ΕΛΛΑΔΑ

Ρίτα Σακελλαρίου: Ιστορία «αμαρτία» της

Ογδόντα οκτώ ετών θα γινόταν σήμερα η σημαντική τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου, αν δεν έφευγε από τη ζωή στις 6 Αυγούστου 1999 από καρκίνο στο πάγκρεας.

Με μητέρα πρόσφυγα από τη Σμύρνη και τσαγκάρη πατέρα από την Κάλυμνο, γεννιέται και βαφτίζεται ως Μαργαρίτα στη Σητεία, αλλά μεγαλώνει στις φτωχογειτονιές του Κερατσινίου. Οι τραγικές εμπειρίες έρχονται από τα παιδικά της χρόνια, όταν εκτός της σκληρής φτώχειας έχει ν’ αντιμετωπίσει τις διώξεις του πατέρα της στην Κατοχή. Ο τελευταίος συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς, κάποια βράδια κοιμάται μαζί του στη φυλακή και ουσιαστικά τον “σώζει” από την εκτέλεση, όταν η μητέρα της την παραδίδει μαζί με τον καχεκτικό από την πείνα αδελφό της στο Γερμανό διοικητή λέγοντάς του ότι αν τον σκοτώσει θα αφήσει τα παιδιά της εκεί. Ο πατέρας σώζεται τότε αλλά δολοφονείται το 1947 στην Κρήτη στα σκληρά χρόνια του εμφυλίου, αφήνοντας πίσω του χήρα και ορφανά.

Στο ξεκίνημα της καριέρας της.

Η μικρή Μαργαρίτα μπαίνει στη βιοπάλη από 11 χρονών πουλώντας με καρότσι ψωμί στους δρόμους. Η μητέρα της δουλεύει στα Λιπάσματα για πέντε δραχμές, φέρνει σπίτι το φαγητό που της δίνουν στη δουλειά και το ξαναμαγειρεύει ώστε να τρώνε τα παιδιά. Πριν ακόμα κλείσει τα 14 χρόνια παντρεύεται, κάνει δύο παιδιά αλλά χωρίζει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα πριν ακόμα ενηλικιωθεί να είναι χωρισμένη άνεργη που πρέπει να μεγαλώσει δύο παιδιά. Δουλεύει εργάτρια στα Λιπάσματα, στον Παπαστράτο στο πακετάρισμα αλλά φεύγει από τις δουλείες για ν’αποφύγει τις παρενοχλήσεις από προϊσταμένους. Αναγκάζεται να δουλέψει μέχρι και στη χωματερή του Σχιστού για πέντε δραχμές την ημέρα.

Η καταξίωση δεν αργεί να έρθει.

Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή της έρχεται όταν κάποιοι γείτονες που την έχουν ακούσει να τραγουδά της ζητούν να εμφανιστεί το Σαββατοκύριακο σε κέντρο στο Μύλο στο Πέραμα για ένα δεκάρικο. Μη έχοντας ούτε φόρεμα να φορέσει δανείζεται ένα κοντό φουστάνι από μια φίλη της, βάζει μια πετσέτα στα πόδια και όταν την βλέπει η μητέρα της λιποθυμά θεωρώντας ότι το παιδί της παίρνει άσχημο δρόμο. Το μεροκάματο πηγαίνει στις 15 δρχ. αλλά τραγουδά από τις 9 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα. Ο τυφλός μαέστρος Στέλιος Χρυσίνης τη στέλνει γι ακρόαση στον Πανελλήνιο Σύλλογο ώστε να πάρει άδεια τραγουδίστριας από τον γνωστό συνθέτη Σπύρο Περιστέρη.

Σε ελληνική ταινία με τον συνθέτη Γιώργο Μανίσαλη

Ακόμα και όταν βγάζει το πρώτο της 45ρι, η μητέρα της ακούγοντας την στο ραδιόφωνο κλαίει και απαντά σε όσους τη ρωτούν ποια είναι αυτή η Σακελλαρίου που τραγουδά “Είναι μια μακρινή συγγενής του ανδρός μου”. Πλέον εμφανίζεται δίπλα στους Τσιτσάνη- Μπιθικώτση το μεροκάματο ανεβαίνει στις 75 δρχ και μετά στις 500 αλλά το όνομά την δεν υπάρχει καν στην ταμπέλα του μαγαζιού και στις εκκλήσεις της στον ιδιοκτήτη ο τελευταίος απαντά ότι δεν το βάζει για “…να μην το πάρει ο αέρας”…

Ο Ανδρέας Παπανδρέου όχι μόνο την ακούει αλλά σηκώνεται να χορέψει κάποια από τα αγαπημένα του ζεϊμπέκικα.

Η επόμενη τεράστια αλλαγή στη ζωή της έρχεται στα 23 της χρόνια όταν παντρεύεται τον δεύτερο σύζυγό της Στέφανο Σιδηρόπουλο με τον οποίο αποκτά τρία παιδιά, ενώ ανοίγουν το περίφημο κέντρο “Κουίν Αν” το οποίο για επτά χρόνια κυριαρχεί στη νύχτα, στα τραπέζια του οποίου συνωστίζονται Έλληνες και ξένοι σταρ της εποχής, ενώ τα σουξέ διαδέχονται το ένα το άλλο :“Αυτός ο άνθρωπος”, “Σώσε με”, ‘Μια ζωή πληρώνω” “Ιστορία μου αμαρτία μου”, “Κι αν κάνω άτακτη ζωή” και τόσα άλλα.

Το διαζύγιο της μετά από επτά χρόνια γάμου την επιβαρύνει ψυχολογικά και σωματικά, αλλά ανταπεξέρχεται τις δυσκολίες με τον αυθόρμητο πηγαίο χαρακτήρα της και την αγάπη παιδιών και εγγονιών.

hlektragr

Recent Posts

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

8 ώρες ago

Κρήτη: Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στο Καστέλλι

Ένας άνδρας τραυματίστηκε από πυροβολισμούς που δέχτηκε ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο του, στο χωριό Τσιφούτ…

8 ώρες ago

Εργασίες καθαριότητας από τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ενόψει του Πάσχα

Με στόχο έναν καθαρότερο Δήμο, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και των ημερών του Πάσχα, με…

8 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Κλειστό το Κ.Ε.Π. Συνοικισμού

Σας ενημερώνουμε ότι το Κ.Ε.Π. Συνοικισμού (Λεωφ. Ιωνίας 86) θα παραμείνει κλειστό καθ΄ όλη τη…

8 ώρες ago

2ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Παρουσιάστηκε την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο…

8 ώρες ago

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου

Συνεδρίασε, τη Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας…

8 ώρες ago