ΕΛΛΑΔΑ

Το παρασκήνιο πίσω από το ελληνοτουρκικό τετ α τετ στις Βρυξέλλες

Μία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση, βαρύνουσας σημασίας, με ευρύτερες προεκτάσεις και διαστάσεις, έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, προ τριών ημερών, ανάμεσα στην επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέσβειρας Αννας-Μαρίας Μπούρα, και τον μεγαλοσύμβουλο και εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν (προφανώς με άκρα μυστικότητα).

Η συνάντηση είχε ως στόχο να υπάρξει ένα «κανάλι επικοινωνίας» ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, που είναι απαραίτητο, ειδικά μετά τις οξύτατες και προκλητικές λεκτικές θέσεις, ως και απειλές που το τελευταίο διάστημα έχει εκστομίσει η ανώτατη τουρκική πολιτική ηγεσία, ειδικά για τα νησιά μας και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Η συνάντηση ήταν διερευνητική.

Οι συνομιλίες φέρεται ότι έγιναν στην έδρα της μόνιμης αποστολής της Γερμανίας στην Ε.Ε., με ενεργό διαμεσολάβηση και παρουσία του ανώτατου διπλωματικού συμβούλου του καγκελαρίου Σολτς και πρώην πρέσβη της Γερμανίας στη χώρα μας, Γενς Πλέτνερ. Σημειώνεται ότι σχετική ενημέρωση είχε η αμερικανική πλευρά και ειδικά ο ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν (εν μέσω του οργασμού των διπλωματικών του επαφών στη Διάσκεψη ΗΠΑ-Αφρικής και ΗΠΑ-Μεξικού), ως και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης, γνώση της πρωτοβουλίας είχε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Νορβηγός γ.γ./ΝΑΤΟ προβαίνει σε δηλώσεις αρκετά ανησυχητικές για την επερχόμενη κατάσταση στην Ουκρανία).

Η συνάντηση Μπούρα – Καλίν ήταν «παρόμοια» με προηγούμενη συνάντηση (προ δύο χρόνων) ανάμεσα στην τότε διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού και τώρα πρέσβη μας στη Ρώμη, Ελένη Σουρανή, στο Βερολίνο, με τον Καλίν.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα δεν ανακοίνωσαν τη συνάντηση των Βρυξελλών, αφού καμία πλευρά δεν σκοπεύει να δημιουργήσει προσδοκίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών (δεν υπήρξαν προαπαιτούμενα κα ατζέντα), ούτε ασφαλώς να καλλιεργηθεί στην εσωτερική κοινή γνώμη των δύο κρατών η αίσθηση ότι μετά από μπαράζ προκλήσεων επί μήνες της Τουρκίας και αυξημένης ετοιμότητας της χώρας μας τα πράγματα σε χρόνο-ρεκόρ βαίνουν προς αποκλιμάκωση.

Βάσει πληροφοριών, Αμερικανοί, Γερμανοί και νατοϊκοί παντοιοτρόπως επιδιώκουν την πλήρη χαλάρωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Ελληνοτουρκικά, εν όψει πολύ σημαντικών και κρίσιμων εξελίξεων στο μέτωπο Ουκρανίας-Ρωσίας, όπου αναμένεται να έχουμε πολύ σοβαρά και καταλυτικά γεγονότα, που απαιτούν από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να έχουν ενιαία θέση απέναντι στη ρωσική απειλή.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Αγκυρα συνέχισε τις προκλήσεις της, ως και τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας, ισχυριζόμενη ότι δικά μας αεροσκάφη παρενόχλησαν (!) δικά τους που συμμετείχαν σε «νατοϊκή» άσκηση (που ήταν τουρκική με συμμετοχή αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης, αναγνώρισης και επιτήρησης Awacs του ΝΑΤΟ, το οποίο πέταξε από το Ικόνιο/Κόνια (άσκηση Nexus Ace).

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

10 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

11 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

11 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

11 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

11 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

11 ώρες ago