη Παρασκευή, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, η Ακολουθία του Επιταφίου…

17 λεπτά ago

Μεγάλο Σάββατο

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, ο Κύριος των κυριευόντων και ο Βασιλεύς των βασιλευόντων αναπαύεται στον Άδη…

19 λεπτά ago

Φωτιά στο Πήλιο: Μεγάλη κινητοποίηση για την κατάσβεσή της

Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει από τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου (04.05.2024) στο Πήλιο εξαιτίας φωτιάς. Η…

21 λεπτά ago

Αναχωρούν και οι τελευταίοι εκδρομείς για το Πάσχα

Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Μ. Σάββατο 7 δρομολόγια ενώ για…

23 λεπτά ago