Η αρχαία Θεία Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στη Χίο
Μέθεξη λειτουργική των αρχαίων χρόνων γεύθηκαν οι πιστοί στην ακριτική και μαρτυρική Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026, ημέρα της μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.
Την αρχαία Θεία Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος πλαισιούμενος από τον Αἰδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π Ιωάννη Μουσά και τον Ιερολογιώτατο Αρχιδιάκονο π Απόστολο Λάρδα ενώ τους χορούς των Ιεροψαλτών διηύθυναν οι κ. κ. Δημήτριος Δημητρακόπουλος και Αντώνιος Κυδώνης. Ο Σεβασμιώτατος με αργό, εμφαντικό και κατανυκτικό λόγο ανέγνωσε τις υψηλές σε έννοιες και πλούσιες σε λόγο ευχές και στο κήρυγμά του με αφορμή τον υμνογραφικό στίχο «καί τά κάλλη του φθέγματος προσετέθη σοι» μίλησε για την ιερότητα της ελληνικής γλώσσας στην θεολογική και λειτουργική χρήση της.
Μεταξύ των πολυαρίθμων πιστών ήταν οι Βουλευτές Χίου κ. Παναγιώτης Μηταράκης και κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Ιωάννης Μαλαφής, ο πρ. Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος έ. α. κ. Χαραλαμπος Ψαρόπουλος, ο Υπολιμενάρχης Χίου, ο Διοικητής της Τροχαίας, ο Διοικητής της ΑΕΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Οινουσσών, ο Υποδιοικητής της ΑΕΝ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ Χίου, Αξιωματικοί των Ε. Δ., πολλοί Φιλόλογοι Καθηγητές, νέοι και νεάνιδες και αρκετοί Χριστιανοί.
Ήταν μία μυσταγωγία, που ανήγαγε τον νουν και την καρδία στο δυσθεώρητο ύψος της πατερικής παραδόσεως, η οποία ορθοτομεί τον λόγο της Αληθείας.













H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.