Σε νέα φάση έντασης φαίνεται να εισέρχεται η Μέση Ανατολή, μετά τη σφοδρή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα σε προάστιο της Βηρυτού, προκαλώντας τουλάχιστον τρεις νεκρούς και σημαντικές υλικές καταστροφές.
Η επίθεση στόχευσε, σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, «υποδομή που σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ», χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Από την άλλη πλευρά, λιβανέζικες πηγές κάνουν λόγο για πλήγμα κοντά σε κατοικημένη περιοχή, κάτι που εντείνει τις αντιδράσεις για παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας του Λιβάνου.
Ανησυχία για επέκταση της σύγκρουσης
Η επίθεση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, με συχνές ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ. Η αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό θεωρείται μία από τις πιο άμεσες και συμβολικές κινήσεις των τελευταίων μηνών και εκλαμβάνεται από πολλούς αναλυτές ως σαφής προειδοποίηση προς τον Λίβανο.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός καταδίκασε αμέσως το περιστατικό, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη και απερίσκεπτη πρόκληση», ενώ ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή.
Ανεπίσημη επιβεβαίωση από Τελ Αβίβ
Αν και δεν υπήρξε άμεση επίσημη ανάληψη ευθύνης, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ανεπίσημα ότι η επιδρομή εντάσσεται στο πλαίσιο «προληπτικών μέτρων κατά τρομοκρατικών απειλών». Η αεροπορική δραστηριότητα του Ισραήλ πάνω από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες για σταδιακή στρατιωτική κλιμάκωση.
Η διεθνής κοινότητα καλεί σε αυτοσυγκράτηση
Η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απηύθυναν εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «βαθιά ανήσυχος για τις εξελίξεις» και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τα βλέμματα στραμμένα στις επόμενες κινήσεις τόσο της Χεζμπολάχ όσο και της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ ο φόβος για άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ εντείνεται.