ΕΛΛΑΔΑ

Βήμα ταχύ για τα έργα στο Τατόι – Προχωρούν τα έργα ανάπλασης

Εντός χρονοδιαγραμμάτων οι εργασίες ανάδειξης στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι

Το εμβληματικό έργο αποκατάστασης, ανάδειξης και απόδοσης του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου συνεχίζεται «εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων», με στόχο την ολοκλήρωσή του το 2027, διαβεβαιώνει το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται και η μελέτη ανάδειξης των Κήπων του Ανακτόρου!

Βήμα ταχύ για τα έργα στο Τατόι – Προχωρούν τα έργα ανάπλασης

Συνολική εκτίμηση της πορείας των εργασιών στον ιστορικό πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι -συνολικού προϋπολογισμού 58.000.000 ευρώ- έκανε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της αυτοψίας στο χώρο, και έδωσε οδηγίες για την ταχεία εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την αποκατάσταση μικρότερων κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν από το ΥΠΠΟ, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ωριμότητα για τη χρηματοδότησή τους.

«Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και συντονίζουμε τις δράσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τα έργα που έχουμε αναλάβει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που επιβάλλουν τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία, και ιδιαίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης, που θέτει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025», σημειώνει η κ. Μενδώνη και επισημαίνει πως «αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού η αποκατάσταση των κτιρίων-μνημείων του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος.

Υπηρετεί τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός σημαντικού πόλου πολιτισμού, αναψυχής και ανάπτυξης για την περιοχή, και ευρύτερα την Αττική». Ο συνολικός προϋπολογισμός στο εν εξελίξει έργο ανέρχεται στα 58.000.000 ευρώ.

Αρχική μορφή

Οι εργασίες μετατροπής του Ανακτόρου σε μουσείο συνεχίζονται. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχουν αποξηλωθεί εξωτερικά οι προσθήκες των νεότερων φάσεων, ώστε το κτίριο να επανέλθει στην αρχική του μορφή, επί Γεωργίου Α’.

Προκειμένου το Ανάκτορο-Μουσείο να έχει το μικρότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι γεωτρήσεις και η διαμόρφωση του χώρου για την υποδοχή του μηχανοστασίου και των λοιπών εγκαταστάσεων γεωθερμίας.

Εντός του επόμενου διμήνου ολοκληρώνεται το σύνολο των μελετών της κατασκευής των δικτύων υποδομής -υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, ασφάλεια και πυροπροστασία- στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος, προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η μελέτη ανάδειξης των Κήπων του Ανακτόρου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δημοπρατηθεί το έργο.

Το Μουσείο των Βασιλικών Αμαξών, στο κτίριο του Παλαιού Βουστασίου, θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023. Τα έργα στο Νέο Βουστάσιο, το οποίο θα στεγάσει τα οχήματα της τ. βασιλικής οικογένειας αλλά και την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος, βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί.

«Με απολύτως ικανοποιητικούς ρυθμούς», όπως τονίζεται, προχωρούν και τα έργα αποκατάστασης στα κτίρια του συγκροτήματος Στάθμευσης Οχημάτων, όπου προβλέπεται να στεγαστούν τα επισκέψιμα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟ. Τα έργα αυτά, όπως και η αποκατάσταση της Οικίας Sturm, της Οικίας Φροντιστή και της Αποθήκης, της Οικίας Αρχικηπουρού, του Κτιρίου Τηλεπικοινωνιών και της Οικίας των Οδηγών 1 και 2, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023 και θα παραδοθούν προς χρήση.

Επίσης, όπως αναφέρεται, προχωρούν τα έργα καταγραφής, τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησης και συντήρησης των κινητών αντικειμένων, που θα χρησιμοποιηθούν για τις μουσειακές εκθέσεις, καθώς και της ψηφιοποίησης του αρχείου και του χαρτώου υλικού.

Η υπουργός Πολιτισμού έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες διευθύνσεις για συντονισμό των ενεργειών τους, με στόχο την επίσπευση των εργασιών, αλλά και την ολοκληρωμένη εισαγωγή των αντικειμένων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κινητών Μνημείων (ΟΠΣ) του υπουργείου Πολιτισμού.

ΤΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΣΤΟ ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ

Συστηματικά και συγκροτημένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προχωρά εμβληματικά έργα καθολικής προσβασιμότητας των πολιτών σε μνημεία της χώρας μας. Την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της μελέτης της κατασκευής τελεφερίκ στο Δικταίο Αντρο ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη έδωσε οδηγίες για την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξει παρέκκλιση από το χρονοδιαγράμμα του έργου.

Η δημιουργία τελεφερίκ στην ανατολική πλευρά του Δικταίου Αντρου αποτελεί μέρος έργου προγραμματικής σύμβασης με προϋπολογισμό 15.300.000 ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην οποία περιλαμβάνονται εργασίες αναβάθμισης του πολιτιστικού χώρου, όπως οι βραχοστερεώσεις στα εξωτερικά πρανή και στο εσωτερικό του σπηλαίου, η ανάδειξη του χώρου μέσω φωτισμού, η ανάπλαση της πλατείας Ευρώπης και η αποκατάσταση των μονοπατιών περιήγησης του Σπηλαίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Δαίδαλος Α.Ε.», Ευάγγελος Κουτάντος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

7 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

8 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

9 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

9 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

9 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

10 ώρες ago