Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Η Unesco καταδικάζει την ρωσική επίθεση στο συγκρότημα της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο – Διεθνείς καταδίκες, ο ισχυρισμός της Μόσχας

Η Unesco καταδικάζει την ρωσική επίθεση που προκάλεσε σοβαρές ζημίες στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως, εμβληματικό οικοδόμημα που ανήκει στο σύμπλεγμα των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο και αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Κατά την επίθεση «προκλήθηκαν σοβαρές ζημίες στο εξωτερικό και το εσωτερικό του καθεδρικού ναού της Κοιμήσεως», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Unesco. «Παρακείμενα ιστορικά οικοδομήματα, κυρίως στοιχεία του οχυρωμένου συμπλέγματος της Λαύρας και ο πύργος Ιβάν Κουσνίκ, επλήγησαν επίσης».

Η Μόσχα στόχευσε «σκοπίμως» με δύο drones το σημείο όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός, ο οποίος υπέστη ζημίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δύο ρωσικά drones στόχευσαν από το σημείο της πόλης όπου βρίσκονται η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και το Mystetskyï Arsenal, μουσείο κοντά στο μοναστηριακό συγκρότημα, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα αφού επισκέφθηκε τον τόπο της επίθεσης.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας, Τιμούρ Τκατσένκο, ανέφερε σε ξεχωριστή ανάρτηση ότι η Μονή Πετσέρσκα Λαύρα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, υπέστη σοβαρές ζημιές από άμεσο πλήγμα.

“Μια βίαιη επίθεση στον λαό μας και στην κληρονομιά μας. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο των ορθόδοξων αξιών της Ρωσίας”, δήλωσε η Ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Σβιρίντενκο στην πλατφόρμα X, συνοδεύοντας την ανάρτησή της με εικόνες από φλεγόμενα κτίρια της Mονής.

Right now, as Russians continue to strike #Kyiv with over a dozen of ballistic missiles, the Dormition Cathedral of Kyiv‑Pechersk Lavra — a UNESCO World Heritage site and priceless cultural landmark — has been struck and is burning.

A brutal assault on our people and our… pic.twitter.com/JfG2IjUWOD

— Yulia Svyrydenko (@Svyrydenko_Y) June 14, 2026

Τα πλήγματα της Ρωσίας που προκάλεσαν ζημιές στο μοναστήρι της Λάβρας των Σπηλαίων στο Κίεβο, μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, αποτελούν έγκλημα πολέμου, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

Κίεβου Επιφάνιος: Ρωσικό έγκλημα κατά του Χριστιανισμού

Η Κιέβο-Πετσέρσκι Λάβρα, γνωστή διεθνώς ως Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα μοναστικά κέντρα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Ιδρύθηκε το 1051 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά σύμβολα της Ουκρανίας.

Βίντεο από τη φωτιά στην Λαύρα των Σπηλαίων ανάρτησε και ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος.

pic.twitter.com/IjRn8ypxhx

— Митрополит Епіфаній (@Epifaniy) June 15, 2026

Τις προσευχές του κόσμου για να διασωθεί ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιστορική Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο που δέχθηκε ρωσικό χτύπημα με αποτέλεσμα τμήμα του να τυλιχτεί στις φλόγες ζητά ο Μητροπολίτης Κίεβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος χαρακτηρίζει το χτύπημα ως ακόμη ένα “ρωσικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά της ιστορίας, κατά του Χριστιανισμού” ενώ σε σκληρή γλώσσα τονίζει σε ανάρτησή του: “Τι άλλο πρέπει να κάνει ο Αντίχριστος του Κρεμλίνου για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι πρέπει να αναληφθούν αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει ο ρωσικός τρόμος κατά της Ουκρανίας”.

Ο ισχυρισμός της Μόσχας

Ο ρωσικός στρατός αρνήθηκε σήμερα ότι στοχοθέτησε τον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λαύρα των Σπηλαίων, που υπέστη ζημιές στη διάρκεια της νύχτας σε κύμα πληγμάτων κατά της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι χτυπήθηκε από αμερικανικό πύραυλο Patriot της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

“Το συγκρότημα κτιρίων της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο (όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός στον οποίο ξέσπασε πυρκαγιά) επλήγη από πύραυλο του αμερικανικού συστήματος Patriot. Ένας από τους λόγους δυσλειτουργίας του συστήματος αυτού θα μπορούσε να είναι ότι οι χώρες της Δύσης προμήθευσαν στο καθεστώς του Κιέβου πυραύλους των οποίων η ημερομηνία χρήσης είχε λήξει”, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωση.

Πατριαρχείο Ρουμανίας: Θλίψη για το χτύπημα

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας εκφράζει τη βαθιά ανησυχία και θλίψη του για την επίθεση που έπληξε την ιστορική Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ορθόδοξης πνευματικότητας και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

“Κάθε χτύπημα που έρχεται σε έναν τόπο λατρείας και μνημείο τέτοιας θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής αξίας είναι απώλεια για όλο τον Χριστιανισμό και την παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας”, τονίζεται.

“Προσευχόμαστε στον Θεό για το τέλος της βίας, για την αποκατάσταση της ειρήνης, για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και για τη διατήρηση της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στον τόπο των ένοπλων συγκρούσεων”, καταλήγει η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Καταδικάζει η Γαλλία

Η ρωσική επίθεση στη μονή είναι «απολύτως αδικαιολόγητη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της συνόδου της G7 στο Εβιάν. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ανέφερε ότι «αυτή η επίθεση απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε, μαζί με τους συμμάχους και εταίρους μας, για να επιτύχουμε εκεχειρία και στη συνέχεια μια ειρηνευτική συμφωνία, την οποία η Ρωσία εξακολουθεί πεισματικά να απορρίπτει».

La Laure de Kyiv-Pechersk, l’un des hauts lieux de l’orthodoxie ukrainienne inscrit au patrimoine mondial de l’humanité de l’UNESCO, a été touchée cette nuit dans l’importante frappe de missiles et de drones russes qui a, de nouveau, pris Kyiv pour cible et fait des victimes…

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 15, 2026

Η Γαλλία, από την πλευρά της, καταδίκασε σήμερα τα νεότερα πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό να συγκρίνει την επίθεση στο μοναστήρι της Λαύρας με τον βομβαρδισμό του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ή της βασιλικής του Σεν Ντενί. «Πρόκειται για μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ⁠UNESCO, το οποίο, για εμάς στη Γαλλία, είναι αντίστοιχο με το να έχει βομβαρδιστεί η Παναγία των Παρισίων ή η (βασιλική του) Σεν Ντενί, το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Μπαρό, προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.