Δύναμη στην ενημέρωση.... ποιότητα στην ψυχαγωγία

Ενθουσιασμένες οι δύο Ιρανές παίκτριες που πήραν άσυλο στην Αυστραλία

Δύο Ιρανές ποδοσφαιρίστριες, που εξασφάλισαν άσυλο στην Αυστραλία, μίλησαν με συγκίνηση για τη στήριξη που δέχθηκαν, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχίσουν την καριέρα τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Πρόκειται για τις Φατεμέ Πασαντιντέχ και Ατεφέχ Ραμεζανισαντέχ, μέλη της εθνικής ομάδας του Ιράν, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο μετά την άρνησή τους να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο πριν από την αναμέτρηση με τη Νότια Κορέα στο Κύπελλο Εθνών Ασίας. Η στάση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα τους, με αποτέλεσμα να εκφραστούν σοβαροί φόβοι για την ασφάλειά τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Αυστραλία προσέφερε καταφύγιο στην αποστολή, εκδίδοντας ανθρωπιστικές βίζες για τις αθλήτριες. Αρχικά, επτά παίκτριες αποδέχθηκαν την πρόταση, ωστόσο οι πέντε επέστρεψαν σύντομα στο Ιράν, καθώς δέχθηκαν πιέσεις και απειλές που αφορούσαν τις οικογένειές τους.

Iranian footballers say Australia has given them ‘hope’ for safe future https://t.co/5DQrAuVZJW

— BBC News (UK) (@BBCNews) April 17, 2026

Έτσι, μόνο οι δύο ποδοσφαιρίστριες παρέμειναν στην Αυστραλία, επιλέγοντας να συνεχίσουν εκεί τη ζωή τους. Με κοινή τους δήλωση ευχαρίστησαν την κυβέρνηση και την τοπική κοινότητα για τη στήριξη που έλαβαν: «Η συμπαράσταση που μας δείχθηκε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μάς δίνει δύναμη και ελπίδα να ζήσουμε και να αγωνιστούμε χωρίς φόβο. Η ιρανική κοινότητα εδώ μάς έκανε να νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνες».

Λίγες ημέρες μετά την αίτηση ασύλου, οι δύο παίκτριες εμφανίστηκαν χαμογελαστές σε προπόνηση της Μπρισμπέιν Ρόαρ, ωστόσο έκτοτε δεν έχουν δώσει δημόσιο «παρών», με την τοποθεσία τους να παραμένει άγνωστη, πιθανότατα για λόγους ασφαλείας.