ΕΛΛΑΔΑ

7 πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ για αγρότες μέσα στον Δεκέμβριο

«Μποναμά» άνω του 1 δισ. ευρώ θα λάβουν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσει σε μια σειρά πληρωμών που αφορούν στο υπόλοιπο 30% της ενιαίας ενίσχυσης, στο λεγόμενο «πρασίνισμα», την εξισωτική αποζημίωση στους παραγωγούς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και άλλες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, όπως η απονιτροποίηση.

Εντός του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα καταβληθούν και οι έκτακτες ενισχύσεις λιπασμάτων ύψους 60 εκατ. ευρώ, αλλά και αγοράς ζωοτροφών ύψους 89 εκατ. ευρώ, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.Επιπλέον, εντός του μήνα αναμένεται να πιστωθεί και το πακέτο αποζημιώσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που είχαν υποστεί οι καλλιεργητές τον περασμένο Ιούνιο.

Ενιαία ενίσχυση Πρασίνισμα Nέοι γεωργοί

850 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Αναλυτικά, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και μεταξύ 20-23 Δεκεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πιστώσει τα χρήματα για το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης 2022, το πρασίνισμα και το μπόνους των γεωργών νεαρής ηλικίας, συνολικού ύψους άνω των 850 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο η πληρωμή της προκαταβολής ύψους 657 εκατ. ευρώ σε περίπου 534.000 δικαιούχους.

Εξισωτική αποζημίωση

264 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Μία ημέρα αργότερα θα ακολουθήσει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 264 εκατ. ευρώ, που κατανέμονται ως εξής:

  • Υπομέτρο 13.1 (Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές): 187 εκατ. ευρώ
  • Υπομέτρο 13.2 (Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών): 65 εκατ. ευρώ
  • Υπομέτρο 13.3 (Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα): 12 εκατ. ευρώ. Βγήκε η πρώτη κατάταξη με τους δικαιούχους εξισωτικής, ενστάσεις από 30 Νοεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή «τρέχει» η διαδικασία υποβολής ενστάσεων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Εως 668% πάνω οι τιμές από το χωράφι στο ράφι – Αδιανόητες αυξήσεις σε λεμόνια, μήλα, ρύζι

Λιπάσματα

60 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, αλλά και σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στον πρωτογενή τομέα, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1ης/10/2021 έως και 30/9/2022.

Ζωοτροφές

89 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές, δικαιούχοι είναι οι κτηνοτρόφοι των κλάδων της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας. Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 ευρώ.

Αποζημιώσεις

200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Αγώνα δρόμου προκειμένου να καταβάλει μέσα στο μήνα αποζημιώσεις ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ κάνει ο ΕΛΓΑ για ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί στις καλλιέργειές από το 2020 έως σήμερα. Οπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τον Ιανουάριο εκτιμάται πως θα πληρωθούν αποζημιώσεις και στις υπόλοιπες καλλιέργειες (ελιές, αμυγδαλιές, καλαμπόκι, σιτάρι, ηλίανθος κ.λπ.), που επίσης υπέστησαν ζημιές-απώλειες την περίοδο του Ιουνίου, αναλόγως και πώς θα φθάνουν τα πορίσματα στον ΕΛΓΑ. Το πακέτο θα αφορά αποζημιώσεις του 2020 που δεν είχαν λάβει αγρότες και δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι, καθώς και ζημιές του 2021 και ζημιές του 2022 ανεξαρτήτου περιοχής.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤτΕ

Σε ανοδική τροχιά τα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων

Ακριβότερα έγιναν τα επαγγελματικά ακίνητα το 2022. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,4% στις τιμές των εμπορικών καταστημάτων και αύξηση 2,5% στα ενοίκια. Καλά νέα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά η πίεση αυξάνεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παράλληλα αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας, των μεταφορικών και των πρώτων υλών. «Πρωταθλητής» στην άνοδο των τιμών ήταν η Αθήνα με 3,1%, ακολουθεί με 1,4% η Θεσσαλονίκη και για την υπόλοιπη Ελλάδα η αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο έφτασε το 1,5%. Οι αυξήσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν την τάση των τελευταίων ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2021 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε στο 2,3% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 2,3% για την Αθήνα, 0,9% για τη Θεσσαλονίκη και 2,5% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τα ενοίκια που καίνε τους ήδη εν πολιορκία επιχειρηματίες το α’ εξάμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2021 για το σύνολο της χώρας. Αύξηση κατά 0,3% το α’ εξάμηνο του 2021 και κατά 1,4% το β’ εξάμηνο του 2021, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2021 τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1%.

Μικρότερες είναι οι αυξήσεις στις τιμές και τα μισθώματα γραφείων. Το α’ εξάμηνο του 2022 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7% για όλη τη χώρα σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2021. Αύξηση 2% για την Αθήνα και 0,4% στη Θεσσαλονίκη, ενώ μειώθηκαν κατά 0,9% στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου είναι και η μόνη μείωση που έχει καταγραφεί. Πέρσι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,6%. Για την Αθήνα ήταν στο 4,4%, για τη Θεσσαλονίκη 0,6% και για την υπόλοιπη Ελλάδα -1,6%. Παράλληλα, τα ενοίκια των γραφείων σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2021.

hlektragr

Recent Posts

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

42 λεπτά ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

8 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

9 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

10 ώρες ago

Πυροβολισμοί με νεκρό στο Μαρούσι: Πώς έγινε η συμπλοκή

Φονικός διαπληκτισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, με…

11 ώρες ago

Κόρινθος: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθη, χθες (26.4.2024) το πρωί, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας, 17χρονος ημεδαπός,…

11 ώρες ago