ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών – Τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη «Eris»

Αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα του κορονοϊού στη χώρα μας, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για το διάστημα 07 Αυγούστου 2023 – 13 Αυγούστου 2023.

 

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για COVID-19 ήταν 563, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 71% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (τρεις) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 50% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14. Είκοσι θάνατοι καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 61-98 έτη). Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (49%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (32%) και την EG.5 (16%) ή «Eris».

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Κορονοϊός: Ηπια συμπτώματα για την ώρα από τη μετάλλαξη «Eris»

Σε συναγερμό έχει τεθεί η παγκόσμια ιατρική κοινότητα για την εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής κορονοϊού «Eris». Επιδημιολογικά έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στους επιστήμονες, οι οποίοι, αν και διαπιστώνουν ότι αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, ωστόσο θεωρούν ότι για την ώρα ο κίνδυνος που συνιστά για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός.

Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη εικόνα για τη δυναμική της «Eris» ενδεχομένως υπάρξει τον Σεπτέμβρη, μήνας που προβληματίζει ιδιαίτερα τον ιατρικό κόσμο, καθώς τότε οι περισσότεροι επιστρέφουν στις εργασίες τους, τα σχολεία ανοίγουν, αλλά επίσης αλλάζει και ο καιρός, με αποτέλεσμα σιγά σιγά όλοι να συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού κυριαρχεί στην Κρήτη, ενώ κρούσματά της καταγράφονται σε 51 χώρες. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, από τον Οκτώβριο θα υπάρξει τροποποιημένη έκδοση του εμβολίου ώστε να καλύπτει και τις νέες παραλλαγές.

«Οταν μία νόσος ξεκινά να γίνεται ενδημική, να ζούμε δηλαδή με αυτήν, θα υπάρχουν περίοδοι που θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις. Είμαστε σε μια περίοδο έξαρσης αλλά σε αυτό δεν συμβάλλει μόνο μία μετάλλαξη. Πιο αντικειμενικά στοιχεία έχουμε από τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, όσον αφορά τα κρούσματα», είπε (MEGA) ο κ. Βασιλακόπουλος.

Και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει αναμνηστική δόση του εμβολίου. Οπως εξήγησε «το εμβόλιο του κορονοϊού που θα έρθει τον Οκτώβρη είναι τροποποιημένο για να καλύψει τα τρέχοντα στελέχη. Είναι όπως τα εμβόλιο της γρίπης. Θα πρέπει να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Και όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο το καλύτερο».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, ανέφερε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως «η παραλλαγή “Eris” μας υπενθύμισε ότι ο SARS-CoV-2, οι μεταλλάξεις του και υποπαραλλαγές του είναι εδώ».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, τα συμπτώματά της είναι ήπια και η κατάσταση προς το παρόν ελεγχόμενη. Η κ. Παγώνη συστήνει στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα) να προσέχουν ιδιαίτερα και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από την αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού στην κοινότητα.

Από τα 41 δείγματα που έχουν βρεθεί θετικά στην «Eris» τις τελευταίες εβδομάδες, τα 35 προέρχονται από την Κρήτη. Σε πανελλαδικό επίπεδο, η νέα υποπαραλλαγή αντιστοιχεί στο 11% των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής BA.2 της «Ομικρον», η οποία επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία της νόσου, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ.

«Ο κορονoϊός δεν έφυγε ποτέ, απλώς άλλαξε κατηγορία. Δεν είναι πλέον το πρόβλημα το οποίο είχαμε πριν από δύο χρόνια ή πριν από τρία χρόνια» είπε, σημειώνοντας, πάντως, ότι «θα είναι μαζί μας όπως είναι η γρίπη και άλλες ασθένειες».

Oσον αφορά την καινούργια μετάλλαξη «Eris», εκτίμησε ότι «δεν φαίνεται να είναι κάτι πιο επικίνδυνο». Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας νέας δόσης εμβολίου από τον Σεπτέμβριο απάντησε: «Περιμένουμε οδηγίες σε αυτό και περιμένουμε να δούμε και τι επικαιροποιημένα εμβόλια θα έχουμε εφόσον υπάρξει αυτή η οδηγία και αυτή η σύσταση. Να γνωρίζει η κοινωνία ότι θα είναι σύσταση. Δεν θα ξανάρθουμε δηλαδή στην περίπτωση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών με τη μορφή της σύστασης, όπως είναι το αντιγριπικό εμβόλιο και τα υπόλοιπα».

Καταληκτικά, εξήγησε ότι οι όποιες συστάσεις για εμβολιασμό κατά των εποχικών λοιμώξεων θα αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευάλωτους πληθυσμούς, εκτός αν υπάρξει κάποια ειδική περίπτωση «σαν αυτή που ζήσαμε πριν από τρία χρόνια».

hlektragr

Recent Posts

Κορινθία: Έπεσαν οι υπογραφές για το έργο της αποχέτευσης των ακαθάρτων του ανατολικού μετώπου

  Τρεις διαδοχικές συμβάσεις για την έναρξη του μεγάλου έργου της αποχέτευσης των ακαθάρτων του ανατολικού…

21 λεπτά ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

50 λεπτά ago

Κηφισιά: Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν παιδί στο σχολικό επί ώρες

Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν παιδί στο σχολικό λεωφορείο επί ώρες, τη…

53 λεπτά ago

Έρχεται το πρώτο κύμα ζέστης και αφρικανική σκόνη από την Πέμπτη- Πού θα δούμε 30άρια

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη (16/5), η οποία θα συνοδευτεί και από…

56 λεπτά ago

Οικογενειακό θρίλερ στο Ίλιον

Αναζητούνται τα τέσσερα παιδιά που άρπαξε η ίδια τους η μητέρα από χώρο παιδικής προστασίας…

58 λεπτά ago

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλοδοξεί να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού για τη δημιουργία DMMO

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλοδοξεί να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού για τη…

1 ώρα ago