ΔΙΕΘΝΗ

Αποσύρεται το θρυλικό Boeing 747: Τέλος εποχής για το αεροσκάφος που έγραψε ιστορία

Το ιστορικό Boeing 747 «κατέκτησε» τους αιθέρες και έγινε σύμβολο των αεροπορικών ταξιδιών. Πλέον, όμως, έρχεται το τέλος στην 50 χρόνων ιστορία του, καθώς η παραγωγή του σταμάτησε.

Το βράδυ της Τρίτης, 6 Δεκεμβρίου, στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής Boeing παγκοσμίως ολοκληρώθηκε η δημιουργία του 1.574ου και τελευταίου Boeing 747.

Το τελευταίο αεροσκάφος πρόκειται να παραδοθεί στην εταιρεία φορτηγών και ναυλωμένων αερομεταφορέων Atlas Air Worldwide Holdings στις αρχές του 2023, όπως μεταδίδει το CNBC.

 

Το σκάφος, που έχει ύψος 19 μέτρα και μήκος 76,2, είναι καλυμμένο με μία πράσινη προστατευτική επίστρωση, με το πλήρωμα του τις τελευταίες ημέρες να ελέγχει τα όργανα προσγείωσης και τα συστήματα διαχείρισης φορτίου, ενώ φτιάχνει και τους εσωτερικούς χώρους.

«Είναι μία πολύ σουρεαλιστική εποχή, προφανώς», δήλωσε ο Κιμ Σμιθ, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής των προγραμμάτων 747 και 767s της Boeing. «Για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια δεν θα έχουμε 747 σε αυτήν την εγκατάσταση», είπε στη συνέχεια, για το μοντέλο αεροπλάνου που από το 1990 καλύπτει το 28% του παγκόσμιου στόλου για επιβατικά ταξίδια.

 

Γιατί σταματά η παραγωγή του 747

 

Η εταιρεία Boeing θα συνεχίσει να λειτουργεί και να φτιάχνει αεροσκάφη, αλλά δεν πρόκειται να φτιάξει ξανά το μοντέλο 747, που θα αντικατασταθεί από τα 777 και 787 Dreamliners, τα οποία διαθέτουν δύο κινητήρες.

Έτσι, το ιστορικό 747 αρχίζει να αποσύρεται, κάτι που United και Delta έκαναν πριν την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού. Qantas και British Airways κατά τη διάρκεια των lockdown, καθήλωσαν για πάντα τους στόλους με τα 747.

Το Boeing 747 με τους τέσσερις κινητήρες έκανε προσιτά τα διεθνή ταξίδια από το 1970 και μετά, καθώς με πολλά άτομα και με βαρύ φορτίο μπορούσε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις με ασφάλεια. Πλέον, οι αεροπορικές εταιρίες στρέφονται σε αεροπλάνα με δύο κινητήρες -όπως τα «δίδυμα αδέρφια» του- ενώ η εταιρεία προσπαθεί να «ξεπεράσει» τα αεροπορικά δυστυχήματα με τη σειρά 737 Max που στοίχησαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους.

Ωστόσο, θα χρειαστεί μία δεκαετία μέχρι την τελευταία πτήση του 747, καθώς παραμένει λειτουργικό.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

10 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

19 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

20 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

20 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

22 ώρες ago