Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας κορυφώθηκαν στην Κέρκυρα οι εκδηλώσεις για την 162η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα.
Το πρωί της Πέμπτης 21ης Μαΐου 2026 ο κ. Τασούλας παρέστη στη Δοξολογία που τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, όπου τον υποδέχτηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, και ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, οι Βουλευτές Δημήτριος Μπιάγκης, Αλέξανδρος–Χρήστος Αυλωνίτης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Ιωάννης Καββαδίας, ο πατήρ Μάριος Ρήγος, ως εκπρόσωπος του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.
Αμέσως μετά τη Δοξολογία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σπυρίδωνος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:
«Σας ευχαριστώ για τα επαινετικά και τιμητικά σας λόγια επί τη απονομή του Μεγαλόσταυρου του Αγίου Σπυρίδωνος. Τα λόγια σας, επιτρέψτε μου ταπεινά να πω, προφανώς με υπερβαίνουν, ωστόσο, η χειρονομία σας με συγκινεί και μου δίδει το μέτρο των ευθυνών και των καθηκόντων μου, με τα οποία πρέπει καθημερινώς να αναμετριέμαι.
Αυτή η τιμή που μου προσδώσατε και αυτή η προστασία που μου προσφέρατε του Αγίου Σπυρίδωνος, θα με συνοδεύει στο χρέος μου, θα με συνοδεύει στα καθήκοντά μου, στην αποστολή μου και είμαι βέβαιος ότι με τις ευχές του και με τη βοήθειά του, τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως πρέπει.
Θέλω να ευχηθώ αυτή την ιστορική, εμβληματική μέρα προς όλο το Εκκλησίασμα χρόνια πολλά και να πω, πως, η Ένωσις των Επτανήσων στον εθνικό κορμό, μας καλεί και μας εμπνέει να αγωνιστούμε ακόμη περισσότερο για την προκοπή των Ιονίων νήσων, αλλά και γενικότερα για την ευημερία και την ασφάλεια της Ελλάδος έναντι κάθε προκλήσεως ή απειλής.
Και πάλι, Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ για αυτή την τιμή την οποία δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ και η οποία θα καθορίζει το μέτρο των ευθυνών μου και το μέτρο της τήρησης της αποστολής μου. Να είστε καλά».
Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων στο εσωτερικό Περιστύλιο του Ανακτόρου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
και Αγίου Γεωργίου, όπου εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον πρώην Δήμαρχο Κερκυραίων Χρύσανθο Σαρλή.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη Μνήμη των Πρωτεργατών και Αγωνιστών της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα και παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων με αεροπορική επίδειξη από την ομάδα «ΖΕΥΣ», μετά το πέρας της οποίας ο κύριος Τασούλας δήλωσε:
«Σήμερα γιορτάζουμε και τιμούμε την ιστορική επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα πριν από 162 χρόνια. Η ενσωμάτωση της Κέρκυρας και γενικότερα των Επτανήσων στον εθνικό κορμό έγινε όταν, ξεκάθαρη εθνική ιδεολογία ήταν η Μεγάλη Ιδέα, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας επι πολλές δεκαετίες. Μία εθνική ιδεολογία βασισμένη σε ακλόνητους εθνοτικούς και ιστορικούς τίτλους.
Στις 21 Μαΐου του 1864 o Βρετανός αρμοστής Χένρυ Στορκς παραδίδει στον Έλληνα απεσταλμένο Θρασύβουλο Ζαΐμη τα Ιόνια νησιά. Στα φρούριά τους υποστέλλεται η βρετανική σημαία και υψώνεται η ελληνική. Η περίοδος της βρετανικής προστασίας είχε λήξει.
Δύο μόλις μήνες μετά, οι εκλεγμένοι πληρεξούσιοι των Επτανήσων γίνονται δεκτοί ως μέλη, σε πανηγυρική συνεδρίαση στην Ελληνική Εθνοσυνέλευση, στην Ελληνική Βουλή.
Η Ένωση της Επτανήσου ενισχύει το γεωπολιτικό βάθρο του ελληνικού κράτους, τιμά τους αγώνες των Επτανησίων και επαναφέρει στη μνήμη όλων μας, το χρέος μας σήμερα. Εμπνεόμενοι από εκείνους τους αγώνες, να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για την προκοπή των Επτανήσων αλλά και για την ευημερία και την ασφάλεια της Ελλάδος από κάθε απειλή και κάθε πρόκληση.
Χρόνια πολλά».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ανέφερε:
«Είναι για μένα μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή που είμαι εδώ σήμερα, στην πατρίδα μου στην Κέρκυρα, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την 162η επέτειο της ενσωμάτωσης των Επτανήσων στη μητέρα Ελλάδα.
Είναι η μέρα στην οποία γιορτάζουμε την απόφαση του Επτανησιακού λαού, διότι υπήρξε και δημοψήφισμα, έστω και αν αυτό δεν είναι γνωστό, να διαζευχθεί από τη Μεγάλη Βρετανία και να συζευχθεί με το μικρό βασίλειο, το φτωχό βασίλειο τότε, της Ελλάδας, τη μητέρα πατρίδα.
Οι Επτανήσιοι από ΄κει και πέρα μετείχαν στους εθνικούς αγώνες, έχυσαν ποταμούς αίματος. Να θυμίσω τον Λορέντζο Μαβίλη, σκοτώθηκε πολεμώντας στα βουνά της Ηπείρου, εδώ ακριβώς απέναντί μας. Τους λαμπρούς αξιωματικούς των Βαλκανικών Πολέμων, τους αδελφούς Δούσμανη. Ο Δούσμανης ήταν ο καπετάνιος του Αβέρωφ. Γνωστός είναι ο Κουντουριώτης, τον Δούσμανη λίγοι τον θυμούνται. Αλλά και ο Ξενοφών Στρατηγός. Εξαιρετικοί αξιωματικοί και επίσης οι χιλιάδες νεκροί του 10ου Συντάγματος Πεζικού στους αγώνες του Έθνους για την εθνική ολοκλήρωση.
Σήμερα λοιπόν θυμόμαστε και τιμάμε τους αγώνες για την Ένωση και γενικά τους αγώνες των Επτανησίων για την πατρίδα μας. Και νομίζω ότι αυτό που μας διδάσκει πάντα η μνήμη, είναι τι οφείλουμε εμείς οι σημερινοί Έλληνες. Την προσπάθεια δηλαδή να διατηρήσουμε την πατρίδα αλώβητη και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως το Σύνταγμα μας ορίζει, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε επιβουλές. Επίσης, θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Κωνσταντίνους και τις Ελένες, γιατί είναι και μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή σήμερα.
Χρόνια πολλά και καλά! Χρόνια πολλά στην Επτάνησο, χρόνια πολλά στην Ελλάδα».














































H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.